AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ergenlik Doneminde ruhsal Degisimler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ergenlık Donemınde ruhsal Degısımler nelerdir?​

Ergenlik döneminde, kaygı bozuklukları, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, davranım bozuklukları, risk alma davranışı (risk içerikli cinsel davranış, ergen gebeliği vb.), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları en sık gözlenen …

Ergen insan ne yapar?​

Bedensel ve duygusal değişimlere ayak uydurmaya çalışan birey, ergenlikle birlikte bir tür keşif yolculuğuna da çıkar. İlgi ve beklentilerin şekillendiği bu dönemde kendini tanıma, ihtiyaçları fark etme, değişime ayak uydurabilme, sosyal ilişkileri yürütebilme ve özerkleşme en belirgin özellikleri oluşturur.

Erinlik dönem ne demek?​

Erinlik dönem ne demek?
Erinlik ise, çocukluğun sona erdiği, üreme organlarının olgunlaştığı, ikincil cinsel özelliklerin görüldüğü ve ergenlik döneminin başlangıcı sayılan özelliklerin ortaya çıktığı dönemdir.

Ergenlik dönemi hangi yaş grubu?​

Ergenlik dönemi hangi yaş grubu?
Ancak günümüz çağında ergenlik belli bir yaş grubuna göre sınıflandırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 – 20 yaş arasında kabul edilmiştir.

Ergenlikte ne gibi degisiklikler olur?​

Ergenlik belirtileri Boyları uzar, kiloları artar, cinsel organlarında değişikler olur. Ergenlik döneminde görülen gelişmelerden biri de yüzde oluşan sivilcelerdir. Gençler cinselliği keşfetmeye başlarlar. Bu nedenle ergenlik döneminde görülen gelişmelerden bir diğeri de yaşanan iç çatışmadır.

Ergenlik döneminde ne gibi değişiklikler olur?​

Ergenlik döneminde erkek çocuklarında meydana gelen fiziksel değişiklikler: Testislerin büyümesi, penis bölgesinde tüylenme ve peniste büyüme, gırtlakta yumru çıkması, ses tonunun kalınlaşması, bıyık ve sakal oluşumu, el ve ayak büyümesi, boy uzaması, deride yağlanma, sivilce, kasların gelişmesi, boşalma eyleminin …

Ergenlik döneminde erkeklere ne olur?​

Ergenlik döneminde erkeklere ne olur?
Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümesidir. Bu değişiklik genellikle 11,5-12 yaşlarında başlar. Bundan yaklaşık 1 yıl sonra cinsel bölgede kıllanma, peniste büyüme fark edilir. Yine 13-13,5 yaşlarında sesi kalınlaşır, gırtlağındaki kıkırdak dokuda bir çıkıntı oluşur.

Erğenlik dönemi kaç yaşında biter?​

Erğenlik dönemi kaç yaşında biter?
Erkek çocuklarında ise kız çocuklardan 1-2 yıl daha geç ergenlik belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır.

Erinlik ve ergenlik nedir?​

Erinlik dönemi yaşamımızda en kısa süreyi kapsamına karşın özelliği en önemli olan çağdır. ön ergenlik olarak da adlandırılmasının yanı sıra daha çok buluğ çağı diye bilinir. Ergenlik dönemi ise özellikle kişilik gelişiminin oluşumu ve meslek bilincinin netleşmesiyel karakterizedir.

Erinlik puberte ne demek?​

Ergenlik gerek fiziksel gerek duygusal değişimlerin çok hızlı yaşandığı bir dönemdir. Püberte (erinlik) dönemi ergenlik döneminin başlangıcıdır. İnsanın cinsiyet özelliklerini kazandığı gelişim dönemidir. Vücutta ve hormonlarda değişikliğin ortaya çıkışıyla bu dönem başlamış olur.

Normal bir kız kaç yaşında ergenliğe girer?​

Normal bir kız kaç yaşında ergenliğe girer?
Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.

Memede tomurcuklanma nasıl anlaşılır?​

Memede tomurcuklanma nasıl anlaşılır?
İlk meme büyümesi (tomurcuklanma) sırasında memede ağrı ve sızı olabilir. Özellikle temas ile bu ağrı ortaya çıkar. Ergenlik belirtileri başladıktan sonraki 1 yıl içinde hızlı boy uzaması olur ve buna “büyüme patlaması” denir.
 
Ergenlik dönemi, gençlerin hayatlarında fiziksel, duygusal ve ruhsal birçok değişim yaşadığı kritik bir süreçtir. Bu dönemde karşılaşılan ruhsal değişimlere genel bakış sağlamak gerekirse, aşağıdaki konular öne çıkar:

1. **Kaygı Bozuklukları:** Ergenlik döneminde yaşanan belirsizlikler, bedensel ve duygusal değişimler, gelecek endişeleri gibi etmenler gençlerde kaygı bozukluklarına zemin hazırlayabilir.

2. **Depresif Bozukluklar:** Ergenlikteki hormonal değişimler, sosyal baskılar, aile içi sorunlar gibi faktörler depresif belirtilerin artmasına yol açabilir.

3. **Duygu Durum Bozuklukları:** Gençlerde hızlı duygu değişimleri sık görülebilir. Öfke, üzüntü, mutluluk gibi hisler arasında gidip gelme sık yaşanabilir.

4. **Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB):** Ergenlikte DEHB belirtileri daha da belirginleşebilir. Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve dürtüsellikte artış olabilir.

5. **Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB):** Takıntılar ve zorlayıcı düşünceler ergenlikte daha belirgin hale gelebilir.

6. **Davranış Bozuklukları:** Yalan söyleme, hırsızlık yapma, kavga etme gibi davranış problemleri ergenlikte artabilir.

7. **Risk Alma Davranışları:** Ergenlikte gençlerin sınırları zorlama, tehlikeli davranışlarda bulunma eğilimi artabilir. (Örneğin, riskli cinsel ilişkiler, madde kullanımı vb.)

8. **Yeme Bozuklukları:** Ergenlik döneminde vücut algısıyla ilgili sorunlar artabilir; anoreksiya, bulimia gibi yeme bozuklukları görülebilir.

Bu ruhsal değişimler, gençlerin kişiliklerinin oturduğu ve kimlik oluşturduğu dönem olarak da kabul edilen ergenlik sürecinde sıkça karşılaşılan deneyimlerdir. Bu dönemi destekleyici bir çevre, açık iletişim, profesyonel yardım gibi faktörler gençlerin bu zorlu süreci daha sağlıklı atlatmalarına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst