Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Enginari ilk kim buldu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.017
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Enginarı ilk kim buldu?​

Ö 371-287 yılları arasında yaşayan Yunan filozofu Theophrastus, onun İtalya’da ve Sicilya’da yetiştirildiğinden bahsediyor. İlk olarak Etiyopya’da üretildiği, Mısır üzerinden Avrupa’ya geldiği düşünülüyor…

Enginar Yemeği hangi yöreye aittir?​

Enginar Yemeği hangi yöreye aittir?
İzmir’de çoğunlukla Karaburun, Mordoğan, Urla ilçelerinde yetişen enginar, İzmir mutfağında en çok çeşidi yapılan sebzelerden biridir. Zeytinyağlı enginar, kuzu etli enginar, iç baklalı enginar, taze baklalı enginar, enginar kızartması, enginar dolması, enginarlı pilav bunlara örnek olarak verilebilir.

Enginar kalbi ne demek?​

Enginar kalbi ne demek?
Enginarın tam ortasında herkesi rahatsız eden, yenmeyen tüylü diken benzeri bir doku vardır. Eğer izin verilirde olgunlaşırsa çiçeğe dönüşen işte bu dokudur. İçerisinde ‘enginarın kalbi’ denilen bir yer vardır. Etrafındaki yapraklar ve tüylü doku çıkarıldığında bu kalbe ulaşılır ve en dişe dokunur yeri bu kısmıdır.

Enginar ilk nerede?​

Enginar Nerede Yetiştir? Enginar yetiştiriciliğinde ilk sırada Avrupa ülkeleri yer alıyor.

Enginar hangi aileye ait?​

Enginar hangi aileye ait?
Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.

Enginar hangi ülkeye aittir?​

Enginar hangi ülkeye aittir?

Enginar kalbi nasıl kullanılır?​

Zeytinyağlı Enginar Kalbi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Arpacık soğanları soyup ortadan ikiye bölüyoruz.
- Zeytinyağında soğanları soteliyoruz.
- Enginar kalplerini ortadan ikiye ayırıp tencereye ekliyoruz.
- Limon suyunu ve portakal suyunu ekliyoruz.
- Kapağını kapatıp altını kısıp yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.

Hibrit enginar nasıl anlaşılır?​

Hibrit enginar nasıl anlaşılır?
Hibrit enginar daha yavan, daha farklı tadı olan bir ürün,” diyor. Hibrit enginarın kafası yassı, sapı kalın, çanağının dışı geniş, içi küçük oluyormuş. Enginar kalbi (bebek enginar) talebi arttıkça, halk bebek enginarı tanıdıkça, üretimi de artıyormuş.

Sakız enginar ne demek?​

Sakız enginar ne demek?
Sakız Enginarı Bu enginar cinsi daha küçük ebatlıdır. Bu enginar cinsinin yaprakları da yenebilir. Sakız enginarı konserveden daha çok taze tüketime daha uygundur. Bu enginar ise kasım ayı ile nisan ayı arasında hasat edilir.

İstanbul’da enginar nerede yetişir?​

Enginar hangi bölgede yetişir? Enginar; Türkiye’de İzmir ve Yalova-Bursa çevresinde yetişir. Son senelerde Adana’ya kadar olan kıyı bölgesinde yetiştiriciliği yayılmıştır. En önemli yerli enginar çeşitleri: Sakız Enginarı ve Bayrampaşa Enginarı’dır.
 
Theophrastus adlı Yunan filozofun öne sürdüğü bilgiye göre enginar, İtalya ve Sicilya'da yetiştirilmekteydi. İlk olarak Etiyopya'da üretildiği ve Mısır üzerinden Avrupa'ya geldiği düşünülmektedir. Enginarın ilk nerede yetiştirildiği konusunda ise Avrupa ülkelerinin enginar yetiştiriciliğinde ilk sırada olduğu bilinmektedir.

Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor çiçekler açan bir bitki olup, Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişmektedir. Enginarın tam ortasında bulunan ve tüylü diken benzeri dokuya "enginarın kalbi" denir. Bu bölge, enginarın en iç kısmı ve yenmesi pek tercih edilmez.

Enginarın İzmir mutfağında özel bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle Karaburun, Mordoğan, ve Urla ilçelerinde yetiştirilen enginar çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Zeytinyağlı enginar, kuzu etli enginar, iç baklalı enginar, enginar dolması gibi çeşitli yemekler yapılmaktadır.

Enginarın Sakız Enginarı ve Bayrampaşa Enginarı gibi önemli yerli çeşitleri bulunmaktadır. Sakız Enginarı, daha küçük boyutlarda ve kasım ile nisan ayları arasında hasat edilen bir çeşittir. Hibrit enginar ise tipik olarak daha yavan ve farklı bir tada sahiptir. Hibrit enginarın kafası yassı, sapı kalın ve çanağının dışı geniş, içi küçük olmaktadır. Talebe bağlı olarak bebek enginarın üretimi de artmaktadır.

Zeytinyağlı Enginar Kalbi Tarifi için ise arpacık soğanları soteleyerek, enginar kalplerini limon ve portakal suyu ekleyerek tencerede pişirebilirsiniz. Enginarın farklı çeşitlerini denemek ve farklı tariflerle lezzetli yemekler yapmak mümkündür.
 
Geri
Üst