AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Erice Köyü Sivaslı Uşak

SoruCevap

Yeni Üye
Erice Köyü Sivaslı - Erice Köyü Bilgileri - Erice Köyü Sivaslı Hakkinda - Erice Köyü Resimleri

Erice, Uşak ilinin Sivaslı ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: SİVASLI - İl: UŞAK

Köy Muhtarı: Hüseyin KURAN

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: Bilgi yok

Demografik Bilgiler:

İle Uzaklığı: 30 km

İlçeye Uzaklığı: 14 km

Rakım: 900 m

Köy ismini er gelen anlamından kazanmaktadır. yörük olan köylüler yaylaya erken geldikleri için köylülere erci denmiştir. Daha sonra bu kelime erice olarak söylenmiştir.Bulkaz dağında erice yaylası adı ile bilinen bir yayla bulunmaktadır.

Tarihi
Erice köyünün güneydoğusunda ballık kaya denilen ve yüksekliği 40 metreyi bulan kaya duvarında bir mağara içersinde BALLIKKAYA kilisesi bulunmaktadır.köy sınırları içinde roma döneminden kaldığı sanılan henüz hakkında hiçbir çalışma yapılmamış tarihi eserler bulunmaktadır.Bu bölgede yörük olan halkın yerleşik düzene geçmesi bundan yaklaşık 400-450 yıl öncesine dayanır

Kültür
Köyde iç anadolu ve ege bölgesi kültürel öğelerinin bir karışımı görülür. Köyde kadınlar çul olarak ifade edilen kilim dokumacılığını devam ettirmektedirler. Köyde 6 adet köy odası vardır. Üç tanesi faal olarak kullanılmaktadır. Bu odalar özellikle kış aylarında erkeklerin toplanma yeri ve umumi misafirlerin konaklama yeri olarak kullanılmakta ve bu odaların harcamaları genellikle oda sahipleri tarafından karşılanmaktadır.

Coğrafya
arazi çoğunlukla çam ormanları ile kaplıdır yer yer kara çalı denilen ve yaprakları kışında yeşil kalan bir çalı türü bulunmaktadır. Uşak iline 30 km, Sivaslı ilçesine 14 km uzaklıktadır. Köy Banaz'ı Sivaslıya bağlayan Devlet karayolu üzerinde yer almaktadır. Özellikle bu yolu Denizli-İstanbul istikametine giden araçlar yoğun olarak kullanmaktadırlar.

İklim
Yazların kurak kışların soğuk olduğu karasal iklim yaşanır.Kışları sık sık don olayları görülür.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 530
1997 521

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyün belli bölümlerinde sulama imkânı olması nedeniyle çok geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Hemen hemen her türlü tarımsal üretimin yapılabildiği köyde ekonomik değeri daha yüksek olan sebze ve meyvecilik ön planda olup giderek üretim artmaktadır. Teknolojik gelişmeler sayesinde sulama olanaklarından daha etkin bir biçimde yararlanılmaya başlanılmış hibrit tohum kullanımı ve hazır fide kulllanımı üretim artışı üzerinde oldukça etkili olmuştur. Son zamanlarda artan salatalık(hıyar) üretimi ile Uşak'ın ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılanmaktadır. Bunun yanında diğer sebze ve meyve üretimi de belli oranda yapılmaktadır. Ayrıca bu alnlarda ikinci ürün olarak yem bitkisi yetiştirilmesi hızlı bir şekilde artmaktadır. Aynı tarladan bir yıl içinde iki ürün alınabilmesi bunun artmasına büyük bir katkı sağlamıştır.İnşat sektörüdeki durgunluktan dolayı bir süre önce önemini yitirmeye başlayan kavaçılık da son yıllarda tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Bunların az bir kısmı köyde bulunan hisarda işlenmekte geri kalanı ise ham olarak satılmaktadır. Sulama imkânının olamdığı bölgelerde ise tahıl ve baklagil üretim ile bir miktar bağcılık yapılır. Son yıllardaki devletin getirmiş olduğu kısıtlamalardan dolayı haşhaş üretimi önemli ölçüde azalmıştır. Ormanların geniş bir yer kapladığı köyde yeterli arazi bulunmamakla birlikte belli alanlarda ekonomik değeri yüksek olan sulu tarımın yapılabilmesi göçü ve ekonomik sıkıntıları bir ölçüde önlemektedir.Hayvancılık alanında da önemli gelişmeler olmuş son yıllarda büyük baş hayvan yetiştirici-liğine önem verilmiştir. Süt üretimi hızlı bir şekilde artmaktadır. Çevre köylerden toplana süt de fabrikaya gitmeden önce burada depolanmaktadır. Küçükbaşhayvan yetiştiriciliği giderek önemini yitirmeye beşlamıştır. Özellikle de keçinin ormana çıkarılmasının yasaklamasında bunun önemli bir payı vardır. Ayrıca koyunla uğraşanlar da bu işi bırakmaya başlamışlar bundan dolayıda sürüler hızlı bir şekilde azalmıştır. Son zamanlarda Uşak'a gidip günlük işlerde çalışanlarda artmaya başlamıştır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy Muhtarları
2009 Hüseyin KURAN
2004 Hüseyin KURAN
1999 ALİ TUFAN
1994 TAHİR KURAN
1989 HARUN REŞİT YÜCE
1984 BAYRAM VURAL
- M.Ali BURHAN
- A.Ali YÜKSEL
- Fevzi ŞAHİN
- Himmet ATAK
- Sadık TÜRKMEN
- İbrahim KURAN
- Cemal YÜKSEL
- Mehmet VURAL
- Mustafa ÖZTÜRK

Altyapı bilgileri
Köyde su şebekesi vardır. Su şebekesi Uşak köylerinde ilklerden biridir. 1974 yılında su şebekesi kurulmuştur.Daha sonra köy halkının gayretleri ve Hacı Münip ARAS'ın büyük oranda katkıları ile İkinci bir su kaynağı su şebekesine eklenmiş ve uzun süreliğine köyün su problemi çözülmüştür. Köye elektrik gelmeden önce su şebekesi kurulmuştur.Köye Elektrik 1985 yılında köylünün de elektrik direklerinin dikmesi şeklindeki yardımları ile getirilmiştir. Kanalizasyon şebekesi bazı eksiklere rağmen 2007 yılında devreye girmiştir.2008 yılında eksikleri tamamlanarak tam olarak faaliyete geçmiştir.Telefon köye öncelikle manuel olarak bağlanmış daha sonra 1994 yılında Yenierice köyüne yapılan otomatik santral ile birlikte bağlantı otomatik hale getirilmiştir. otomatik santralin 2009 Mart itibarı ile ADSL özelliği eklenmiştir. Köyde bir sağlık evi bulunmakta burada bir ebe görev yapmaktadır.

Eğitim Öğretim
Köyde ilköğretim okulu 1956 dan beri vardır.Köy ilköğretim okulunda 4 sınıfa kadar çocuklar öğrenim görebilmektedirler. 4. sınıftan itibaren taşımalı sistem ile Sivaslı 31. ağustos ilköğretim okuluna gitmektedirler.Ayrıca 2007-2008 öğretim yılı II. döneminde 13 öğrenci ile anaokulu eğitim ve öğretime açılmıştır. Halen köy ilköğretim okulunda 2 öğretmen görev yapmaktadır.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Geri