- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Erik Erikson kişilik gelişim dönemleri nelerdir?
Erikson´ın Psikososyal Gelişim KuramıYalıtılmışlık duygusu ne demek?
Yakınlığa ve Dayanışmaya Karşı Yalıtılmışlık (İlk yetişkinlik): Bu evrede çözülmesi gereken çatışma, bütünleşmiş bir kimlik, sosyal ve mesleki roller edinmiş genç yetişkinin, dahil olmaya başladığı ilişkiler ağında yakın ilişkiler geliştirmesi ya da geliştirmemesi meselesidir.Psikososyal Gelişim nedir kısaca?
Psikososyal gelişim kuramı Alman psikolog Erik Erikson tarafından geliştirilmiştir. Bu kurama göre, insanın çevresiyle olan ilişkisi ve diğer sosyal etkenler, bireyin psikolojisinde belirleyici olmaktadır. Gelişim kuramında insanın çevresiyle olduğu gibi kendisiyle kurduğu iletişim de kritik bir öneme sahiptir.
Erikson yaşamı sekiz dönemine ayırır:
Erikson un gelişim aşamalarından sonuncusu ne zaman meydana gelir?
8.Gelişim Evresi: Benlik Bütünlüğü Karşısında Umutsuzluk (60+ Yaş) Psikososyal gelişimin son evresi olan 8. Evre huzur ve pişmanlık arasında bir çatışmayı doğurur.Erikson un kuramı nedir?
Erikson’a göre kişi, çevreyle etkileşim içerisinde, yaşam boyunca büyür. Bunun için Erikson’un kuramı “psiko-sosyal gelişim” olarak da adlandırılmıştır. Benlik, gücünü yavaş yavaş ve yaşam boyunca elde eder.Duyusal uyumsuzluk nedir?
Duyusal uyumsuzluk yaşayan çocuklar, dünyaya olması gerekenden çok daha fazla güven duyarlar, bu nedenle yaşamları boyunca gereksiz riskler alarak büyük sorunlar yaşayabilirler. 1.2.Özerkliğe karşı şüphe ve utanç (18 ay 3 yaş): “Ne yaparsam ben oyum” dönemin kimlik duygusudur.
Erikson’a (1963) göre karşı cinsle yakınlık sadece genital anlamda değil, yaşamı birlikte paylaşma ve farklı yönlerini karşılıklı olarak planlama anlamındadır. Yalıtılmışlık hissi ise insanlardan ayrı kalma, tanınmama, bilinmeme ve aranmama korkusunu içerir. Gençler bu korkuyla birbirlerine yaklaşır ve bağlanırlar.
Kohlberg, ahlaki gelişim kuramında, ahlaki yargının insan yaşamındaki işlevi çerçevesinde incelenmesi gerektiğini vurgular. Kolhberg’in ahlak gelişimi kuramı, Piaget’nin kuramının yeniden incelenmesi, yeniden adlandırılmasıdır.
Bilişsel gelişim kuramları nelerdir?
Jean Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramı Piaget’ye göre bilişsel gelişimin temelini, kişinin çevreye uyum sağlama yeteneği oluşturur. Aktif olan çocuk, denge – dengesizlik – yeniden denge – dengeleme süreci ile uyumu gerçekleştirir ve bunu yaparken içsel motivasyonundan destek alır.
Erik Erikson Freud’un hangi fikrini benimsemiş?
Erik Erikson’un Psikososyal Gelişim Kuramı Erikson önceleri klasik Psikoanalitik kuramı benimsemiş, fakat daha sonra psikanalizin eksik yanlarını görerek kendi kuramını geliştirmiştir; kuramını geliştirirken psikanalizden de yararlanmıştır.Erikson neyi savunur?
Erik Erikson, insanın sağlıklı bir ruh haliyle gelişebilmesi için 8’e ayırdığı her bir dönemde çeşitli hedeflerini tamamlaması gerektiğini savunuyor. Bu hedefleri ise çatışmalar ve sonuçlar oluşturuyor.Gelişim dönemleri nelerdir?
Gelişim dönemlerindeki yaşlar, değişik kaynaklara göre farklılık göstermektedir. Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Erikson a göre kişilik nedir?
Erikson’a göre, kişilik gelişimi aile, arkadaşlar, okul gibi çevresel faktörlerin yanı sıra bireyin doğuştan sahip olduğu bir takım özelliklerin de bir araya gelmesi ile tamamlanır. Bu süreçte kişilik oluşumu epigenetik yani aşamalı olarak gerçekleşir ve 8 aşamada tamamlanır.Erikson kişiliği nasıl tanımlar?
Görüldüğü üzere, Erikson’a göre birey asla sabit bir kişiliğe sahip olmayıp her zaman kişiliğini yeniden geliştirme durumundadır. Her basamak kendi gelişimsel temasının ötesinde hem bir önceki hem de bir sonraki basamakla ilişki içindedir.İnsanın sekiz evresi nelerdir?
Erik Erikson´a göre insan gelişiminin sekiz aşamasışu şekildedir:
Gelişim basamaklarını değerlendirme
Jean Piaget, bilişsel gelişimi 4 ana evrede incelemiştir.