Erzurum Gollik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.234
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Erzurum Gollik ne demek?​

Dini Gollik: Gollik benzetmesi genel olarak kısa, bazı hallerde de zayıf manasına gelir. Dini Gollik, zayıf dinli, dini bilgisi ve dine karşı tavrı, bağlılığı kısa ve zayıf anlamında kullanılır.

Erzurum patatese ne denir?​

erzurum yöresinde de patates yerine kullanılan bir kelimedir. erzurum’da da patetes yerine daha çok tercih edilen bir kelimedir. kelimeleriyle benzerdir. erzincan’da da patates kızartmasına kartol denir.
Davun çıksın ne demek?
ordu ve civarında insanlar sinirlendiğinde kullanılan bir sözcük öbeği. ekseriyetle kadınlar kullanır. buradaki ‘davun’ ya da bazı yörelerde sesletildiği şekliyle ‘daun’ sesletimi veba anlamına gelen taun sözcüğünün yöresel ağızla harmanlanması ile meydana gelmiştir.
Vurucum vura ne demek?
Bir erzurumlu deyişi. Babama sorduğumda “kiralık katil gibi seni öldürecek birinin gelip seni öldürmesi ve sonrasında ondan illallah eden kişinin rahat etmesi” gibi açıklasa da pek de öyle görünmüyor. Baya baya tahrik var sayın seyirciler. Erzurumun özellikle eski toprak kadınlarının bolca kullandığı beddua çeşidi.

Gollik ne anlama gelir?​

gollik: Eğin ağzında başparmağın işaret ve orta parmaklar arasına sokularak sallanması ile oluşturulan harekete verilen isim. kürtçe’nin kurmanci lehçesinde ineğin yavrusuna gollik denir.

Gollik Kürtçe ne demek?​

kürtçe’nin kurmanci lehçesinde ineğin yavrusuna gollik denir.
Babanın ağzına Davun çıksın ne demek?
Davun ne işe yarar?
Davun bizim oralarda yani Ordu’nun Perşembe ilçesinde hoş olmayan şeyler için kullanılan bir halk ağızı idi. Her hangi bir kişi bir işi beceremezse ona; “ Davun kalsın yaptığın iş” derlerdi.

Gorbagor olasan ne demek?​

Erzurum, Erzincan’ın Erzurum tarafı, Bayburt ve Kars civarı bu tabiri halen kullanır. Sevmediği kişiler için ” Gorbagor olasan” , ” gebermek-leş olmak” anlamında beddua olarak söylenir.
 
Geri
Üst