AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Erik agaci nasil cogaltilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Erik ağacı nasıl çoğaltılır?​

Erik fidanı, çiçeği tohumdan ve çelikleme yöntemi kullanılarak çoğaltılıyor. Erik Fidanı Ne Zaman Budanır? Erik fidanının dikim sonrasında ilk 3 yıl erik fidanına şekil budaması yapılır. Her yıl ya da iki yılda bir ürün budaması yapılması gerekir.

Can erik fidanı ne zaman dikilir?​

Aşılı açık kök erik fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Köksüz fidan nasıl dikilir?​

Köksüz fidan nasıl dikilir?
Fidan dikerken kökler kıvrılıp, dönmemeli, toprakta hava boşluğu kalacak biçimde sığ veya derin dikilmemelidir. Dikilecek fidanın 20 cm ‘ den uzun olan kökleri önceden kesilmelidir. Tüplü ve kaplı fidanlar naylon ve kaplarından mutlaka çıkarıldıktan sonra dikilmelidir. Donlu günlerde fidan dikmeyiniz.

Erik ağacından Çelik ne zaman alınır?​

Erik ağacından Çelik ne zaman alınır?
Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır. Yarı odunsu çelikler 7.5-15.0 cm uzunlukta tepeye yakın kısımlardaki yapraklar bırakılıp, köklendirme ortamına girecek olan kısımlarınkiler uzaklaştırılarak yapılır.

Erik dalı ne zaman dikilir?​

Kışı ılık geçen ve fazla yağışlı olmayan bölgelerde fidanlar Aralık ayından ilkbahara kadar dikilir. Kışı soğuk ve yağışlı olan bölgelerde ise dikim ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır. Dikim aralığı: Kapama erik bahçelerinde kare veya üçgen dikim şekli uygundur.

Köksüz ağaç dikilir mi?​

Değerli okuyucularım, ağaç fidanları köklü ve köksüz olarak iki türlü dikilir. Söğüt, dut, ayva, üzüm asması ve nar gibi ağaçların fidanlarını dikmek için köklendirilmiş olmasına gerek yoktur.

Açık kök fidan tutar mı?​

Açık kök fidan tutar mı?
Tüplü fidanlar yılın 12 ayında dikim yapılsa da kasım ve mart ayları arasında açık köklü fidan sezonu olduğu için açık köklü fidan dikimi yapmak daha uygundur. Açık köklü fidanlarda boy olarak sınırlama yoktur. 50 cm’in altında fidanlar olabileceği gibi 2 metrenin üzerindeki boyda fidanlar da mevcuttur.

Çelik hangi ayda alınır?​

Çelik hangi ayda alınır?
 
Çelikler genellikle büyüme mevsiminin sonlarına doğru alınır, yani Ağustos ayı ve kısmen Eylül ayının başları ideal zamanlardır. Bu dönemde alınan çelikler genellikle yarı odunsu kısımlardan seçilir. Çelik alımı sırasında 7.5-15.0 cm uzunluğunda çelikler tercih edilir. Çelik alırken tepeye yakın kısımlardaki yapraklar bırakılırken, köklendirme için kullanılacak kısımlardaki yapraklar çıkarılır. Bu işlem çeliklerin köklendirilme sürecini kolaylaştırır.

Çelik alma işlemi genellikle köklendirme ve çoğaltma amaçlı yapılır. Alınan çelikler uygun koşullarda köklendirilerek yeni bitkiler elde edilir. Bu yöntem genellikle bitkilerin genetik özelliklerini korumak ve istenilen özelliklere sahip bitkilerin üretilmesini sağlamak için kullanılır. Bu nedenle çelik alma işlemi genellikle dikkatle ve doğru zamanda gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst