Erken ergenlik tehlikeli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Erken ergenlik tehlikeli mi?​

Tedavi edilmediğinde erken ergenlikte en önemli riski kız hem kızlarda hem de erkeklerde boy kısalığına yol açabilmesidir. Ayrıca kız çocuklarında erken adet görmenin beraberinde getirebileceği sorunlar da bulunmaktadır.

Erken ergenlik neye sebep olur?​

Merkezi erken ergenlik nedenleri; genellikle beyin veya merkezi sinir sistemi kaynaklı tümör, doğum esnasında oluşan hidrosefali, menenjit, ansefalit olarak sıralanabilir. Periferik erken ergenliğin nedenleri; adrenal veya hipofiz bezlerindeki aşırı östrojen ve testosteron üreten tümörlerdir.
Kız çocukları ergenliğe girince ne olur?
Kadınların yaşları ilerledikçe sürekli hormonlarında değişiklik olur. Kemiklerde büyüme, boyun uzaması gibi dış büyümeler görülürken, iç organlarda da gelişme görülür. Ergenliğe 10 yaşında giren 6 yıl içerisinde tamamen ergenliğe girmiş olur. Göğüslerin büyümesi, kasıkların ve koltuk altının kıllanması görülmektedir.

Ergenliğe geç girerse ne olur?​

Ergenliğe geç girmek, fiziksel gelişimin geç tamamlandığı bir döneme geçiş yapmak anlamına gelmektedir. Bu dönemle birlikte kişiler artık kendini daha iyi kontrol edebilir ve daha net bir görüşe sahip olabilirler.

11 yaş genç mi?​

10-19 yaş ergenlik dönemi olarak adlandırılırken, gençlik olarak nitelenen yaş grubu 10-24 olarak kabul edilmektedir. Ergenlik dönemi genellikle kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlar arasında başlamaktadır.
Geç ergenlikte boy ne kadar uzar?
1-2 yaş süt çocuğu ortalama 12 cm uzar. Daha sonra boy uzaması ergenliğe kadar ortalama 5-6 cm olarak devam eder. Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 cm uzar; bazı erkek çocuklarda boy uzaması 30 cm’i aşabilir.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM’in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
 
Geri
Üst