AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Enflasyon Nedir?

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.388
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bu günlerde haberlerde sıkça duyar olduğumuz ve ülkemizde ekonomi adına her alanda karşımıza çıkan bir olgudur enflasyon.
İktisat bilim dalına göre tanımlanacak olursak Enflasyon; Mal ve hizmetlerin fiyatının artması olarak tanımlanmaktadır.
Enflasyon gibi koca koca kitaplara sığmayacak derinlik ve büyüklükte olan bir konuyu bu iki satırla anlatmak tabi ki de mümkün değildir ancak her bir bireyin anlayacağı şekilde aktarmaya çalışayım.
Çeşitli nedenlere dayanarak temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatının yukarı yönde yükselmesi olayına denilmektedir.
Enflasyon neden olur?
Teori 1: Başta üretim maliyetleri olmak üzere taşıma, personel gibi giderlerin fiyatının artması sonucu temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatında artış meydana gelmektedir bu duruma da enflasyon denilmektedir.
Teori 2: Alım gücü denilen kişilerin ellerinde bulundurdukları nakit paranın fazla oluşundan üretim yapanların sayısında veya malda kıtlık oluşmasından enflasyon ortaya çıkmaktadır. Az olan değerlenir mantığı.
Enflasyonun ne gibi zararı vardır?
Öncelikle enflasyon bireylerin alım gücünün düşmesine sebep olarak daha önceden edinebildiğimiz mal ve hizmetlere ulaşamaz hale gelmemize sebep olmaktadır.
Enflasyon nasıl hesaplanıyor?
Türkiye istatistik kurumu tarafından oluşturulan ve adına Enflasyon Sepeti denilen bir liste halinde mallar bulunmaktadır ve bu malların fiyatları takip edilerek izlenmekte ve oluşan fiyat değişimi ile yüzdesel olarak aylık, dönemlik ve yıllık enflasyon hesaplanmaktadır.
2018 yılı Enflasyon Sepeti için
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Enflasyon nasıl önlenebilir?
Öncelikle sihirli bir dokunuşla anında yok edilemeyecek bir olgudur Enflasyon. Bir çok ekonomik olgunun eş zamanlı ve koordineli olarak yürütülmesi sonucu azaltılabilecek ve hatta yok edilebilecektir.
Üreten bir toplum israftan uzak emeğe saygılı bireyler yetiştirerek geleceğe sağlam adımlarla ilerlenmelidir. Dış güç denilen diğer ülkelerin her daim ekonomimiz üzerinde egomanya kurmak isteyecekleri gerçeğini unutmadan tedbirli yürümeliyiz geleceğe.
 
Geri
Üst