AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Epley Manevrası Nasıl Yapılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

theking

Yeni Üye

Epley Manevrası Nasıl Yapılır? Vertigo tedavisinde etkili olan Epley Manevrası, baş dönmesi sorunu yaşayan kişilere yardımcı olabilir. İlk olarak, kişi sırt üstü yatırılır. Ardından, baş dönmesi olan kulak yukarı bakacak şekilde döndürülür. Bu pozisyon 30 saniye beklenir. Daha sonra, baş yavaşça diğer tarafa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Bu işlem toplamda 5 kez tekrarlanır. Epley Manevrası, kulak içindeki kristal parçalarının yerlerini değiştirerek baş dönmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, bu manevra uzman kontrolünde yapılmalıdır.
İçindekiler

Epley Manevrası, baş dönmesi ve vertigonun tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu manevra, iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesini düzeltmeyi hedefler. İşte Epley Manevrası’nın nasıl yapıldığına dair bilgiler:

Epley Manevrası Hangi Durumlarda Uygulanır?

Epley Manevrası, benign pozisyonel paroksismal vertigo (BPPV) adı verilen bir durumun tedavisinde kullanılır. BPPV, baş dönmesi ve denge kaybına neden olan iç kulakta bulunan kristallerin yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkar. Bu durum genellikle başın ani hareketleriyle tetiklenir.

Epley Manevrası, genellikle bir doktor veya uzman eşliğinde yapılmalıdır. İşte adım adım Epley Manevrası’nın nasıl yapılacağı:

1. Adım: Oturma Pozisyonu

Patient oturma pozisyonunda başını 45 derece döndürür ve başını hafifçe geriye eğer.

2. Adım: Yatış Pozisyonu

Patient hızla sırt üstü yatar ve başını 20 derece döndürür. Bu pozisyon birkaç dakika boyunca korunur.

3. Adım: Başın Diğer Tarafa Dönmesi

Patient başını hızla diğer tarafa, yani 180 derece döndürür. Bu pozisyon da birkaç dakika boyunca korunur.

4. Adım: Oturma Pozisyonuna Dönüş

Patient yavaşça oturur ve başını başlangıç pozisyonuna geri getirir.

Epley Manevrası Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Epley Manevrası sonrası hastalar genellikle hafif baş dönmesi veya denge kaybı yaşayabilir. Bu normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde geçer. İyileşme sürecinde hastaların aşağıdaki noktalara dikkat etmeleri önemlidir:

1. Başın Ani Hareketlerinden Kaçının

Epley Manevrası sonrası başın ani hareketleri baş dönmesini tetikleyebilir. Bu nedenle, ani baş hareketlerinden kaçınmak önemlidir.

2. Yavaşça Kalkın

Yataktan veya sandalyeden yavaşça kalkmak, denge kaybını önlemek için önemlidir. Ani kalkışlar baş dönmesini artırabilir.

3. İlaçları Düzenli Kullanın

Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmak, tedavi sürecini destekler. İlaçlarınızı belirtilen doz ve zamanlarda almanız önemlidir.

4. Doktorunuzla İletişimde Kalın

Eğer Epley Manevrası sonrası belirtilerinizde düzelme olmaz veya daha da kötüleşme olursa, derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz size uygun tedavi planını belirleyecektir.

Epley Manevrası Ne Kadar Sıklıkla Uygulanmalıdır?

Epley Manevrası, genellikle birkaç seans boyunca tekrarlanır. Doktorunuz, tedavi sürecinizi ve seans sayısını size özel olarak belirleyecektir. Her hastanın durumu farklı olduğu için, tedavi süreci kişiye özgüdür.

Epley Manevrası Yan Etkileri Nelerdir?

Epley Manevrası genellikle güvenli bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı hastalarda yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler şunları içerebilir:
– Geçici baş dönmesi veya denge kaybı
– Bulantı veya kusma
– Göz hareketlerinde geçici değişiklikler
Eğer yan etkileriniz şiddetli veya uzun süreli ise, doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Epley Manevrası Kimlere Uygulanmamalıdır?

Epley Manevrası, bazı durumlarda uygulanmamalıdır. Bu durumlar şunları içerebilir:
– Boyun veya omurga sorunları
– İleri derecede denge sorunları
– Hamilelik
– Belirli sağlık sorunları (doktorunuza danışınız)
Eğer yukarıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuza danışarak tedavi seçeneklerinizi değerlendirmeniz önemlidir.

Başınızı 45 derece sağa çevirin.
Başınızı yavaşça 45 derece sola çevirin.
Başınızı 45 derece sola çevirin.
Başınızı yavaşça 45 derece sağa çevirin.
Başınızı 90 derece sağa çevirin.

Başınızı 45 derece sağa çevirin.
Başınızı yavaşça 45 derece sola çevirin.
Başınızı 45 derece sola çevirin.
Başınızı yavaşça 45 derece sağa çevirin.

Geri