AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Enflasyon muhasebesi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.718
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Enflasyon muhasebesi ne demektir?​

Enflasyonun yükseldiği dönemlerde varlıkların ve kaynakların ücretlerinin değişimlerinin yakından takip edilmesi gerekir. İşte bu verileri ortaya koyan ve çeşitli tedbirlerle var olan kayıtları gerçeğe en uygun hale getiren sisteme enflasyon muhasebesi denmektedir.

Enflasyon muhasebesi nedir nasıl yapılır?​

Parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılmasıyla, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması olarak tanımlanmaktadır.

Enflasyon muhasebesi hangi hesaplara uygulanır?​

Enflasyon muhasebesi hangi hesaplara uygulanır?
Enflasyon düzeltmesinin sürekli olarak yapılması halinde (mükerrer 298.maddeye göre) 698 no’lu hesap önce 648 veya 658 no’lu hesaba devredilecektir. Bu hesaplar daha sonra 690 no’lu hesaba devredilerek kapatılacaktır.

Enflasyon muhasebesi neden yapılır?​

Enflasyon muhasebesi neden yapılır?
Enflasyon muhasebesinin amacı kısaca, mali tabloların paranın dönem sonundaki satın alma gücüne göre yeniden düzenlenmesidir. Bu düzenleme işlemi ile anlatılmak istenen, kayıtlar yerine tablolar üzerinde düzenleme yapılacağıdır (Lazol,2000:111).

Enflasyon muhasebesi uygulanacak mı?​

13.01.2022 tarihinde TBMM Başkanlığı’na verilen kanun teklifi ile enflasyon muhasebesi uygulamasının 2023 yılında ertelenmesi önerildi. Söz konusu öneri; çok büyük bir olasılıkla teklif edildiği şekilde yasallaşacak ve enflasyon muhasebesi uygulaması 2023 yılına ertelenecektir.

Enflasyon muhasebesi şartları oluştu mu?​

Ancak, 31.12.2021 itibariyle son üç yıllık üretici fiyat endeks değişimi %141,70; son yıl endeks artışı ise %79,89 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla, Aralık 2021 itibariyle ile enflasyon düzeltmesi şartları oluştu.

2021 de enflasyon muhasebesi uygulanacak mı?​

2021 de enflasyon muhasebesi uygulanacak mı?
KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7352 SAYILI KANUN” ile ; 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULMAYACAK.

Enflasyon muhasebesi 2021 uygulanacak mı?​

Enflasyon muhasebesi 2021 uygulanacak mı?

Enflasyon muhasebesi uygulanacak mi?​

Enflasyon muhasebesi 2021 de uygulanacak mı?​

2021 yılında enflasyon muhasebesi yapılacak mı?​

2021 yılında enflasyon muhasebesi yapılacak mı?
29 Ocak tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7352 Sayılı Kanun ile Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici Maddeyle enflasyon muhasebesi uygulaması 2023 yılına ertelendi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, enflasyon muhasebesi şartlarının oluşması ile birlikte “enflasyon muhasebesi” uygulaması da kesinleşmişti.

Enflasyon muhasebesi ne zaman uygulanacak?​

Enflasyon muhasebesi ne zaman uygulanacak?

Türkiye’de enflasyon muhasebesi uygulanıyor mu?​

ASLINDA gibisi fazla, mevcut oranlara ve yasaya göre, enflasyon muhasebesi olarak bilinen ve 2004 yılında uygulanan enflasyon düzeltmesi, 2005 yılından itibaren kalktı.
 
Enflasyon muhasebesi, parasal olmayan değerlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılmasıyla finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması işlemidir. Bu sayede varlıkların ve kaynakların ücretlerindeki değişimler enflasyon etkisiyle göz önünde bulundurularak muhasebe kayıtları güncellenir.

Enflasyon muhasebesi genellikle enflasyonun arttığı dönemlerde önem kazanır çünkü enflasyonun yarattığı satın alma gücü kaybını telafi etmek amacıyla hesaplama yapılması gerekmektedir. Bu sayede finansal tabloların gerçeğe uygun hale getirilmesi sağlanır.

Enflasyon muhasebesi genellikle cari varlıklar, cari yükümlülükler, satın alınan ama henüz tüketilmemiş ürünler, sermaye ve gelirler gibi hesaplara uygulanır. Enflasyon etkisinin en doğru şekilde hesaplanabilmesi için bu hesaplarda düzeltme yapılması gerekmektedir.

Enflasyon muhasebesi, mali tabloların paranın dönem sonundaki satın alma gücüne göre yeniden düzenlenmesi amacıyla yapılır. Bu düzenleme ile finansal tabloların daha gerçeğe uygun hale gelmesi sağlanır. Bu işlem sayesinde kayıtların yanı sıra tablolar üzerinde de düzenlemeler yapılır.

Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulaması, 2023 yılına ertelenmiştir. 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak şekilde düzenlenmiştir.

Sonuç olarak, enflasyon muhasebesi enflasyon etkisinin finansal tablolara yansıtılması için önemli bir araç olup, Türkiye'de 2023 yılına kadar uygulanmaması kararlaştırılmıştır. Bu süre zarfında enflasyon etkisinin dikkate alınması ve mali tabloların düzenlenmesi diğer yöntemlerle gerçekleştirilecektir.
 
Geri
Üst