Erime ve kaynama noktasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Erime ve kaynama noktası nedir?​

ERİME VE KAYNAMA NOKTASI Erime noktası: Katı maddelerin ısıtıldığında sıvı hâle geçtiği sıcaklıktır. Kaynama noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır. Kaynama sırasında sıvının buhar basıncı açık hava basıncına eşittir. Saf bir maddenin erime noktası ve donma noktası aynı sıcaklıktır.

Kaynama noktası ayırt edici bir özellik midir?​

Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk gibi ayırt edici özellikleri de vardır. Kaynama süresince de bu sıcaklık sabit kalır. Bütün sıvıların kaynamaya başladığı sıcaklık farklıdır.

Buzun erime noktası nedir?
Fakat saf olmayan maddelerin, yani karışımların donma ve erime noktaları farklıdır. Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C’deki erime ısısı, 79,8 cal/g’dır. Bir gram sıvı donduğu zaman erime ısısı kadar ısıyı çevreye verir.

Erime noktası ve donma noktası nedir?​

Donma, bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine denir. Donmanın meydana geldiği sıcaklığa da donma sıcaklığı denir. Donma, erimenin tersi olarak da ifade edilebilir. Örneğin, su 0 derece Celsius’ta donar.

Safsızlık donma noktasını nasıl etkiler?​

Safsızlığın Etkisi Saf bir sıvının içine tuz veya şeker gibi yabancı madde katarak saşık derecesini azaltırsak sıvının erime ve donma sıcaklığını değiştiririz. Suyun içine tuz atılırsa donma sıcaklığı 0°C yerine, 0°C nin altına iner.
5 sınıf erime noktası nedir?
Erime Noktası (Erime Sıcaklığı) Katı maddelere ısı verdiğinizde ya da ortamın ısısını aldıklarında sıcaklıkları arta ve belirli bir sıcaklığa geldiklerinde erimeye başlarlar. Katı maddenin eriyerek sıvı hale geçmeye başladığı sıcaklık değerine erime noktası deniliyor.
Erime ısısı da ayırt edici bir özelliktir. Kütlesi m olan, erime sıcaklığındaki bir katıyı eritmek için verilmesi gereken ısı miktarı, Q=m. Le bağıntısı ile bulunur. * Örneğin, buzun erime ısısı Le = 80 cal/g dır.
Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkması. Saf maddelerin sabit atmosfer basıncı altında kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca maddenin sıcaklığı değişmez.
Sıcaklık donma noktası nedir?
Suyun farklı kaynama, donma ve buharlaşma süreleri bulunur. Su, 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve bunun sonucunda da donar. Ama son yıllarda yapılan bu çalışmalar sonucunda, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor.
 
Geri
Üst