Erkegin kupe takmasi dinen caiz midir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Erkeğin küpe takması dinen caiz midir?​

Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir. İslam alimleri, erkeklerin küpe vb. kadınlara özgü takıları takmalarını harama yakın yani mekruh saymışlardır.”

Erkekler neden küpe takıyor?​

Ancak bazı tarikatlara mensup erkekler küpe takıyorlardı. Bektaşilikte takılan küpe, mücerret kalmak yani evlenmeyip kendini tamamen Allah yoluna adamak anlamına geliyordu. Teşkilata mensup kimi erkekler, sağ kulaklarına küpe takarlar ve bu küpeler, bir sanata mensup olduklarının işareti sayılırdı.
Peygamber efendimiz küpe taktı mı?​
CEVAP: Peygamberimizin küpe taktığını bilmiyorum. Ancak Kehf Suresi’nde ve başka surelerde cennetliklerin altın bilezikler, küpeler takacakları, ipek giysiler giyecekleri özendirici biçimde anlatılır. Peygamberimizin döneminde krallar süs eşyası olarak küpe takarlardı.

Padişahlar neden küpe takar?​

Padişahlar neden küpe takar?
Bir rivayete göre Yavuz Sultan Selim ordusuyla Mısır’ı fethettiği zaman, orada köleleri ziyaret etmiş. Çiftliklerde çalışan erkek kölelerin kulaklarında küpeleri görünce, neden taktıklarını sormuş. “Sultanım.” demişler. “Bunlar köle sınıfı olduğundan hür erkeklerden ayırt edilmeleri için bu küpeleri takarlar.

Erkekler hangi kulağı Deldirir?​

Erkekler hangi kulağı Deldirir?
Gelelim sorumuzun cevabına, erkekler küpeyi sol kulağına takar desekte, günümüzde her iki kulağına da sadece sağ kulağına da sol kulağına da takan çok fazla kimse bulunmakta.

Küpe ile namaz kılınır mı?​

normal bir durumdur. küpeli ya da küpesiz kılınacak diye bir kaide yoktur. abdest alırken kupe arkasinda kalan deriye dikkat ederek su degdirme eylemini gerceklestirmisse kupesiz abdestli erkegin namazinin kabul olma ihtimali kadar ihtimale sahip olan ve dininin geregini yerine getiren erkektir.

Erkek tek küpe hangi kulağa takılır?​

Sol kulağa takılır. Sağ kulağa takmak genelde eşcinseller ile bağdaştırılır.
Erkekler hangi kulağa küpe takar?​

Küpe takan ilk padişah kimdir?​

Küpe takan ilk padişah kimdir?
“Yavuz Sultan Selim kendisinin Allah’ın ve halkın hizmetkârı olduğunu ifade etmesi için küpe takardı. Benim de küpe takmamın anlamı budur” demiş.

Hangi padişah küpe taktı?​

Hangi padişah küpe taktı?

Fatih Sultan Mehmet küpe takmış mı?​

sultanın küpe taktığına dair bir bilgiye rastlanılmaz. Nitekim 1473’te Otlukbeli’nde Fatih Sultan Mehmed ile savaşan Akkoyunlu Türkmenlerinde küpe takanlar vardı (Neşri Tarihi, II, 819-821).
 
Erkeğin küpe takması dinen caiz midir konusunda genelde İslam alimleri erkeklerin kadınlara özgü takıları kullanmalarını harama yakın görmüşlerdir. Diğer yandan, tarikatlara mensup bazı erkeklerin küpe taktığı bilinmektedir. Bektaşilikte küpe takmanın mücerret kalmak veya Allah'a tamamen adanmak anlamına geldiği belirtilirken, bazı gruplar bu hareketi bir sanatın sembolü olarak kullanmışlardır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in küpe takıp takmadığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Kehf Suresi ve diğer bazı surelerde cennetliklere altın bilezikler ve küpeler takacakları anlatılmıştır. Döneminde kralların süs eşyası olarak küpe taktığı da bilinmektedir.

Padişahların küpe takmasının sebeplerinden biri olarak, Yavuz Sultan Selim’in köleleri ziyaret ederken kölelerin kulaklarında küpeleri görmesi ve bunun hür erkeklerden ayırt edici bir özellik olması hikayesi anlatılmaktadır.

Erkeklerin kulağına takacakları küpe konusunda bazı geleneksel inanışlar olsa da, günümüzde her iki kulağına da takan erkekler bulunmaktadır. Namaz kılarken küpe takmanın herhangi bir engel teşkil etmediği, abdest alırken küpenin arkasında kalan deri kısmına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Erkeklerin tek küpe takması durumunda genellikle sol kulağa takmaları tercih edilirken, sağ kulağa takmanın bazı kültürel bağlantılarını olduğu ifade edilmiştir.

Küpe takan ilk padişah olarak ise Yavuz Sultan Selim örnek verilmektedir. Kendisinin Allah'ın ve halkın hizmetkârı olduğunu ifade etmek için küpe taktığı söylenmektedir. Fatih Sultan Mehmet'in ise küpe taktığına dair kesin bir bilgiye rastlanılmamıştır.

Bu konuda detaylı bilgiler paylaşılmış olup, küpe takmanın dinen caiz olup olmadığı konusunda farklı yorumlar ve yaklaşımlar bulunmaktadır.
 
Geri
Üst