AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

EPS tehlikeli mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

EPS tehlikeli mi?​

EPS temelde düşük riskli bir uygulamadır. Ancak EPS invaziv (girişimsel) bir işlemdir. Dolayısıyla son derece az olmakla birlikte her invaziv işlemde bulunan bazı riskler EPS’de de bulunmaktadır. Ancak çoğunlukla bunlar önemli sorun oluşturmaz ve kendiliğinden düzelir.

EFÇ nedir?​

EFÇ nedir?
Elektrofizyolojik çalışma işlemi (EFÇ veya EPS) aritmilerin yani kalpte ritim bozukluklarının tanısında kullanılan girişimsel bir tetkiktir. Bu işlemde bir damar yolu aracılığıyla kalp içine ilerletilen elektrotlar yardımıyla kalp içi elektriksel kayıtlar elde edilmektedir.

EPS işlemi ne kadar sürer?​

EPS işlemi ne kadar sürer?
İşlem EPS’nin yapılış amacına göre 20-30 dakikadan 2-3 saate kadar sürebilir. Kateter, kalbin değişik yerlerinde iken kayıtlar alınır. EPS ile kalbin elektrik sistemi ve iletim yollarının fonksiyonu kontrol edilebildiği gibi bazen de elektriksel uyarımlar verilerek aritmi oluşup oluşmadığına da bakılabilir.

EPS işlemi nedir?​

“EPS” ya da “EFÇ” olarak bilinen elektrofizyolojik çalışma, kalpteki ritim ve iletim bozukluklarını teşhis etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Kalpteki ritim bozukluklarını teşhis etmek için ilk tercih edilen yöntemler EKG ve Holter’dir.

Aritmi ne kadar sürer?​

Aritmi ne kadar sürer?
Kalp Çarpıntısı Ne Kadar Sürer? Kalp çarpıntısı genellikle stres, egzersiz, soğuk algınlığı, panik atak ya da bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlarda, kalbin normalden daha hızlı atmasıdır. Genelde birkaç saniye süren bu tür çarpıntıların nedeni önemsizdir.

EPS ablasyon nasıl yapılır?​

EPS ablasyon nasıl yapılır?
EPS ve ablasyon için kateterler vena kava inferior yoluyla sağ atrium bölgesine ve 1 tanesi de sağ ventrikül bölgesine yerleştirilmiş. Kateter ablasyonda kasık veya kol toplardamarı yoluyla kalp içine kateter ilerletilir. Kateterin kalbin neresinde olduğu X ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenebilir.
EFÇ nasıl yapılır?​
EFÇ ağrısız bir işlemdir. Sadece kasık bölgesi uyuşturulur ve kasık damarına ince bir plastik kılıf yerleştirilir. Bu kılıf içinden kateter adı verilen kablolar sokulur ve damar içinden kalbe kadar ilerletilir. Kateterlerin damar ve kalp içindeki hareketi fluoroskopi cihazı (angio cihazı) ile görüntülenir.

Soğuk ablasyon nedir?​

Soğuk ablasyon nedir?
Soğuk ablasyon işleminde, hedef bölge -50 ile -70 derece arasında soğuğa maruz bırakılır. Bir diğer adı “Dondurma yöntemi” ile yapılan ablasyon işlemidir. Sıcak ve soğuk ablasyonun kendine göre bazı artı ve eksileri bulunur. Burada önemli olan nokta; aritmiye neden olan faktörün doğru teşhis edilmesidir.

EPS (Elektrofizyolojik Çalışma) temelde düşük riskli bir uygulamadır, ancak invaziv (girişimsel) bir işlem olduğu için her invaziv işlemde olduğu gibi bazı riskler içerebilir. Bu riskler genellikle önemli sorunlar oluşturmaz ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir. EPS işlemi, aritmilerin tanısında kullanılan bir girişimsel tetkiktir. Kalp ritim bozukluklarının teşhisinde kullanılan kateterler yardımıyla kalp içi elektriksel kayıtlar elde edilir.

EPS işlemi genellikle 20-30 dakikadan 2-3 saate kadar sürebilir ve kateter kalbin farklı yerlerine yerleştirilerek kayıtlar alınır. Kalbin elektrik sistemi ve iletim yollarının fonksiyonu kontrol edilirken aynı zamanda aritmi oluşup oluşmadığı da incelenebilir.

EPS ablasyon ise, kateterin kasık veya kol toplardamarı yoluyla kalp içine ilerletilerek yapılan bir işlemdir. Dondurma yöntemi olarak da bilinen soğuk ablasyonda hedef bölge -50 ile -70 derece arasında soğutulur. Ayrıca, EFÇ (Elektrofizyolojik Çalışma) işlemi sırasında sadece kasık bölgesi uyuşturulur ve ince bir plastik kılıf içinden kateterler kalbe kadar ilerletilir.

EPS ve EFÇ işlemleri genellikle ağrısızdır, ancak her invaziv işlemde olduğu gibi belirli riskler taşıyabilirler. Önemli olan, doğru teşhis ve tedavinin yapılabilmesi için uzman doktorlar tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmektir. EPS ve EFÇ işlemleri genellikle kalp ritim bozukluklarının teşhis ve tedavisinde etkili yöntemlerdir.

Geri