- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ergenlik döneminde ne gibi değişikler olur?
Ergenlik belirtileri Genel olarak ergenlik döneminde gençlerde fiziksel olarak değişiklikler gözlenir. Boyları uzar, kiloları artar, cinsel organlarında değişikler olur. Ergenlik döneminde görülen gelişmelerden biri de yüzde oluşan sivilcelerdir. Gençler cinselliği keşfetmeye başlarlar.Adet boy uzamasını etkiler mi?
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).Büluğ çağı (Ergenlik dönemi) Bu dönem, 12-21 yaş arası olup vücuttaki değişimler nedeniyle özel bir dönemdir. Çocuğunuz hızlı kilo alacak ve uzayacaktır.
3 ergenlik dönemi bireyin hayatında neden önemli bir evredir?
Ergenlik dönemi insan hayatının şekillenmesini sağlayan en önemli dönemdir. Bireysel sorunların ortaya çıktığı ve bu sorunların sosyal ilişkilerle ilgili sorunlara dönüştüğü, aileyi ve toplumu etkileye bilen bir dönem olması sebebiyle ergenlerin doğru bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Ergenliğin gelişim dönemleri nelerdir?
Bu hassas dönem, pek çok kuramda üç alt döneme ayrılmaktadır.
- Erken Ergenlik (12-14 yaş) Erken ergenlik dönemi,hormonal sistemin aktif hale gelmesi ve dalgalanmalar göstermesi ile başlar.
- Orta Ergenlik (14-17 yaş)
- Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Adet olan kızın boyu nasıl uzar?
Kızlarda salgılanan östrojen hormonunun boyun uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerindeki olgunlaştırıcı etkisi fazla olduğu için, adetlerden sonra büyüme kıkırdakları hızla kemikleşip, kapanır. Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar.Buluğ çağı kaç yaşında biter?
Buluğ Çağı (erinlik-püberte): Kız çocukları için bu çağ 11-13 yaş arasıdır. Erkek çocuklarda ise 13-15 yaş aralığında seyreder. Orta Dönem: Yaklaşık 13-15 yaşlarından 17 yaş civarlarına kadar görülür. Son Dönem: Ortalama olarak 18’li yaşlardan 20’li yaşların başlarına kadar olan dönemi kapsar.Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olan buluğ çağı diğer adı ile de ergenlik dönemi aslında çocukların sağlıklı olduğunun göstergesi sayılır. Çocukların fiziksel olarak geliştiği ve cinsiyetine özgü bulguların ortaya çıkmaya başladığı ve üreme fonksiyonlarının kazanılmaya başlandığı döneme ergenlik ismi verilir.
Fiziksel gelişim ergenliğin hangi döneminde hızlıdır?
Menarştan 6-12 ay önce, 11,5 yaş civarında en yüksek boy uzaması görülür; menarştan sonra boy uzaması azalır. Erkeklerde puberte kızlardan 2 yıl daha geç başlar. Genital değişiklikler başladıktan sonra, boy uzaması hızlanır ve 13,5 yaş civarında en yüksek hızına ulaşır.