Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Erteleme

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Gün içinde önümüze gelen bir grup vazifeler, yapılması gereken işler ve sorumluluklarımız vardır. Bazen yapılması gerekenleri tamamlamak büyük bir yük olur ve daima ertelenir.

Erteleme davranışı kabul görülebilir ve zararsız üzere gözükse de alışkanlık haline gelmeye başladığında kişi için zorlayıcı ve içinden çıkılmaz bir hal alır.

Son ana ertelemenin davranışsal, bilişsel ve duygusal boyutları kapsadığı noktasında genel bir kabul olduğu bilinmektedir. Erteleme davranışını tanımlayacak olursak, vaktinde yapılması gereken işleri son ana bırakmak olarak tabir edilebilir. Bu davranış; karar vermeyi, planlamayı, yapılması gereken işi geciktirme ya da hiç yapmamaya yönelik davranışsal bir tavır ya da karakteristik bir özelliktir.

Erteleme davranışı aslında ’’Procrastination’’ olarak da bilinen bir rahatsızlıktır; yapılacak işleri daima ötelemek, tamamlamaktan kaçınmak bitirme basamağına bir türlü gelememek hatta hiç başlayamamak olarak tabir edebiliriz.

Erteleme davranışının sonucunda vaktinde yapılmayan ödevler, yetişmeyen işler kişinin iş yahut okul hayatına başarısızlık olarak yansır. Yalnızca iş yahut okul hayatı değil kişinin toplumsal etrafı ile vakit içinde bağlantı sorunlarını de beraberinde getirerek yıkıcı duygusal süreçlere sebebiyet verir.

Pekala erteleme davranışının sebepleri nelerdir, neden daima yapılacaklar aksatılmakta…

*motivasyon eksikliği

*yapılacak işi sevmemek

*mükemmeliyetçi olmak

*performans tasası

*başarısız olmaktan korkmak

*kişinin kendisine yönelik olağan dışı beklentilerde bulunması

üzere niyet ve süreçler erteleme davranışını pekiştirmektedir. Bunların yanında plansız olmak, vakit idaresinde yetersiz olmak yapılması gereken işin daima ertelenmesine neden olur.

Bu davranış ile baş edebilmek için ertelemeye neden olan asıl sorunun gün yüzüne çıkarılması değer taşır. Bu süreçte terapi ortamında mümkündür. Çoğumuzun hayatın akışı içinde periyot devir bu sorunla karşılaştığı olmuştur. Kıymetli olan artık yönetemediğinizi ve size olumsuz tesirlerinin yansıdığını fark ediyorsanız erteleme alışkanlığınızı bırakmak için o anda kalıp şimdiye odaklanın ve yapılması gereken iş ne ise çabucak başlayın.
 
Geri
Üst