AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eritrosit yapimi nasil duzenlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eritrosit yapımı nasıl düzenlenir?​

Eritrositler en çok sternum, kostalar, pelvis, ekstremite kemiklerinde bulunan kırmızı kemik iliklerinde yapılır. Organizmada eritrosit yapımı böbrekler tarafından sentezlenen eritropoetin denen madde tarafından düzenlenir.

Eritrosit sentezi nedir?​

Eritropoez (Eritrosit Yapımı): Eritrositler kemik iliğinde yapılır. Kırmızı dizinin gelişimi morfolojik olarak tanınabilen en gençten olguna doğru şu sırayı izler: proeritroblast, bazofil eritroblast, polikromatofil eritroblast, ortokromatofil eritroblast, retikülosit ve eritrosit.
Eritrositlerde enerji hangi metabolik yolla sağlanır?
Eritrositlerde nükleus, mitokondri, ribozom, lizozom, endoplazmik retikulum, Golgi aygıtı gibi subsellüler organeller bulunmadığından protein ve nükleik asit sentezi yapılamaz, lipid metabolizması son derece kısıtlıdır. Eritrositler, yaşamlarını korumak ve sürdürmek için gerekli enerjiyi glukozdan sağlarlar.

Eritrosit üretimini ne uyarır?​

Eritropoietin esas olarak böbrekler tarafından üretilen bir hormondur. Düşük olan oksijen seviyelerine cevap olarak üretilir ve kana salınır. Salınan eritropoietin daha sonra kemik iliğine taşınır ve burada kök hücrelerini eritrositlere (RBC) dönüşmeleri için uyarır.

Eritrositlerde hangi organeller var?​

Eritrositlerde enerji nasıl sağlanır?
Eritrositlerin başlıca enerji kaynağı glukozdur. Glukoz %90-95 oranda glikolitik yolla (Embden-Meyerhof yolu) metabolize olur. Bu yolla laktata dönüştürülen her mol glukozdan 2 mol ATP elde edilir. ATP, eritrositlerin iyon dengesini sağlayan katiyon pompasının çalışması ve homeostazisin sağlanması için gereklidir.
(Yun. erythros: kırmızı; blastos: tomurcuk) Kemik iliğinde eritrositi verecek olan çekirdekli hücre. Alyuvar olgunlaşma aşamalarından hemositoblasttan sonra gelen en genç olgunlaşmamış alyuvar tipi, normoblast, ortokromatofil eritroblast.
 
Geri
Üst