Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

ERP Nedir Noroloji?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.660
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ERP Nedir Nöroloji?​

Olayla ilişkili bir potansiyel (Event-related potentials veya ERP), belirli bir duyusal, bilişsel veya motor olayın doğrudan sonucu olan ölçülen beyin tepkisidir. Daha resmi olarak, bir uyarana herhangi bir klişeleştirilmiş elektrofizyolojik yanıttır.

Uyarılmış potansiyel ve olaya ilişkin beyin potansiyelleri nedir?​

Uyarılmış potansiyel ve olaya ilişkin beyin potansiyelleri nedir?
“Olay ilişkili potansiyeller (OİP) ya da Event Related Potentials (ERPs)” EEG kayıtları sırasında uygulanan spesifik olay veya stimulusa (uyaran) karşı beyin yapılarının oluşturduğu zaman kilitli küçük elektriksel voltajlardır (4, 5).

Tıpta ERP Nedir?​

Alkolizmin biyolojik yönünün araştırılmasında elektroensefalografi (EEG) ve olaya bağlı potansiyeller (ERP) non-invazif elektrofizyolojik yöntemler olarak değerli bulunmaktadır. EEG beynin spontan elektrik aktivitesini yansıtırken, ERP kognitif bir işlem sırasında ortaya çıkan aktiviteyi göstermektedir.

ERP yazılımı ne demek?​

ERP yazılımı ne demek?
ERP, kurumsal kaynak planlama anlamına gelir. Şirketin finans, tedarik zinciri, operasyon, ticaret, raporlama, üretim ve insan kaynakları faaliyetlerini yöneten bir yazılımdır.

10 20 sistemi nedir?​

Elektrot yerleştirilmesinde uluslar arası sistem (10-20) sistemi kullanılır. Bu elektrotlar yardımı ile saçlı deriden alınan sinyaller cihaza ulaştırılır ve bilgisayara kaydedilir. EEG cihazı EKG incelemesinde olduğu gibi beyinden gelen sinyalleri kaydeden bir cihazdır.

P300 testi nedir?​

P300 testi nedir?
P300 yöntemi ile beyindeki elektrofizyolojik aktivite tespit edilmektedir ve meydana gelmiş olan psikiyatrik bozukluğun sebeplerinden birinin tespiti bu şekilde kolaylaşırken bu etkenin üzerine gitmek psikiyatrik bozukluğun hem tanısının koyulmasına hem de tedavinin takibine de katkı sunmaktadır.

ERP nin açılımı nedir?​

ERP neleri kapsar?​

ERP neleri kapsar?
ERP yazılımı, şu olanakları içerebilir: tedarik, tedarik zinciri yönetimi, envanter, üretim, bakım, sipariş yönetimi, proje yönetimi, lojistik, ürün yaşam döngüsü yönetimi, risk yönetimi, kurumsal performans yönetimi (EPM), insan kaynakları/insan sermayesi yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM).

ERP yazılımları nelerdir?​

Kurumsal kaynak planlama (ERP), kurumların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuat uyumunun yanı sıra tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir yazılım türünü ifade eder.

ERP programları nelerdir?​

ERP programları nelerdir?
Türkiye’de Kullanılan ERP Programları Nelerdir?
- DİA Kurumsal Yönetim Sistemi.
- SAP Kurumsal Kaynak Planlama.
- CANİAS Kurumsal Kaynak Planlama.
- WORKCUBE Kurumsal Kaynak Planlama.
- IFS Kurumsal Kaynak Planlama.
- UYUMSOFT Kurumsal Kaynak Planlama.
- LOGO Kurumsal Kaynak Planlama.
- NETSIS Kurumsal Kaynak Planlama.

Elektroensefalografi kaç tane dalgaya sahiptir?​

Frekanslarına göre ayrılmış dört dalga vardır: delta, teta, alfa, beta. 3 veya daha az frekanslı dalgalar delta, 4-7 arası frekansa sahip dalgalar teta, 8-12arası frekansa sahip dalgalar alfa ve 13 üzeri frekansa sahip dalgalar beta olarak adlandırılır.

P300 sinyali nedir?​

P300 sinyali nedir?
P300, bir uyaran karşısında beynin o uyarana bir tepki olarak ürettiği ve uyarandan yaklaşık 300ms sonra oluşan fizyolojik bir sinyaldir. Bu sinyal oluştuğu anda süreğen EEG içerisinde yalnızca birkaç mikro voltluk bir potansiyel değişim yaratır.

Işitsel uyarılmış potansiyel nedir?​

İşitsel uyarılmış potansiyeller (İUP), işitsel sistemin (kulak, işitsel sinir veya beynin işitsel alanları), işitsel veya akustik bir uyaran tarafından uyarılmasıyla ortaya çıkan aktivitedir. En basit tanımıyla İUP bir kişi ses ile uyarıldığında ortaya çıkan beyin dalgalarıdır (13) .

ERP nedir ne işe yarar?​

ERP nedir ne işe yarar?
 
ERP, bir uyarana karşı beyin tarafından üretilen elektrofizyolojik yanıtların ölçüldüğü bir yöntemdir. Bu yanıtlar, belirli duyusal, bilişsel veya motor olaylar sırasında meydana gelir ve bu olaylarla ilişkilendirilerek incelenir. ERP'nin nöroloji alanında kullanımı, beyin aktivitesini belirli olaylarla ilişkilendirerek bilişsel işlevleri anlama ve nörolojik bozuklukların teşhisinde ve takibinde yardımcı olma potansiyeline sahiptir.

ERP'nin tıpta kullanımı özellikle alkolizmin biyolojik yönünün araştırılmasında EEG ve ERP gibi non-invazif elektrofizyolojik yöntemlerin değerli olduğu belirtilmektedir. EEG, beyin aktivitesini genel olarak yansıtırken, ERP ise belirli bilişsel işlemlerin sırasında ortaya çıkan aktiviteyi gösterir. Bu yöntemler, beyin aktivitesini inceleyerek çeşitli nörolojik ve psikiyatrik durumları anlamak ve tedavi etmek için önemli bir araç olabilir.

ERP yazılımı ise kurumsal kaynak planlama anlamına gelir. Şirketlerin finans, tedarik zinciri, operasyon, ticaret, raporlama, üretim ve insan kaynakları gibi faaliyetlerini yöneten bir yazılımdır. Bu yazılımlar, bir işletmenin günlük operasyonlarını düzenlemek, verimliliği artırmak ve kaynakları yönetmek için kullanılır.

ERP'nin neleri kapsadığına gelince, bu yazılım türü geniş bir yelpazede işlevleri içerebilir. Bunlar arasında tedarik zinciri yönetimi, envanter yönetimi, üretim planlama, sipariş yönetimi, proje yönetimi, lojistik, insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi gibi alanlar bulunmaktadır.

ERP programları da işletmelerin farklı ihtiyaçlarına yönelik olarak çeşitlilik gösterir. Türkiye'de kullanılan ERP programları arasında DİA Kurumsal Yönetim Sistemi, SAP Kurumsal Kaynak Planlama, CANİAS Kurumsal Kaynak Planlama, WORKCUBE Kurumsal Kaynak Planlama, IFS Kurumsal Kaynak Planlama, UYUMSOFT Kurumsal Kaynak Planlama, LOGO Kurumsal Kaynak Planlama ve NETSIS Kurumsal Kaynak Planlama gibi yazılımlar bulunmaktadır.

Son olarak, ERP'nin işlevleri oldukça geniş bir yelpazeyi kapsar ve işletmelerin günlük operasyonlarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Bu yazılımlar, iş süreçlerini entegre etmek, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve karar verme süreçlerini iyileştirmek gibi faydalar sağlayabilir.
 
Geri
Üst