Engelli insanlar toplumda ne gibi zorluklar yasarlar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Engelli insanlar toplumda ne gibi zorluklar yaşarlar?​

Maalesef toplum tarafından dışlanma sorunu ile sık karşılaşılıyor. Engelli vatandaşların en önemli sıkıntılarından birisi kuşkusuz iş bulma sorunudur. Eğitimlerinde mimari olanakların sıkıntısından dolayı aksamalar olması ya da eğitim alamaması. Evinden çıkamayan engelli vatandaşlar sosyalleşme sorununu yaşarlar.

Engelli bireylerin topluma uyumunu etkileyen durumlar nelerdir?​

Engelli bireylerin topluma uyumunu etkileyen durumlar nelerdir?
Elde ettiğimiz sonuçlar engelli kişilerde; bağımsızlık düzeyinin, mobilite seviyesinin, yaşam kalitesinin, iş ve eğitim durumunun, boş zaman aktivitesi memnuniyetinin, aktivite performansının, genel psikolojisinin, çevresel faktörlerin, evde yaşayan kişi sayısının ve bazı yaşam alanlarının toplumsal katılımı anlamlı …

Engellilere toplum yaşamında nasıl davranmalıyız?​

Engellilere karşı ön yargılı olmayınız, onlar adına kendiniz karar vermeyiniz. Engelli bireyi kendine özgü fikirleri olan, kendi kararlarını kendi veren bir birey olarak görünüz. Diğer insanlara nasıl davranıyorsanız engellilere de o şekilde davranınız, engellerinden dolayı bir ayrım yapmayınız.

Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunların neler olduğunu araştırınız?​

Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunların neler olduğunu araştırınız?
Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlar:
- Ulaşımın gerçekleştirilmesinde sorunlar yaşarlar.
- İletişim kurma bozukluğu yaşayabilirler.
- Toplum tarafından dışlanırlar.
- Yardıma muhtaç durumda oldukları için yardımsız kalabilirler.
- Eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşarlar.

Engelli kişilere nasil yardim edilir?​

Engellilere ve bakıma ihtiyacı olanlara sevgi ile yaklaşmalıyız. Onların sıkıntılarını paylaşmanın hem dini hem de insani bir görev olduğunu bilmeliyiz. Engelli arkadaşlarımızın fiziksel ve kişisel özelliklerine saygı duymalıyız. Söz ve davranışlarımızla onları mutlu etmeliyiz.

Engelli bir insan ne kadar yaşar?​

Engelli bir insan ne kadar yaşar?
genellikle 20 yaş cıvarında hayatlarını kaybetmektedirler.

Bedensel ve zihinsel engellilerin karşılaştıkları güçlükler nelerdir?​

Sağlık kuruluşlarının zihinsel engelli bireye uygun yeterli donanımda olmaması, rehabilitasyon hizmetlerinin yeterli olmaması, zihinsel engelli bireyler için yatılı bakım ve yatılı rehabilitasyon merkezlerinin bulunmaması, kullandıkları ilaç ve sarf malzemelerin aylık periyotta verilmesi ve zihinsel engelli bireylerin …

Engelli bireyler toplumda birçok zorlukla karşılaşabilmektedirler. Öncelikle iş bulma konusunda ciddi sorunlar yaşayabilirler. Engelli bireylerin eğitim alırken karşılaştıkları mimari engeller nedeniyle eğitimlerinde aksaklıklar meydana gelebilir veya eğitim alamayabilirler. Ayrıca evlerinden çıkamayan engelli vatandaşlar sosyalleşme sorunu yaşayabilirler. Engelli bireylerin topluma uyumunu etkileyen faktörler arasında bağımsızlık düzeyi, mobilite seviyesi, yaşam kalitesi, iş ve eğitim durumu, sosyal aktiviteler gibi birçok etken bulunmaktadır.

Engellilere toplum yaşamında nasıl davranılması gerektiği konusu da oldukça önemlidir. Engellilere karşı ön yargılı olmamak, onların kendi kararlarını verebilecekleri şekilde güçlü bireyler olarak görmek önemlidir. Engellilere diğer insanlara nasıl davrandığımız gibi davranmalı ve onları dışlamamalıyız.

Engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlara gelirsek, ulaşım sorunları, iletişim sıkıntıları, toplum tarafından dışlanma, yardıma ihtiyaç duyma ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşanan sorunlar en önemli konulardır. Bu sorunların çözümü için toplum olarak daha duyarlı olmak ve engelli bireylere destek olmak gerekmektedir.

Engelli kişilere yardım konusunda, sevgiyle yaklaşmak, onların ihtiyaçlarını anlamak ve fiziksel/kişisel özelliklerine saygı göstermek oldukça önemlidir. Onların mutluluğuna katkıda bulunmak için elimizden geleni yapmalıyız.

Bir başka konu ise engelli bir insanın ne kadar yaşayabileceği konusudur. Engelli bireylerin yaşam süresi, engelin türüne, tedavi olanaklarına ve destek sistemlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte, engellerine rağmen sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için uygun şartların sağlanması önemlidir.

Son olarak bedensel ve zihinsel engellilerin karşılaştıkları güçlükler arasında sağlık kuruluşlarında uygun donanımın bulunmaması, yeterli rehabilitasyon hizmetlerinin olmaması, yatılı bakım imkanlarının yetersizliği gibi konular yer almaktadır. Bu sorunların çözümü için sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yapılan çalışmaların daha da artırılması önemlidir.

Geri