AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Epulis nedir gebelik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Epulis nedir gebelik?​

Gebelik tümörü, gebelik sırasında dişetinde ortaya çıkan piyojenik bir granülomdur (PG). İlk kez 1897’de iki Fransız cerrah Poncet ve Dor tarafından tanımlandı ve ayrıca epulis gravidarum olarak da bilinir.
Hamileyken neden dolgu yapılmaz?
Özellikle ilk trimesterda kusmalar bakteri plaklarının diş yüzeyindeki birikimini arttırır. Bu da sonuçta çürük riskinde belirgin bir artışa neden olur. Hamilelik ağız ve diş hijyeninize fazladan özen göstermenizi gerektiren bir durumdur.

Hamilelik Tümörü Nedir?​

Hamilelik Tümörü, diğer ismi ile piyonejik granülom, gebeliğe bağlı olarak değişen hormonal dengenin de etkisi ile dişetinde kırmızı-mor renkte, kanamalı, iyi huylu yumuşak doku büyümesi olarak tanımlanabilir. Bu dokunun oluşmunda kötü ağız hijyeninin de rol oynadığı bilinmektedir.
Hamilelikte kanal tedavisi olur mu?
Gebelikte diş tedavisi, kanal tedavisi, hatta anestezi altında bile diş çekimleri yapılabilir. Tedavi sırasında kullanılan lokal anesteziklerin (uyuşturucuların) bebeğe hiç zararı yoktur. Antibiyotik tedavisi gerekiyorsa diş doktorunuz kadın doğum uzmanı ile görüşerek bebeğe zarar vermeyecek antibiyotik verebilir.
Konjenital epulis, yenidoğanın granüler hücreli tümörü veya Neumann’s tümörü olarak da bilinen, yenidoğanın çenesinde görülen nadir konjenital bir tümördür. 10:1 oranında kızlarda daha sık görülür. Lezyon benign karakterdedir.
Diş dolgu iyi yapılmazsa ne olur?
Çatlamış Dolgular Eğer dolgu diş yüzeyinden yüksekse ve ısırma baskısının çoğunu alıyorsa çatlaklar oluşur. Çatlaklar aynı zamanda çiğneme ve ısırma olaylarından dolayı da olur. Dolgunun çevresinde küçük çatlaklar oluşabilir.

Hamileliğin her evresinde diş dolgusu yapılır mı?​

Aslında diş tedavisi, hamilelik sırasında herhangi bir zamanda yapılabilir. Ancak, hamilelik sırasında diş tedavisi için en uygun zaman ikinci trimesterde, 14-20 haftalar arasındadır.
Hamilelikte neden diş çekilmez?
Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında diş hekimi müdahale etmeyecektir. Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olan ilk üç ayda etkili dental tedaviden kaçınılmalıdır.

Diş tedavisi hamileliği etkiler mi?​

Yaygın kanının aksine, hamilelik döneminde yapılan diş tedavileri anneye ve bebeğe zarar vermemektedir. Yapılması istenen tedaviler anne ve bebeğin sağlığını korumaya yöneliktir. Genel olarak zorunlu olmayan tedaviler gebelik sonrasına ertelenir.
Epulis nedir veteriner?
Diş eti mukozasından ve periosttan köken alan tümörlere epulis denilir. Epulisler diş eti ve çenenin alveoler uzantıları ile ilgili sert yapılı tümöral kitlelerdir. Oluşmasına neden olan en büyük faktör genetik nedenler ve bireysel yapıdır. Diş etinde çeşitli nedenlerle oluşan hasarlara bağlı olarakta gelişebilir.
Epulis fissuratum etiyolojisinde uyumsuz protezlerin uzun süreli kullanılması sonucu oluşan kemik rezorbsiyonu ana etkendir.4 Vakamızda da lezyonun mevcut olduğu bölgeye komşu kemik yapıda rezorbsiyon mevcudiyeti görülmüştür. Epulis fissuratum hiperplastik reaktif bir lezyondur.
Diş dolgusu hangi durumlarda yapılmaz?
Eğer dişteki çürük diş köklerine kadar inmişse öncelik olarak kanal tedavisi uygulanır daha sonra dolgu tedavisi yapılır. Bunun yanı sıra dişin üst kısmında dolguyu tutacak bir madde kalmamışsa eğer diş kaplaması yapılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst