AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Enerji Piyasalari isletme A S kimin?

Editör

Yeni Üye

Enerji Piyasaları işletme A Ş kimin?​

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. EPİAŞ ortaklık yapısı. EPİAŞ, A Grubu hisseye sahip TEİAŞ’ın 0, B Grubu 0 ve C Grubu %4,16 hisseye sahip BİST ile C grubu hisseye sahip 97 özel sektör katılımcısının sahip olduğu 5,84 ortaklık yapısından oluşmaktadır.

Epiaş Ptf nedir?​

PTF Gün Öncesi Piyasası’na sunulan tekliflerin eşleştirilmesi sonucunda belirlenen saatlik elektrik enerjisi alış-satış fiyatıdır.

Epiaş şeffaflık platformu nedir?​

Epiaş şeffaflık platformu nedir?
Epiaş Şeffaflık Platformu, piyasa katılımcılarının bilgiye eşit şekilde erişebilmesi amacı ile kurulmuş olan merkezi bir veri ve analiz platformudur.

Tedaş’ın sahibi kim?​

Tedaş’ın sahibi kim?
Abdullah Tancan – Yönetim Kurulu Başkanı

EPİAŞ kamu mu özel mi?​

10 – EPİAŞ bir kamu kurumu mudur? EPİAŞ, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 11 inci maddesi uyarınca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine tabi bir anonim şirkettir.

SMF Enerji Nedir?​

En son alınan teklifin fiyatı elektriğin o saatteki fiyatını belirler ve Sistem Marjinal Fiyatı (SMF) adını alır. O saatte teklifi kabul edilen tüm katılımcıların teklifleri bu fiyatla değerlenir. Ayın son günü saat 24:00 itibari ile sayaçlardan endeksler alınır ve uzlaştırma yapılır.

Ptf ortalaması nedir?​

Ptf ortalaması nedir?
*PTF: Piyasa Takas Fiyatı: EPİAŞ bünyesinde, günlük 24 saat esasına göre oluşan elektrik fiyatlarının ilgili aya ait ortalaması alınarak oluşturulan fiyatı.

YTBS nedir?​

YTBS nedir?
Türkiye Elektrik İletim Sistemi işletiminde güç sistemleri alanındaki bilgi teknolojilerinin kullanımını arttırmak amacıyla TEİAŞ Yük Tevzi Merkezleri için hazırlanan YTBS, elektrik şebekesine yönelik tahmin, izleme ve TEİAŞ’ın ihtiyaç duyduğu birçok raporlama hizmetini sunmaktadır.

Muhammed Mahmut Er kimdir?​

Muhammed Mahmut Er; 2007 yılında, Türkiye’nin ilk web tabanlı ERP firmasında Yazılım Geliştiricisi olarak kariyerine devam etti. ERP, MRP, CRM, PMS, CMS, PAM, LMS modüllerinde Uzman Yazılım Geliştirici, Sistem Analisti ve Proje Yöneticisi olarak 20’den fazla e-dönüşüm projesinde görev aldı.

EPİAŞ hangi holding?​

EPİAŞ’ın ortaklık yapısı A, B ve C grubu olarak üçe ayrılıyor. Şirketin yüzde 39.17’sinin sahibini C grubu özel şirketler oluştururken B grubu Borsa İstanbul AŞ yüzde 30’una sahip. Aynı şekilde A grubu TEİAŞ ise şirketin yüzde 30’luk hissesine sahip.

EPDK kime ait?​

EPDK kime ait?
İlişkili olduğu Bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bakanlık)’dır. Kurumun merkezi Ankara’dadır; taşra teşkilatı yoktur. Kurum, dağıtım bölgelerinde müşteri ilişkilerini sağlamak amacıyla irtibat büroları kurabilmektedir.

EPİAŞ sahibi kim?​

EPİAŞ sahibi kim?

Epiaş SMF ne demek?​

SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) Sistem dengesizlik fiyatı için ikili fiyat uygulaması ile piyasa katılımcılarının dengesizliklerini daha iyi yönetmeleri hedeflenmiştir. Enerji dengesizlik tutarı hesabında kullanılan k ve l katsayıları 01 Mayıs 2015 tarihinden itibaren 0,03 olarak belirlenmiştir.

EPİAŞ'ın ortaklık yapısı şu şekildedir: TEİAŞ'ın A Grubu hissesi %30, B Grubu hissesi %0 ve C Grubu hissesi %4,16'dır. Borsa İstanbul (BİST) ise %0 hisseye sahiptir. Geri kalan %5,84'lük bölüm ise 97 özel sektör katılımcısına aittir.

Epiaş PTF (PTF Gün Öncesi Piyasası) ise sunulan tekliflerin eşleştirilmesi sonucunda belirlenen saatlik elektrik enerjisi alım-satım fiyatını ifade eder.

Epiaş Şeffaflık Platformu ise piyasa katılımcılarının eşit şekilde bilgiye erişebilmesi amacıyla kurulmuş merkezi bir veri ve analiz platformudur.

Tedaş ise Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye aittir ve yönetim kurulu başkanı Abdullah Tancan'dır.

EPİAŞ, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca özel hukuk hükümlerine tabi bir anonim şirkettir.

SMF (Sistem Marjinal Fiyatı), saatlik elektrik fiyatlarını belirleyen en son teklif fiyatını ifade eder ve bu fiyatla ilgili tüm katılımcıların teklifleri değerlendirilir.

YTBS (Yük Tevzi Bilgi Sistemi), TEİAŞ'ın güç sistemleri alanındaki bilgi teknolojilerini kullanarak elektrik şebekesine yönelik tahmin, izleme ve raporlama hizmeti sunmaktadır.

Muhammed Mahmut Er ise yazılım geliştiricisi olarak kariyerine devam eden bir profesyoneldir.

EPİAŞ'ın ortaklık yapısında A, B ve C grupları bulunmaktadır. C grubu özel şirketler %39,17'lik hisseye sahiptirken, B grubu Borsa İstanbul AŞ %30, A grubu TEİAŞ ise %30'luk hisseye sahiptir.

EPDK'nin ilişkili olduğu bakanlık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıdır. EPDK, Ankara merkezli olup dağıtım bölgelerinde müşteri ilişkilerini sağlamak amacıyla irtibat büroları kurabilmektedir.

EPİAŞ'ın sahibi konusunda veri paylaşımı yapılmamıştır. SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) ise sistem dengesizlik fiyatı için uygulanan ikili fiyat sistemiyle piyasa katılımcılarının dengesizliklerini yönetmeyi hedefler.

Geri