AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Eriste Turk mutfagina ne zaman girdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Erişte Türk mutfağına ne zaman girdi?​

Ama doğrusu şu: Bizim eriştemiz hem Çin makarnasının hem de bildiğimiz makarnanın kökeni. Ancak çok az bilinen şey ise şu: “Erişte” ya da “makarna” Uygur kökenlidir, yani Türk işidir. Çinli bilimciler Sincan Uygur bölgesinde yaptıkları kazılarda bu makarnayı buldular ve tarihi 2 bin yıldan daha fazla.

Erişte ne zaman bulundu?​

Tarihsel kayıtlara bakıldığında Çinliler Milattan Önceki yıllarda Arpa Şehriye ile makarna üretimine başladıkları bilinmektedir. Aynı şekilde M.Ö. 5. yüzyıla ait Suriye’de bulunan tarihi yazılara bakıldığında o dönemlerde Araplarında Arpa Şehriyeyi ürettikleri ve tükettikleri görülmektedir.
Tıpkı makarna haşlar gibi tencerede su kaynatılır ve bir miktar tuz ile birlikte (ihtiyaç ölçüsünde) erişte ilave edilir. Ardından erişte kaynayan su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bu süre (erişte hamurunun özelliğine göre)10 ila 15 dakika arasındadır. Haşlanan erişte süzgece alınır ve soğuk sudan geçirilir.
Erişte unu nasıl olmalı?
Protein oranı %13 ve daha yüksek olan unların kullanıldığı ürünler, genellikle ekmek ve türevi, yoğurulabilen, kat kat açılan ürünlerdir. Erişte de işte tam bu kategoride kendine yer buluyor. Rahatça yoğurulabilen, kolay açılabilen erişte hamuru için un seçimi, baklavalık un diye adlandırılan undan yana olmalıdır.
Erişte kac dakika Pismeli?
Tencereye bol su konur kaynatılır. Kaynayan suyun içine tuz atılır, ihtiyaç kadar erişte konur ve yumuşayıncaya kadar erişte haşlanır. Eriştenin kaynayan su içinde haşlama süresi; daha doğrusu eriştenin yumuşama veya pişme süresi 15 dakikadır.

Ev yapımı erişte nasıl haşlanır?​

İlk olarak tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak ısıtalım. Ardından erişteyi ilave edeli ve karıştırarak erişteler hafif kızarmaya başlayıncaya kadar bir kaç dakika kavuralım. Ardından sıcak suyu tencereye ilave edelim. Tuzu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak enişteleri kısık ateşte pişmeye bırakalım.
 
Geri
Üst