AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Epidermal inkluzyon kisti ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Epidermal inklüzyon kisti ne demek?​

Epidermal kistler, çevresi keratinize skuamöz epitelle çevrili, içi keratin yıkıntısı ile dolu olan kistik tümörlerdir (1). Epidermal inklüzyon kisti, epidermoid kist ve sebase kist aynı patolojiyi göstermektedir (1). Herhangi bir lokalizasyon- da görülebilir.

Epidermal kist nasıl geçer?​

Epidermal kist nasıl geçer?
Bu kistlerin tedavisi cerrahidir ve duvar bütünlüğü korunarak tamamen çıkarılması gerekmektedir. Kist çıkarma işlemi genellikle lokal anestezi eşliğinde yapılır. Kist kesip çıkarılarak alınır ve o bölgeye dikiş atılır.

Inklüzyon kisti ne demek?​

Inklüzyon kisti ne demek?
1-İnklüzyon kisti: Fonksiyonel olmayan bir kisttir. Çoğu mikroskobik boyuttadır. Hiçbir belirti vermez ve ultrasonda da fark edilemez. Bazı araştırmacılar bu ufak kistlerin uzun dönemde habis (kötü huylu) over (yumurtalık) kanserinin öncüsü olabileceğini savunmaktadır.
Epidermal kistler, intradermal veya subkütanöz tümörlerdir. Büyük çoğunlukla istemli olarak ortaya çıksalar da, bazı durumlarda travmatik implantasyon sonucu da oluşabilirler. Çapları 1-5 cm’ ye ulaştığında büyümeleri kendiliğinden durur ve en sık olarak yüzde, alında, boyunda ortaya çıkarlar.

Yumurtalık kisti adetle nasıl atılır?​

Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.

Yumurtalık kisti adet olmayı engeller mi?​

Yumurtalık kisti adet olmayı engeller mi?
Yumurtalık Kisti Adet Gecikmesi Yapar mı? Birçok kadında yumurtalık kisti herhangi bir belirti göstermezken bazı kadınlarda ise adet gecikmesine neden olabilmektedir. Adet gecikmesi yaşayan hastalara doğum kontrol hapları kullanılması önerilmektedir.

Yumurtalık kisti olanlar nelere dikkat etmeli?​

Yumurtalık kisti olanlar nelere dikkat etmeli?
Kısacası kist diyip boş vermemek gerekir. Kistlerde en sık rastlanan şikayetler kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, karında dolgunluk ve basınç hissi ve adet düzensizlikleridir. Kistin sapı etrafında dönmesi ( torsiyon) ya da patlaması durumunda ise çok şiddetli karın ve kasık ağrısı ortaya çıkabilir.

Kist ne kadar sürede geçer?​

Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir. Fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kisti türleri şunlardır: Foliküler Kistler: Özellikle genç kadınlarda çok sık rastlanan bir yumurtalık kisti türüdür. Genelde hiçbir belirti vermez.

Epidermoid kist nasıl oluşur?​

Epidermoid kist nasıl oluşur?
Genellikle embriyo döneminde ortaya çıkan dermoid ve epidermoid kistler, deri altında yağ ve keratin gibi maddelerin birikmesi sonucu oluşur. Çoğunlukla boyun bölgesinde görülür. Dermoid kistler boyunla birlikte en sık çenede ortaya çıkar.

Kist olan kadın hamile kalabilir mi?​

Kist olan kadın hamile kalabilir mi?
Genel olarak yumurtalık kisti kadınlar için olumsuz bir durum teşkil etmezler. Bu durum anne adayları için de geçerlidir. Kistler kronik haldeyken, anne adayında hali hazırda bir kist varken hamile kalmak olağandır. Fakat nadiren görülebilen çikolata kistleri, hamileliğe engel teşkil edebilecek özelliklere sahiptir.

Kist hamile kalmaya engel olur mu?​

Yumurtalık kistlerinin her iki yumurtalığın tamamını kaplayıp mevcut yumurtalık rezervini azaltmadığı sürece gebeliğin oluşmasına engel teşkil etmediğine işaret eden Prof. Dr. Orhan Ünal, şunları anlattı: “Bazı durumlarda iki taraflı kistlerde de gebelik görülebiliyor.

Yumurtalık Kistini ne tetikler?​

Yumurtalık Kistini ne tetikler?
En çok bilinen nedeni, hormonal düzensizliktir. Hormonlar ile ilgili foliküllerin çatlayamaması veya gelişmeye devam etmesinin beraberinde, daha önceden geçirilmiş yumurtalık enfeksiyonları ve daha fazla radyasyona maruz kalınması da, yumurtalık kistine sebep olan nedenlerin içerisinde bulunmaktadır.
 
Epidermal inklüzyon kisti, genellikle deri altında veya cilt yüzeyinde oluşan kistik bir tümördür. Çevresi keratinize skuamöz epitelle çevrili olan bu kistler, içerisinde keratin yıkıntısı barındırır. Epidermal inklüzyon kisti aynı zamanda epidermoid kist veya sebase kist olarak da adlandırılabilir. Bu kistler genellikle cerrahi yolla tedavi edilir ve kistin tamamen çıkarılması gerekmektedir. Kistin çıkartılması genellikle lokal anestezi altında yapılır ve bölge dikiş atılarak kapatılır.

İnklüzyon kisti ise fonksiyonel olmayan bir kisttir. Genellikle mikroskobik boyutlarda olup belirti vermezler ve ultrasonla bile tespit edilemezler. Araştırmacılar, ufak inklüzyon kistlerinin uzun vadede kötü huylu over (yumurtalık) kanserinin öncülü olabileceğini düşünmektedir. İnklüzyon kistlerinin zararlı olduğu düşünülmemekle birlikte, rutin takipte olmaları önerilmektedir.

Yumurtalık kisti, ise yumurtalıklarda oluşan sıvı dolu keseciklerdir. Tedavi gerekmeksizin bazı kistler 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir. Yumurtalık kistleri genellikle hormonal düzensizliklerden kaynaklanır ve nadiren gebeliği etkileyebilir. Yumurtalık kistleri genellikle gebeliğe engel olmaz, ancak bazı durumlarda yumurtları etkileyebilerek gebe kalmayı zorlaştırabilir.

Son olarak, kistler genellikle hormonal düzensizlikler, önceden geçirilmiş enfeksiyonlar veya radyasyona maruz kalma gibi durumlar sonucunda oluşabilir. Kistler genellikle belirtiler vermezler ancak bazı durumlarda ağrı, dolgunluk hissi veya karında basınç gibi semptomlara neden olabilirler. Eğer bir kist belirtiler gösteriyorsa veya büyümeye devam ediyorsa, mutlaka bir doktora danışılması önemlidir.
 
Geri
Üst