AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ergenlerde nabiz kac olmali?

Editör

Yeni Üye

Ergenlerde nabız kaç olmalı?​

1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.

Yürüyüş esnasında nabız kaç olmalı?​

Yürüyüşte nabız hızı ne olmalı? göre bu hesaplama şöyle yapılır: (220 – yaş) x 0.65 ile (220 – yaş) x 0.75 arası. Bu kişinin yürüyüş sırasında nabzı 120-140 arasında olmalıdır.

14 yaş kalp atışı kaç olmalı?​

14 yaş kalp atışı kaç olmalı?
12-14 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 65, üst değeri 105 ve ortalama 85 olmalıdır. 14-16 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 60, üst değeri 100 ve ortalama 80 olmalıdır. 16-18 yaş (kız) aralığında nabız alt değeri 55, üst değeri 95 ve ortalama 75 olmalıdır.

75 yaş üstü nabız kaç olmalı?​

75 yaş üstü nabız kaç olmalı?
56 yaş ve 65 yaş arası ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 72 atım ve 75 atım arası olmalıdır. 65 yaş üstü ortalama bir bünyeye sahip erkekler için kalp atım hızı 70 atım ve 73 atım arası olmalıdır.

110 kalp atışı normal mi?​

Normal nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterir ancak belirli bir aralık içinde olması gerekir. Yetişkin ve sağlıklı insanlarda kalp atış hızı dakikada 60-100 aralığında olması normaldir. Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer.

Nabız 48 olursa ne olur?​

Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60’ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40’ın altına düşerse ya da 60’ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir.

Yürürken nabız yükselir mi?​

Yürürken nabız yükselir mi?
Gün içinde yaşadığımız kalp çarpıntılarının, aslında en yalın tabiriyle kalp atışının hızlanması olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen “Spor yaparken, yürürken, merdiven çıkarken, herhangi bir heyecan yaşarken, hatta âşık olurken kalp atış hızımız doğal olarak hızlanabiliyor.

Ergenlerde nabız değerleri yaş gruplarına göre farklılık gösterir. 1-10 yaş arasındaki çocuklarda nabız normalde dakikada 70-120 arasında olmalıdır. 11-17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde ise nabız değeri dakikada 60-100 arasında normal kabul edilir. 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde de nabız değeri yine dakikada 60-100 arasında olmalıdır. Sporcularda ise nabız genellikle dakikada 40-60 arasında olabilir.

Yürüyüş esnasında nabız hızı ise yaşa göre hesaplanabilir. Genel olarak (220-yaş) x 0.65 ile (220-yaş) x 0.75 arasında bir aralık belirtilmektedir. Örneğin, bir kişinin yürüyüş sırasında nabzının 120-140 arasında olması normaldir.

14 yaşındaki bir bireyin kalp atış hızı ise cinsiyete ve yaş aralığına göre değişebilir. Örneğin, 12-14 yaş aralığındaki kızların nabız değeri 65 ila 105 arasında olmalıdır. 14-16 yaş aralığındaki kızlarda ise nabız 60 ila 100 arasında optimal olarak görülebilir. 16-18 yaş aralığındaki kızlarda ise nabız değerleri 55 ila 95 arasında olabilir.

75 yaş üstü bireylerde nabız değerleri değişkenlik gösterebilir. Genel olarak 56-65 yaş arası erkeklerde kalp atım hızı 72 ila 75 arasında olabilirken, 65 yaş üstü erkeklerde ise 70 ila 73 arasında olabilir.

Nabız değerleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ancak genel olarak yetişkin ve sağlıklı bireylerde dakikada 60-100 aralığında olması normal kabul edilir. Ancak uzun süreli spor yapmak gibi faktörler nabzı 45-60 seviyelerine kadar düşürebilir.

Nabız sayısı 48 olduğunda ise yetişkin bir bireyde bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu olabilir. Kalp atım hızı dakikada 60'ın altına düşmesi durumunda belirtiler görülebilir ve bu durum tehlikeli olabilir.

Son olarak, yürürken nabız hızının yükselmesi oldukça normaldir. Spor yaparken, yürürken, heyecan yaşarken veya merdiven çıkarken kalp atış hızı artabilir. Bu durumlar kalbin doğal tepkileri arasındadır.

Geri