AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Erken sepsis nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Erken sepsis nedir?​

Yenidoğan sepsisi ortaya çıkış zamanına göre erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı sepsis olarak ikiye ayrılır. Yaşamın ilk 7 gününde ortaya çıkan sepsise erken başlangıçlı sepsis, yaşamın 8. gününde sonra ortaya çıkan sepsise ise geç başlangıçlı sepsis denir.

Sepsis kriterleri nelerdir?​

Ciddi (Severe) Sepsis
- SKP <90 mmHg ya da MAP < 65 mmHg ya da laktat > 2 mmol/L (ilk sıvı yüklemesinden sonra)
- INR >1.5 ya da aPTT >60 s.
- Bilirubin >34 µmol/L.
- İdrar Çıkışı 2 saat boyunca <0.5 mL/kg/saat.
- Kreatinin >2 mg/dL.
- Trombosit <100 ×109/L.
- Oda havasında SpO2 <90%

Septik şok Nasıl tedavi Edilir?​

Septik şok Nasıl tedavi Edilir?
Sepsis ve septik şok tedavisinde bir dizi ilaç kullanılır. Bu ilaçlar arasında öncelikle antibiyotikler bulunur. Sepsis durumunda antibiyotikler ile tedavi bir an önce başlamalıdır. Başlangıçta bireye çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler verilir.

Yenidoğan sepsis tedavisi kaç gün sürer?​

Erken sepsiste ampirik tedavide ampisilin/penisilin G ve gentamisin kullanılmalıdır. Ampirik tedavide sefalosporin kullanımından kaçınılmalıdır. Menenjit varlığı ya da olasılığında ampisilin ve sefotaksim tedavisi önerilir. Klinik sepsis tedavisi 7-10 gün, kanıtlanmış sepsis tedavisi 10 gündür.

Sepsis tanısı nasıl konulur?​

Bir bireye sepsis tanısı konulabilmesi için bireyin olası veya doğrulanmış bir enfeksiyona ve zihinsel durumda yavaş ya da ani değişiklik, sistolik tansiyon ölçümünde 100 mm Hg veya altında ölçüm ve solunum hızının dakikada 22 veya daha üstünde olması belirtilerinin tamamına sahip olması gereklidir.

Septik şok tedavisinde hangi ajan kullanılmalıdır?​

Septik şok tedavisinde hangi ajan kullanılmalıdır?
OAB hedef değere ulaşılamazsa IV hidrokortizon tedavisi başlanmalıdır. Hidrokortizon dozunun üst sınırı 200 mg/gün olmalıdır. Sadece şok tablosunda kullanılır. yüksekliğine neden olacağından hidrokortizonun infüzyon şeklinde verilmesi önerilir.
 
Erken sepsis, yaşamın ilk 7 gününde ortaya çıkan bir enfeksiyon durumudur. Yenidoğan sepsisi, erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olmak üzere ikiye ayrılır; yaşamın 7. gününde ortaya çıkan sepsise erken başlangıçlı sepsis denirken, yaşamın 8. gününden sonra ortaya çıkan sepsise geç başlangıçlı sepsis adı verilir.

Sepsis kriterleri arasında ciddi sepsis için belirtiler bulunmaktadır. Bunlar; SKP <90 mmHg veya MAP < 65 mmHg veya laktat > 2 mmol/L (ilk sıvı yüklemesinden sonra), INR >1.5 veya aPTT >60 s, bilirubin >34 µmol/L, idrar çıkışı 2 saat boyunca <0.5 mL/kg/saat, kreatinin >2 mg/dL, trombosit <100 ×109/L, oda havasında SpO2 <90% olarak sıralanmaktadır.

Yenidoğan sepsisinin tedavisinde erken sepsiste ampirik tedavi için ampisilin/penisilin G ve gentamisin kullanılması önerilmektedir. Klinik sepsis tedavisi genellikle 7-10 gün sürerken, kanıtlanmış sepsis tedavisi genellikle 10 gün devam etmektedir.

Sepsis tanısı konulabilmesi için bir bireyde olası veya doğrulanmış bir enfeksiyon durumunun yanı sıra belirtiler arasında zihinsel durumda yavaş ya da ani değişiklik, sistolik tansiyon ölçümünde 100 mm Hg veya altında ölçüm, solunum hızının dakikada 22 veya daha üstünde olması gerekmektedir.

Septik şok tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında öncelikle antibiyotikler bulunmaktadır. Ayrıca, OAB (Organ yetersizlik belirteçleri) hedef değerine ulaşılamazsa IV hidrokortizon tedavisi başlanmalıdır. Hidrokortizon dozunun üst sınırı 200 mg/gün olmalıdır ve sadece şok durumunda kullanılmalıdır. Hidrokortizonun yüksekliğine neden olabileceği göz önünde bulundurularak infüzyon şeklinde verilmesi önerilir.
 
Geri
Üst