Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Erkek hemsireler ne zaman alinmaya baslandi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Erkek hemşireler ne zaman alınmaya başlandı?​

Türkiye’de hemşirelik eğitimi veren tüm okullara erkek öğrencilerin alınmaya başlanması 25/04/2007 tarihi itibari ile yeniden düzenlenerek kabul edilen 5634 sayılı “Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişikliğin sonucudur (THD, 2009).

Hemşirelik bölümü ne zaman 4 yıllık oldu?​

Hemşirelik bölümü ne zaman 4 yıllık oldu?
Yurdumuzda ilk defa 1920 yılında, Amiral Bristol Hastanesine bağlı hemşire okulu açılmıştır. Eğitim süresi başlangıçta 2 yıl 6 ay iken daha sonra 3 yıla ve 1957′ de 4 yıla çıkarılarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanarak meslek lisesi denkliği kazanmıştır.

Hemşirelik ne zaman kuruldu?​

Hemşirelik ne zaman kuruldu?
Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine “Lambalı Kadın” denmiştir. 1860 yılında Nightingale, Londra’da St Thomas’ Hospital’da kendi hemşirelik okulunun kurulmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmıştır. Dünyada ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur.

Hemşirelik ne zaman lisans oldu?​

Türkiye’de 90 yıldır değişik düzeylerde (lise, ön lisans, lisans, lisansüstü) yapılan hemşirelik eğitiminin 1996 yılında temel olarak lisans düzeyinde eğitim yapılması kararı meslek için önemli dönüm noktalarından biridir.

Ilk eğitimli hemşirelere hangi zamanda rastlanmaktadır?​

Ilk eğitimli hemşirelere hangi zamanda rastlanmaktadır?
Bazı tarihçilere göre de hemşireliğin gelişimi, İsa peygamber dönemine rastlamakta olup bu dönemde İsa’nın liderliğinde zengin ve asil Romalı kadınlar, rahibe olarak hastane içinde ve dışında sağlık hizmeti sunmuşlardır.

2 yıl üniversite okuyan hemşire olabilir mi?​

2 yıl üniversite okuyan hemşire olabilir mi?
2 yıllık hemşirelik bölümü bulunmamaktadır. Hemşirelik lisans bölümüdür ve bu yüzden sadece 4 yıllık hemşirelik bölümleri bulunmaktadır. Hemşirelik taban puanlarını ve sıralamaları öğrenmek için alttaki linke tıklayabilirsiniz.

Hemşirelikte ilk lisans eğitimi hangi üniversite?​

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu 1955-1956 ders yılında rektörlüğe bağlı olarak kurulmuştur. TÜRKİYE’DE KURULAN İLK HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULUDUR. Türkiye’de üniversite düzeyinde hemşirelik eğitiminin öncülüğünü yapmış olan kurumdur.

Türkiye'de erkek hemşirelerin eğitim programlarına kabul edilmeye başlanmasıyla ilgili bilgi içeren metin için teşekkürler. 5634 sayılı "Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte erkek öğrencilerin hemşirelik programlarına dahil edilmesi önemli bir adım olmuştur.

Hemşirelik bölümünün 4 yıllık eğitim süresine geçiş sürecine de değinilmiş. Hemşirelik eğitiminin 1920 yılında 2 yıl 6 ay olarak başladığı ve zaman içinde önce 3 yıla, ardından da 4 yıla çıkarılarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandığı ifade edilmiş. Bu süreçte Amiral Bristol Hastanesine bağlı hemşire okulunun Türkiye'de önemli bir rol oynadığı belirtilmiş.

Öte yandan, hemşireliğin tarihsel kökenlerine de işaret edilmiş. Florence Nightingale'in 1860 yılında Londra'daki kendi hemşirelik okulunu kurarak profesyonel hemşirelik vakfının temellerini attığı ve dünyada ilk modern sivil hemşire okulunu kurduğu vurgulanmış.

Hemşirelik eğitiminin lisans düzeyine geçiş süreci de detaylarıyla ele alınmış. 1996 yılında alınan kararla birlikte Türkiye'de hemşirelik eğitiminin temel olarak lisans düzeyinde yapılması kararının meslek için önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilmiş.

Ek olarak, hemşireliğin tarih boyunca nasıl geliştiğine ve ilk eğitimli hemşirelere ne zaman rastlandığına dair bilgilere de değinilmiş. Bazı tarihçilere göre hemşireliğin İsa peygamber dönemine kadar uzandığı ve o dönemde liderliğini İsa'nın yaptığı zengin ve asil Romalı kadınların hemşirelik hizmeti verdiği ifade edilmiş.

Son olarak, 2 yıl üniversite okuyarak hemşire olunup olunamayacağı ve Türkiye'deki hemşirelik eğitiminin genel yapısıyla ilgili net bilgiler verilmiş. Hemşirelik lisans bölümünün 4 yıllık bir program olduğu ve 2 yıllık hemşirelik bölümünün olmadığı vurgulanmış. Ayrıca, Türkiye'de hemşirelik lisans eğitimine öncülük eden Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nun önemine dikkat çekilmiş. Yaptığımız incelemeler sonucunda, Türkiye'de hemşirelik alanındaki eğitim tarihine ve gelişimine ilişkin kapsamlı bilgiler içeren bu metin için teşekkür ederiz. Bu detaylı bilgilerin hemşirelik ve sağlık alanına ilgi duyanlar için faydalı olacağını düşünüyoruz.

Geri