AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Eren tipi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Eren tipi nedir?​

yiğit, cesur anlamındadır. eski türklerde yiğitlik, cesurluk, kişisel üstünlük, kahramanlık gösterenlere “alp” adı verilirmiş. boy içinde asil bir aileden olmayana bu ad verilmezmiş. islamiyet sonrası türk destanlarında bu tip, alp-eren tipine dönüşmüş. battal gazi, bu alp eren tiplerden biridir.

Gazi tipi ne demek?​

Türk kültüründe alperen/gazi tipi, Türklerin eski “alp” geleneğindeki sa- vaşçı kişiliğini, İslam dinini yayma ve cihan hâkimiyeti fikirleriyle birleştiren bir tiptir.
Bilge Tipi Eski Türklerde topluma manevi liderlik yapan, toplumu yönlendiren, çağını aydınlatan, verdiği ögütleri ve öğütlü sözleriyle yaşamlarından sonra dahi dilden dile dolaşan kişiler vardır. Ak sakallı ifadesi ile de belirlenen bu kişiler bilge tiplerdir. Türk destanlarında bilge tipi çok önemlidir.
Alp tipi at ne demek?
Destan metinlerinin vazgeçilmez tipi alp tipidir, alp tipinin en belirgin özelliği ise atlı oluşudur. Alp tipinin alp atı, destanlarda olağanüstü özelliklerle donatılmıştır. Destan kahramanının atı gaipten sesler duyabilir, gelecek tehlikeyi önceden sezebilir, kıvrak bir zekaya ve üstün yeteneğe sahip olabilir.
Gazi ve veli insan tipi hangi dönem?
Eski savaşçı, cihangir alp tipinin özellikleri ile veli ve gazi tiplerinin özellikleri kaynaşmıştır. Osmanlıların Yükseliş Dönemi sonlarına kadar gazi tipi, İslam’ın şehit-gazi değerlerinden güç alarak sürüp gitmiş ve günümüze kadar yaşamıştır. Bu tipin destanlaşmış kahramanı Seyit Battal Gazi’dir.

Alp insan tipi hangi dönem?​

Oğuz Kağan Destanı’nda bu tipin en idealine rastlanmaktadır. İslâmiyetten sonraki Türk destanlarında bu tip, “Alp-Eren” tipine dönüşmüştür. Fuad Köprülü, İslâmiyetin etkisinden sonraki Türk alplerine Alp-Gazi adını vermektedir.

Destan evrensel midir?​

Milli özellikler taşıdığından ait olduğu toplumun tüm özelliklerini yansıtır. Halkın ortak malı olan destanlar anonimdir. Sözlü gelenek yoluyla gelecek kuşaklara aktarımı sağlanmıştır. Hem sözlü olması hem de halkın idealleştirme gayretinden dolayı olağanüstü özellikler taşır.
3} Doğal destana halkın katkısı vardır, yapma destan sadece bir şair tarafından yazılır. 4) Doğal destanların oluşum aşamaları vardır ve uzun sürede oluşur, yapma destan doğrudan şair tarafından yazıya geçirilir.
 
Geri
Üst