AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Enzimler hucre disinda calisabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Enzimler hücre dışında çalışabilir mi?​

Enzimler, Proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. Hücre içerisinde meydana gelen binlerce tepkimenin hızını ve özgüllüğünü düzenlerler. Çok defa hücre dışında da etkinliklerini korurlar.

Bir enzimin yapısında neler bulunur?​

Enzim molekülü üzerinde amino asit (en az bir aminoasit ki bunlar daha çok Histidin, Serin, Sistein, Lizin ve Tirozin olabir), kofaktör ve koenzimlerin yer aldığı, enzim-substrat kompleksinin şekillendiği dar bir bölge aktif merkezi adı verilir.
Enzim nedir basit anlatım?
Enzimler, canlıda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonları hızlandıran biyolojik katalizörlerdir. Katalizör, kimyasal tepkimeye girerek tepkimenin hızını değiştiren fakat reaksiyon sonunda miktarı değişmeyen kimyasal maddelerdir.

Enzimler nasıl tanımlanır?​

Enzimler, sadece bir ya da birkaç substratla etkileşime girebilen ve sadece bir tipteki reaksiyonu katalizleyen oldukça spesifik biyokatalizörlerdir. Bazı enzimler stereospesifite özelliği göstermektedir. Bir enzimin iki ismi bulunmaktadır.

Enzimler hücre dışında üretilebilir mi?​

Yardımcı kısım inorganik maddelerden oluşmuşsa kofaktör; organik maddelerden oluşmuşsa koenzim adını alır. 1) Sadece canlılar tarafından hücre içinde sentezlenir. 2) Hücre içinde ya da hücre dışında görev yapabilirler. Bu sayede bir enzim canlı vücudundaki tüm tepkimeleri gerçekleştiremez.
Enzimler hangi ortamda çalışır?
Ancak genellikle enzimler en iyi pH’ın 7 olduğu ortamlarda iyi çalışır. Örneğin pepsin enzimi pH = 2 olan (asidik) ortamlarda, amilaz enzimi pH=7 olan (nötr) ortamda, tripsin enzimi pH = 8,5 olan (bazik) ortamlarda optimum hızda çalışır.
Apoenzimler, enzimlerin proteinden meydana gelen bölümleridir. Sıvısal ve ısıya karşı hassastırlar. Diyalize edilemezler. Apoenzimler sayesinde enzimler çeşitlilik oluşur.
Kofaktör, bileşik olan enzimler de bulunan yardımcı kısımlara inorganik denen bileşiklerden oluşan durumdur. Koenzim ise bileşik bulanan enzimler de olan yardımcı kısımlara organik denen bileşiklerden meydana geliyorsa oluşan biyolojik durumdur.
Enzim nedir nerede bulunur?
Enzimler canlılar için oldukça önemli olan proteinlerdir. Canlıların vücut içerisinde üretebildikleri enzimler, çoğu zaman hücre içerisinde bulunurlar. Fakat hücre dışında da varlıklarını sürdürebilirler.

Enzim nedir ve özellikleri nelerdir?​

Enzim, (hemen hemen hepsi denilebilecek kadar büyük çoğunluğu) protein yapısında olan, doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenebilen biyolojik katalizörlerdir. Hücre içersinde meydana gelen binlerce tepkimenin hızını ve özgüllüğünü düzenlerler. Çok defa hücre dışında da etkinliklerini korurlar.

Enzimler nasıl kullanılır?​

Enzim
- Enzimler, kataliz yapan (yani kimyasal tepkimelerin hızını artıran) biyomoleküllerdir.
- Her katalizör gibi enzimler de bir tepkimenin aktivasyon enerjisini (Ea veya ΔG‡) azaltarak çalışır ve böylece tepkime hızını çarpıcı şekilde artırır.
Enzimler nasıl keşfedildi?
Lous Pasteur, 1850’lerde, şekerin maya vasıtasıyla alkole fermantasyonunun “fermentler” vasıtasıyla katalizlendiği sonucuna vardı ve daha sonra “enzimler” olarak adlandırılan bu fermentlerin canlı maya hücrelerinin yapısından ayrılmaz olduğunu kabul etti.
 
Geri
Üst