Enflasyonla mucadelede izlenen politikalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
245.019
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Enflasyonla mücadelede izlenen politikalar nelerdir?​

Enflasyonla mücadelede kısa dönemde talep düşürücü uzun dönemde arz artırıcı politikalar uygulanmalıdır. Çünkü arz esnekliği uzun dönemde daha yüksektir. Kısa ve uzun dönemde amaç arz talep dengesini sağlamaktır. Enflasyonla mücadele kısa dönemde talep kısıcı yani daraltıcı maliye politikaları uygulanmalıdır.

Talep enflasyonu sebepleri nelerdir?​

Talep enflasyonu; mal ve hizmet arzının, toplam talebin artış hızına ayak uyduramaması hâlinde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarla, genellikle ekonominin toparlanma sürecine girdiği ve işsizlik oranlarında azalma yaşandığı dönemlerde karşılaşılır.
Enflasyonla mücadelede hangi bütçe politikası uygulanmalıdır?
Söz gelimi enflasyonla mücadele için daraltıcı maliye politikası uygulanması demek, vergilerin miktarının artırılması demektir. Ama aynı zamanda bazı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payını artırmak ya da yeni vergiler uygulamaya koymak da bir de maliye politikası aracı olarak kabul edilir.

Enflasyon nasıl artar?​

Ekonomideki toplam arzın toplam talebi (kutu 1) karşılayamaması sonucu fiyatlar yükselir. Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler. Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Fiyatlarla beraber gelirler ve harcamalar da artarsa, enflasyon artar.

Enflasyonist açık durumunda ne yapılır?​

Ekonomide oluşan enflasyonist açığı gidermek için ya üretimi yani toplam arzı arttırmak (böylece ekonominin üretim kapasitesi arttırılarak tam istihdamı Y2’den Y1e çıkarmak), ya da toplam talebi kısmak gerekmektedir. Toplam arzı arttırmak kısa dönemde kolay olmayıp; ancak uzun dönemde mümkün olabilmektedir.
Anti enflasyonist politikalar nelerdir?
Enflasyona karşı alınan tedbirlere “anti-enflasyonist politika” denir. Bu politikanın uygulanmasında ve başarıya ulaşmasında zamanlama büyük önem taşımaktadır. Anti-enflasyonist politika, enflasyonun belirtileri ortaya çıkmaya başladığında ekonomik dengenin bozulmasını önlemeye yöneliktir.
Bir grup iktisatçı banka kredi hacmindeki gelişmeleri enflasyon oranını etkileyen önemli dinamiklerden biri olarak ele almaktadır. Buna göre banka kredi hacmindeki genişleme mal piyasasında yarattığı talep baskısı yüzünden enflasyonist etkiler ortaya çıkarmaktadır.
 
Geri
Üst