AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ergenlerde yeme bozukluklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.365
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ergenlerde yeme bozuklukları nelerdir?​

Ergenlerde yeme bozuklukları 3 alt tipten oluşur. Bunlar Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğudur. Bunların dışındada başka türlü adlandırılamayan yeme bozuklukları mevcuttur. Toplumda manken hastalığı olarak bilinir.

Yeme Bozuklugum oldugunu nasil anlarim?​

Yeme Bozuklukları Belirtileri: Nasıl Anlaşılır?
- Aşırı miktarda ve kısa sürede verilen kilolar.
- Kalori hesabını sık sık yapma.
- Yemek yerken gergin hissetme ve sosyal alanda yemek yiyememe.
- Diş ve ciltte oluşan kusurlar.
- Ciddi değerde vitamin kaybı
- Kilo almayla ilgili kaygı ve sürekli kilo verme sohbetleri yapma.

Yeme bozukluklarının sebebi nedir?​

Yeme bozukluklarının sebebi nedir?
Etiyolojide biyolojik ve psikososyal nedenlerin birlikte rol oynadığı sanılmaktadır. Yeme bozukluklarının altında yatan sebepler; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler ile ilişkilendirilmektedir.

Anoreksiya kaç yaşında başlar?​

Belirtiler genellikle ergenlik döneminde, 12-13 yaşlarında (kızlarda genellikle menstruasyon/adet görme ile birlikte) ortaya çıkmaya başlar, bazı durumlarda ergenliğin ileri yaşlarında da gözlenebilir. Hastaların yaklaşık yarısı bütün yiyecek alımını önemli ölçüde azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar.

Nelerdir yeme bozuklukları?​

Yeme bozuklukları hastalıkları ciddi bir sağlık problemi olduğundan hastalığın teşhisi uzman kontrolünde olmalıdır. Yeme bozuklukları genellikle depresyon, anksiyete gibi zihinsel koşullarla birlikte ortaya çıkar. Yapılan bir araştırmada yetersiz beslenmenin bir kişinin kişiliğini bozabilecek etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Peki, anne ve babaların yeme bozukluğu?​

Peki, anne ve babaların yeme bozukluğu?
Anne ve babalar yeme bozukluklarına sebep olmuyor fakat ebeveynler bu konuda daima suçluluk duygusu hissediyor. Bu hastalıklar her yaş grubundan kişiyi cinsiyet ayrımı yapmadan etkiliyor.
Peki, yeme bozukluğu?​
Yeme bozukluğuna sahip kişinin beslenmesinin bir diyetisyen tarafından planlanması tedaviye yanıt alabilmek açısından oldukça önemli. Çünkü bu tarz hastalığa sahip kişiler yemek yediklerini iddia etseler dahi hastalar aileden gizli yediklerini çıkarma yoluna gidebiliyor.
 
Ergenlik döneminde yeme bozuklukları oldukça yaygın ve ciddi bir sağlık sorunudur. Yeme bozukluklarının genellikle 3 ana türü vardır: Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza ve Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu. Bunlar dışında da farklı tiplerde yeme bozuklukları görülebilir.

Yeme bozukluklarının belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Aşırı miktarda ve hızlı kilo verme
- Sürekli kalori hesabı yapma
- Yemek yerken gergin hissetme ve sosyal ortamlarda yemek yiyememe
- Diş ve cilt problemleri
- Ciddi vitamin eksiklikleri
- Kilo almayla ilgili endişeler ve sürekli kilo verme konuşmaları.

Yeme bozukluklarının altında yatan sebepler arasında düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik hissi, kimlik kargaşası, aile içi iletişim problemleri gibi biyolojik ve psikososyal faktörler olduğu düşünülmektedir.

Anoreksiya genellikle ergenlik döneminde, 12-13 yaşlarında (kızlarda genellikle adet görme zamanıyla birlikte) ortaya çıkmaya başlar. Belirtiler ergenliğin ilerleyen yaşlarında da görülebilir. Hastaların yaklaşık yarısı yiyecek alımını azaltarak kilo kaybederken bazıları aşırı egzersiz yapabilir.

Yeme bozuklukları birçok durumda zihinsel koşullarla birlikte ortaya çıkar ve uzman kontrolünde teşhis edilmelidir. Kişinin kişiliğini bozabilecek bir etkiye sahip olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.

Anne ve babalar yeme bozukluklarına doğrudan sebep olmazlar ancak hastalığı olan kişilerin aile üyeleri genellikle suçluluk duygusu hissedebilirler. Yeme bozuklukları cinsiyet ayrımı yapmadan her yaş grubundaki kişiyi etkileyebilir.

Yeme bozukluğu olan kişilerin beslenmelerinin bir diyetisyen tarafından planlanması tedavi sürecinde oldukça önemlidir. Çünkü hastalar yediklerini iddia etseler bile aileden gizlice yemek yeme gibi davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle profesyonel destek almak ve tedavi sürecini takip etmek oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst