AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Epulis dis nedir?

Editör

Yeni Üye

Epulis diş nedir?​

‘Enflamatuar fibröz hiperplazi’ olarak da isimlendirilen ‘epulis fissuratum’ oral mukozanın hiperplastik lezyonları başlığı altında sınıflanan, oral mu- kozanın kronik irritasyonu sonucu oluşan ve klinik olarak spesifik özellik- leri olmayan lezyonlardır.

Epulis neden olur?​

Epulis neden olur?
Epulisler diş eti ve çenenin alveoler uzantıları ile ilgili sert yapılı tümöral kitlelerdir. Oluşmasına neden olan en büyük faktör genetik nedenler ve bireysel yapıdır. Diş etinde çeşitli nedenlerle oluşan hasarlara bağlı olarakta gelişebilir.

Köpeklerde Epulis nedir?​

Köpeklerde Epulis nedir?
Köpeklerde ağız içinde görülen tümörlerin en yaygın olanı ‘Epulis’ adı verilen ve genellikle dişetlerinde yerleşen iyi huylu tümörlerdir. Epulisler genellikle kesici dişlere veya köpek dişlerine yakın dişeti dokularında ortaya çıkar.

Epulis Granulomatosa nedir?​

Epulis Granulomatoza Diş çekiminin ardından çekim soketinden gelişen spesifik bir tip enflammatuvar hiperplastik lezyondur. Sebep hemen daima soket içerisindeki keskin bir kemik spikülüdür. Bazende retantif kök parçasıda irritan faktör olabilir.

Epulis Fissuratum ne demek?​

Epulis Fissuratum ne demek?
‘Enflamatuar fibröz hiperplazi’ olarak da isimlendirilen ‘epulis fissuratum’ oral mukozanın hiperplastik lezyonları başlığı altında sınıflanan, oral mukozanın kronik irritasyonu sonucu oluşan ve klinik olarak spesifik özellikleri olmayan lezyonlardır.

Konjenital Epulis nedir?​

Konjenital Epulis nedir?
Konjenital epulis (KE) ya da konjenital granüler hücreli tümör yenidoğanın nadir bir tümörü olup çoğunluğu kız cinsiyette gö- rülür. Histolojik orijini ve etiyolojisi henüz tam aydınlatılamamış KE oral kaviteden sarkan büyük, doğumsal, soliter kitle olarak karşımıza çıkar.

Fibröz Epulis nedir?​

Epulis fissuratum protez kenarının kronik düşük dereceli travmasına bağlı olarak oluşan mukozal bir hiperplazidir. Tipik olarak asemptomatiktir. Genellikle maksiller veya mandibuler vestibüler bölgede görülür. Lezyonun lingual yüzeyde oluşması nadirdir.

Bebeklerde epulis nedir?​

Bebeklerde epulis nedir?
Konjenital epulis, yenidoğanın granüler hücreli tümörü veya Neumann’s tümörü olarak da bilinen, yenidoğanın çenesinde görülen nadir konjenital bir tümördür. 10:1 oranında kızlarda daha sık görülür. Lezyon benign karakterdedir.

Epulis, diş eti ve çenenin alveoler uzantıları ile ilgili sert yapılı tümöral kitlelerdir. Bu duruma genetik faktörler ve bireysel yapı neden olabilir. Diş etinde çeşitli nedenlerle oluşan hasarlar da epulis oluşumuna yol açabilir.

Köpeklerde ise epulis, ağız içinde en yaygın görülen tümörlerden biridir. Genellikle köpek dişleri veya kesici dişlere yakın diş etlerinde yerleşen iyi huylu tümörlerdir. Epulis'ler köpeklerde sıklıkla görülen ağız içi tümörler arasındadır.

Epulis Granulomatosa, diş çekiminden sonra çekim bölgesinde gelişen spesifik bir tip enflamatuar hiperplastik lezyondur. Genellikle bu durumun sebebi çekim bölgesindeki keskin bir kemik spikülüdür.

Epulis Fissuratum ise oral mukozanın hiperplastik lezyonları arasında sınıflanan ve oral mukozanın kronik irritasyonu sonucu oluşan lezyonlardır.

Konjenital Epulis ise nadir görülen bir durumdur ve çoğunlukla kız bebeklerde görülür. Oral kaviteden sarkan büyük, doğumsal ve soliter kitle olarak tanımlanır.

Fibröz Epulis ise protez kenarının kronik düşük dereceli travmasına bağlı olarak oluşan mukozal bir hiperplazidir. Genellikle semptomsuzdur ve maksiller veya mandibuler vestibüler bölgede sıkça görülür.

Bebeklerde epulis ise yenidoğanın çenesinde nadir görülen bir tümördür ve genellikle kız çocuklarda daha sık rastlanır. Bu lezyonlar benign karakterdedir, yani iyi huylu tümörlerdir.

Geri