AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Engelli raporu olanlar hangi haklardan yararlanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Engelli raporu olanlar hangi haklardan yararlanır?​

Engelli hakları nelerdir?
- 2022 aylık hakkı
- Gelir vergisi indirimi.
- Emlak vergisi indirimi.
- Özel tüketim vergisi indirimi (ÖTV)
- Gümrük vergisi indirimi.
- Tıbbi, medikal ve eğitim araç gereçleri için KDV indirimi.
- SHÇEK evde bakım aylığı
- EKPSS/Kura ile atama hakkı

Engelli işçi hakları nelerdir?​

Bağ-Kur engelli emekliliği hakkı 1 Ekim 2008 sonrası 5510 sayılı yasa ile tanımlanmıştı.
- İstihdam.
- Engelli Memurun Tayin Hakkı
- Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değişikliği.
- Engelli Memurun Nöbet Durumu.
- Engelli Çalışanlara Erken Emeklilik.
- Engelli Çalışanların Gelir Vergisi İndirimi.
- Engelli Memurun İzin Hakkı
- Yetim Maaşı

Yüzde 40 engelli hangi haklardan yararlanır?​

Yüzde 40 engelli hangi haklardan yararlanır?
%40 engelli raporunun işlevleri engelli vatandaşlara başta toplu taşıma olmak üzere sağlık, barınma, gıda, eğitim, ekonomi, fırsat eşitliği gibi sosyo ekonomik ayrıcalıkları kapsamaktadır.

Engellilerle ilgilenen birimimizin tam adı nedir?​

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün teşkilat ve görevleri ile işleyişine ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

Yüzde 20 engelli hakları nelerdir?​

2022 Yılı yeni engelli hakları şu şekildedir:
- Erken Emeklilik Hakkı
- Kurumsal Alanlarda İndirimler.
- Kamusal Alanlarda İndirimler.
- Engelli Aylığı
- Muhtaç Aylığı
- Evde Bakım Hizmeti.
- Gelir Vergisi İndirimi.
- ÖTV İndirimi.

Engelli bir kişi işten çıkarılabilir mi?​

Engelli bir kişi işten çıkarılabilir mi?
Engelli bireylerin istihdam hakkı; en tabi insan hakkıdır ve bu hakkın kullanılmasına engel olan her kişi, kurum ya da kuruluş insan hakları ihlaline ortak olmaktadır. Engelli bireyi sırf engelli olduğu için ya da gerekli düzenlemelerin maliyetinden kaçarak onu işten çıkarmak ayrımcılıktır ve bu suçtur.
%40 engelli raporu ile araç alınır mı?​
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
40 engelli raporu ile araç alınır mi?​
%40 engelli raporuyla araç alımı %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır.

2022 sayılı Kanun ne demek?​

2022 sayılı Kanun ne demek?
Engelli bireyler adına bağlanan maaşlar 01.07.1976 tarihinde kabul edilen 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş İhtiyacı Olan, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre bağlanır.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri nedir?​

Bu hizmeti kullanarak aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgi almak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca ihmal, istismar ve şiddet vakaları veya tedbir mahiyetinde ihbarlarda bulunabilirsiniz.

25 engelli raporu ne ise yarar?​

Bu rapor engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak için gerekli olan bir rapordur. Engelli Sağlık Kurulu Raporu, engelliler için düzenlenmiş vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve çeşitli alanlardaki indirimler için de kullanılır.

Yüzde 25 zihinsel engelli ne demek?​

Yüzde 25 zihinsel engelli ne demek?
Ağır Mental Retardasyon ve Zihinsel Engele Neden Olan Faktörler: Zeka bölümü 25 ve altında olan zihinsel geriliktir. Bu çocuklar için tam bir denetim gerekir. Kendilerine bakamaz ve koruyamazlar. Çoğunun ciddi nörolojik bozuklukları vardır.

Engelli elektrik yardımı nasıl alınır?​

ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Destek almak isteyen ihtiyaç sahipleri, kimliği ve elektrik faturası ile PTT şubelerine giderek işlem başlatabiliyor. Evde Bakım Yardımı almasa da kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olanlara da benzer şekilde 200 liraya kadar destek veriliyor.

Engelli raporu olan bireyler belirli haklardan yararlanabilirler. Bu haklar genellikle engellilerin yaşam kalitesini artırmayı ve onlara destek olmayı amaçlar. İşte bazı temel engelli hakları:

1. **Aylık Hakları:** Engelli bireyler, özel ihtiyaçlarına göre belirlenen aylık haktan yararlanabilirler. Bu aylık hakkı engellinin yaşamını sürdürebilmesi için önemli bir destektir.

2. **Vergi İndirimleri:** Gelir vergisi, emlak vergisi, özel tüketim vergisi (ÖTV), gümrük vergisi gibi vergi indirimleri engelli bireylerin mali açıdan desteklenmesini sağlar.

3. **KDV İndirimi:** Tıbbi, medikal ve eğitim araç gereçleri için KDV indirimi, engelli bireylerin sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur.

4. **Evde Bakım Aylığı:** SHÇEK tarafından verilen evde bakım aylığı, engelli bireylerin evde bakım ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar.

5. **İş İmkanları:** Engelli bireyler, istihdam edilmeleri durumunda belirli haklardan yararlanabilirler. Bu haklar arasında erken emeklilik, yer değişikliği imkanları, gelir vergisi indirimi gibi destekler bulunur.

6. **ÖTV ve KDV İndirimi:** Araç alımında özel engelli indirimlerinden yararlanma imkanı sağlanır.

7. **Sağlık Hizmetleri:** Engelli raporuyla sağlanan haklar arasında sağlık hizmetlerinden indirimler ve öncelikli hizmet alma imkanı bulunur.

Engelli bireyler, haklarını daha detaylı öğrenmek ve kullanmak için ilgili kamu kurumlarıyla iletişime geçebilirler. Bu hakların detayları zamanla güncellenebilir ve değişiklik gösterebilir, bu nedenle bireylerin güncel bilgilere ulaşmaları önemlidir.

Geri