AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ermenilerin Noel bayrami ne zaman?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.755
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ermenilerin Noel bayramı ne zaman?​

Ermeni Kilisesi takvimine göre 6 Ocak, Noel Bayramı. Ermenilerin en önem verdiği günlerden biri olan Surp Dzınunt, yani Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu. Aslında bizim bildiğimiz adıyla Noel kutlaması. Hıristiyan toplumunun aksine Ortodoks Ermeniler Hz. İsa’nın doğumunu 25 Aralık yerine iki hafta sonra kutluyor.

Ermeni kilisesi milli bir kilise mi?​

Bu anlamda Ermeni Kilisesi derken diğer Hristiyan cemaatlerden hiyerarşisi ve litürjisi ile ayrılan farklı bir Hristiyan cemaat kastedilmektedir. Ancak, Ermeni veya Süryani şeklinde kiliselere verilen isimlerde evrensel bir din olan Hristiyanlık içerisinde millî bir taraf vurgulanmaktadır.

Ermeni kilisesinin merkezi neresidir?​

Ermeni kilisesinin merkezi neresidir?
Ermeni Apostolik Kilisesi’nin en büyük ruhani liderine Katolikos denir. Günümüzde bu görevi Ermenistan’ın Eçmiadzin kentindeki II. Karekin yürütmektedir.

6 Ocak hangi dinde Noel?​

6 Ocak hangi dinde Noel?
6 Ocak, Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel Bayramı. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin din adamlarından Episkopos Sahag Maşalyan’a, Ermenilerin Noel’i neden 25 Aralık’ta değil de, 6 Ocak’ta kutladıklarını sorduk.

Gregoryanların Noeli ne zaman?​

Oradaki sorun takvimler ile alakalı; aslında onlar Noel’i yine 25 Aralık’ta kutlamaya devam ediyorlar ama Gregoryan Takvim’e göre. Kısaca eski Jülyen Takvimi’nin 25 Aralık’ı yeni takvim ile 13 günlük fark veriyor, 7 Ocak eski 25 Aralık’a tekabül ediyor.

Ermeni kilise düğünü nasıl olur?​

çiçeklerle süslenmiş kilisede davetliler yerini aldıktan sonra org çalmaya başlar. damat ve annesi kiliseye girer, en başa yani horana doğru yürürler. anne yerini alır. daha sonra damadın sağdıcı, kardeşi, amcası vb. çok yakınları çifter çifter içeri girer. ardından kızın ailesi aynı şekilde kiliseye girerler.

Ermenilerde günah çıkarma var mı?​

Ermenilerde günah çıkarma var mı?
Ermeni kiliselerinde günah çıkarmak ya da tövbe etmek için ayrı odalar bulunmamaktadır. Çünkü Ermenilerde günahlardan dolayı tövbe etmek ferdî bir husustur ve istenildiği zaman tövbe edilebilir. Surp Bısag sakramenti Kutsal Taç olarak da bilinir.

Ermeni Kilisesi Ortodoks mu?​

Ermeni Kilisesi Ortodoks mu?
Ancak 451 yılında Kalkedon Konsili’nde Roma Kilisesi ile Doğu kiliseleri arasında doğan doktrin farkları ve siyasi çekişmeler nedeniyle Ermeni Kilisesi, Ortodoks/Katolik dünyasıyla yolunu ayırarak Oryantal Ortodoks kiliselerinden biri oldu.

Ermeniler hangi gün kiliseye gider?​

Kutsal Perşembe, Paskalya’dan önceki perşembedir ve Hristiyanlar tarafından dini gün olarak kutlanmaktadır. Bu dini günde, kanonik incillerde anlatılanlar temel alınarak, İsa’nın havarilerinin ayaklarını yıkaması ve havarilerle birlikte yediği Son Akşam Yemeği yad edilir.

6 Ocak hangi dini bayram?​

Hristiyanlar’ın 6 Ocak Yortusu Aya Epifani (Epifani:Görünme) Bayramın’da Peygamber Hz. İsa’nın vaftizi kutlanır.
 
Ermenilerin Noel bayramı 6 Ocak'ta kutlanmaktadır. Bu tarih, Ermeni Kilisesi takvimine göre Surp Dzınunt olarak adlandırılan Kutsal Doğuş ve Beliriş Yortusu'dur. Bu bayram, Hz. İsa'nın doğumunu kutlayan ve Ermeni toplumu için önemli bir gündür. Diğer Hristiyan topluluklarından farklı olarak Ortodoks Ermeniler, Hz. İsa'nın doğumunu 25 Aralık yerine 6 Ocak'ta kutlamaktadırlar.

Ermeni Kilisesi milli bir kilise olup, diğer Hristiyan cemaatlerinden farklı bir hiyerarşi ve litürjiye sahiptir. Terim olarak "Ermeni Kilisesi" diyerek farklı bir Hristiyan cemaatten bahsediyoruz ancak "Ermeni" veya "Süryani" gibi isimlendirilmelerde genellikle milli bir yön vurgulanmaktadır.

Ermeni Kilisesi'nin merkezi Ermeni Apostolik Kilisesi'nin en büyük ruhani liderine Katolikos denir. Günümüzde bu görevi Eçmiadzin kentindeki II. Karekin yürütmektedir.

Gregoryan takvimine göre Noel, 25 Aralık'ta kutlanmaktadır. Ancak Jülyen Takvim'in farklılıkları nedeniyle Gregoryan Takvim'de 25 Aralık'ı eski takvime göre 13 günlük farkla kutlanmaktadır. Bu durumda 7 Ocak, eski takvimdeki 25 Aralık'a denk gelmektedir.

Ermenilerde günah çıkarma pratiği bulunmaktadır. Ermeni kiliselerinde özel günah çıkarma odaları olmasa da bireyler istedikleri zaman günahlarından tövbe edebilirler. Günah çıkarma ve tövbe etme ferdî bir husustur ve Surp Bısag sakramenti olarak bilinen Kutsal Taç ile gerçekleştirilir.

Ermeni Kilisesi, 451 yılında Kalkedon Konsili'nde Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki doktrin farkları nedeniyle Ortodoks/Katolik dünyasından ayrılmış ve Oryantal Ortodoks kiliselerinden biri olmuştur.

Ermeni Kilisesi'nde Paskalya'dan önceki Kutsal Perşembe dini bir gün olarak kabul edilir. Bu günde İsa'nın havarilerinin ayaklarını yıkadığı ve Son Akşam Yemeği'ni yedikleri anlatılmaktadır.

6 Ocak, Hristiyanlar için Aya Epifani (Epifani: Görünme) Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu bayramda Peygamber Hz. İsa'nın vaftizi anılmaktadır.
 
Geri
Üst