AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Erken okuryazarlik bilesenleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Erken okuryazarlık bileşenleri nelerdir?​

Erken okuryazarlık bileşenleri fonolojik farkındalık, yazı farkındalığı, alfabe ve harf bilgisi, sözcük bilgisi ve dinlediğini anlama, yazı yazma olarak ele alınabilir.

En erken kaç yaşında okuma öğrenilir?​

Uzmanlara göre, çocuğun okumayı öğrenebilmek için gerekli olan genel olgunluk düzeyine ulaşması, 6 yaş dolaylarında mümkün olmaktadır. 6 yaş, bazı araştırıcılara göre takvim yaşını (kronolojik yaşı), bazılarına göre zekâ yaşını ifade etmektedir. Ancak 6 yaş, kesin bir yaş değildir.
Okuma farkındalığı Nedir?
Fonolojik farkındalık; okuma-yazma ile güçlü bir iliĢkisi olan, geliĢen ve sözcüğü oluĢturan sesleri tanıma, ayırma, manipüle etme ve ortak seslerden oluĢan sözcükleri fark etme görevleri ile ilgili bir beceridir (Anthony ve Francis, 2005).
1966 yılında ilk kez erken okuryazarlık kavramını kullanan bilim insanı kim?
Clay (1966), ilk kez “Erken okuryazarlık” (Emergent Literacy) terimini kullanmıştır.

Okumayı erken öğrenmek zeka belirtisi mi?​

Çocuk, erken yaşta okuma becerisini geliştiriyorsa üstün zekalıdır. Okuma yazmanın ardından 3-4 yaşında yazıyorsa, zamanla matematik becerilerinin geliştiğini görüyoruz. Anne ve babalar, bu gibi çocuklara dikkat etmelidir.

Okul öncesinde okuma yazma öğretilir mi?​

Bu da çocuğun sıkılmasına, okula karşı olumsuz bir algı geliştirmesine neden olabilir. Bu nedenle anasınıfında çocukların okuma-yazmaya hazırlık çalışmalarına katılmaları beklenmektedir. Müfredata göre okuma-yazma öğretimi kesinlikle yapılmamalıdır.
Sesbilgisel farkındalık ne demektir?
Sesbilimsel farkındalık, kişinin konuşulan (ve yazılı) dilde ilgili sesleri ve harfleri tanımlama becerisi olarak düşünülebilir. Hepimiz ilkokulda kafiyeli oyunlar oynadığımızı hatırlıyoruz, ancak birçok insan bunun öneminin farkında değil!
Erken okuryazarlık becerileri neden önemli?
Erken okuryazarlık, çocuğa sadece harf becerisi değil, bütün bir dil becerisi, konuşma, öğrenme ve iletişim kurma kolaylığı da sağlar. Çocuğun, ebeveynleriyle, arkadaşlarıyla ya da yeni tanıştığı insanlarla daha kolay iletişim kurmasını ve ne istediğini tam anlamıyla anlatmasını kolaylaştırır.
 
Geri
Üst