AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Enfektif endokardit yonunden hangi hastalar risklidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Enfektif endokardit yönünden hangi hastalar risklidir?​

İE Riski Yüksek Hastalar: 1- Protez kalp kapaklı ya da kalp kapak tedavisinde protez materyal kullanılmış hastalar: Bu hastalarda İE gelişme riski ve İE’ye bağlı mortalite daha yüksektir, ve doğal kalp kapağı bulunan hastalara göre daha sık komplikasyon gelişir.

İnfektif endokardit neden olur?​

Enfektif endokardit, kalbin endokardiyal yüzünün enfeksiyonudur. Sıklıkla bir veya daha fazla kalp kapakçığının ya da intrakardiyak yerleşimli cihazların enfeksiyonundan kaynaklanır.
İnfektif endokardit profilaksisi kimlere yapılır?
İnfekte dokularla ilgili insizyon, drenaj gibi girişimler o bölgedeki etken mikroorganizma ile bakteriyemiye neden olur. Yüksek ve orta risk kategorisine giren hastalara bu tür girişimler öncesinde profilaksi verilmesi önerilir.
İnfektif endokardit nasıl olur?
Eğer endokard yüzeyi tamamen mikroptan korunmuştur, eğer bu yüzey mikrop kaparsa buna kalp iltihabı veya infektif endokardit denir. Bu yapı içinde kalbin kapakçıkları da olduğu için aynı zamanda kalp kapakçıkları da mikrop kapmış olur. aslında yaygın bir hastalık değildir.

Endokardit etkeni nedir?​

İnfektif endokardit etiyolojisinde rol oynayan önemli etmen, gram-pozitif kok bakteriyemisidir. Gram-negatif çomak bakteriyemileri nadiren infektif endokardite yol açar. Streptokoklar, doğal kapak endokarditinden %60-80 oranında sorumludur. Bunların yarıdan fazlasında etken viridans streptokoklardır.

Infektif endokardit en sık hangi kapak?​

B–Stafilokok infektif endokarditi; doğal kapağı en sık staf aures, protez kapağı ise koagülaz (-) stafilokoklar tutar.
Endokardite neden olan faktörler?
Risk faktörleri
Infektif endokardit hangi bakteri?
Major kriterler: 1-İnfektif endokardit için pozitif kan kültürleri: A-Tipik mikroorganizmaların 2 ayrı kan kültüründe üremesi. Bunlar; streptococcus viridans, streptococcus bovis, HACEK grubu mikroorganizmalar, staph. Aureus. Primer odağın yokluğunda toplum kaynaklı enterokoklar.

Diş Hekimliğinde profilaksi gerektiren durumlar nelerdir?​

Diş hekimliğinde profilaktik antibiyotik kullanılması gereken hasta grubuna enfektif endokardit için risk kategorisinde bulunan hastalar, kontrol edilmeyen diabet hastaları, hemodializ için arteriovenöz şant taşıyan hastalar ve immunsupresif hastalar (sadece invaziv uygulamalar için) girmektedir.

Profilaksi nasıl yapılır?​

Profilaktik Antibiyotiğin Optimum Uygulama Zamanı: Ameliyattan 60-120 dakika öncedir. Pratik olarak, anestezi indüksiyonu ile verilmesinin en iyi zamanlama olduğu belirtilmektedir. Antibiyotiklerin Profilaktik Olarak Kullanım Süreleri: Genel olarak profilaktik antibiyotiğin tek doz olarak verilmesi yeterlidir.
Endokardit nedir belirtileri nelerdir?
Kalpteki enfeksiyonun olduğu bölge ve bakterinin tipine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Subakut yani bir süredir devam eden endokarditte, haftalar veya aylar boyunca devam eden ateş, kırgınlık, dalak büyümesi, kalpte üfürüm duyulması, kilo kaybı ile gece terlemeleri görülüyor.
Endokardit hangi bakteri?
Subakut Bakteriyel Endokardit Streptococcus viridans, Streptococcus faecalis ve Escherichia coli en sık rastlanan etkenlerdir. Sessizce başlar ve yavaş gelişir. Erken tanı ve tedavi başarılı sonuçlar verir. Hastada önemli bir klinik bulgu saptanmaz.

Akut ve subakut endokardit nedir?​

Akut endokardite en sık Staphylococcus aureus neden olur. Akut endokardit, sağlam kalp kapağıda ortaya çıkar; ka- pağı hızla tahrip eder; metastatik odaklar oluşturur ve tedavi edilmezse, 6 hafta içinde ölümcül olarak sonlanır. Subakut endokardite çoğunlukla viridans streptokoklar neden olur.

İnfektif endokardit hangi bakteri?​

Streptococcus viridans, Streptococcus faecalis ve Escherichia coli en sık rastlanan etkenlerdir. Sessizce başlar ve yavaş gelişir. Erken tanı ve tedavi başarılı sonuçlar verir. Hastada önemli bir klinik bulgu saptanmaz.
 
Geri
Üst