- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 250.906
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Epirojeneze neden olan olaylar?
İklim değişiklikleri. Yeni bir dağ oluşumu. Engebeli yüksek yerlerin fazla aşınması Deniz çukurluklarında tortulanmanın fazla olmasıIç kuvvetlerin oluşma sebebi nedir?
Gücünü ve enerjisini yerin derinliklerindeki mağmadan alan ve yerşekillerinin oluşumunda olumlu etkiler yapan kuvvetlere iç kuvvetler denir. Bu kuvvetler Orojenez (dağ oluşumu), Epirojenez (kıta oluşumu), volkanizma ve depremlerdir (seizma).Orojenik hareketlerle ya da volkanik faaliyetler sonucu yeni dağların oluşması, kara parçasının ağırlığının artmasına ve kara parçasının alçalmasına neden olur. Dış kuvvetler tarafından aşındırılan malzemenin çukur alanlarda biriktirilmesi sonucu buralardaki tabakalar çökmeye başlar.
Karalardaki aşınma Epirojeneze neden olur mu?
Epirojenez meydana gelmesi için bir yerdeki izostatik dengesinde bozulma meydana gelmelidir. İzostatik dengenin bozulması ile birlikte karalar normalden çok daha hafif olur. Bu da yükselmelerine sebebiyet vermektedir. Karaların yükselmesi ile birlikte deniz seviyesi de düşmeye başlar.
Kıtaların yükselmesine ve alçalmasına ne denir?
Epirojenez anlam olarak kıta oluşumu anlamına gelmektedir. Denizlerde ve kara parçalarında düşeyde yükselme ya da alçalma olması epirejenez olarak isimlendirilmektedir. Bu durumun başka bir şekilde ifadesi ise yer kabuğunun büyük bir bölümde yaylanma yapmasına denir.
Kara alçalması sonucu deniz ilerlemesi neden olur?
Kara kütlesinin ağırlaşıp alçalmasıyla denizin karaya doğru ilerlemesine transgresyon (deniz ilerlemesi) denir. Kara kütlesinin hafifleyip yükselmesiyle deniz seviyesinin geri çekilmesine de regresyon (deniz gerilemesi) adı verilir. Dünyanın farklı bölgelerinde tespit edilen birçok epirojenez olayı vardır.Deniz gerilemesine ne denir?
Regresyon (Deniz Gerilemesi)Orojenez sonucu esnek tabakalar kıvrılarak yükselir ve sıradağlar oluşturur. Türkiye’deki dağlar Alp-Himalaya orojenezi sonucu oluşmuştur. Kuzey Anadolu Dağları ve Toros Dağları bu şekilde oluşmuştur. Kıvrılma sonucu yüksekte kalan kubbemsi kısımlara Antiklinal, alçakta kalan çanaksı kısımlara ise Senklinal denir.