Endüstri 5.0, sanayi alanında gerçekleşen son teknolojik gelişmeleri ifade eden bir terimdir. Endüstri 4.0'ın evrimi olarak kabul edilir. Endüstri 5.0, insanlarla robotların işbirliği içinde çalıştığı bir üretim ortamını hedeflemektedir.
Endüstri 4.0 ve Endüstri 5.0 arasındaki farklar şunlardır:
1. İnsan-robot işbirliği: Endüstri 4.0'da robotlar otomasyonu sağlayarak üretimi optimize etmeye odaklanırken, Endüstri 5.0'da insanlarla robotların etkileşime geçeceği bir işbirliği modeli ön plana çıkar. Bu sayede insanların özel yetenekleri, yaratıcılığı ve esnekliği değerlendirilerek üretim süreçlerine dahil edilir.
2. İş güvenliği: Endüstri 5.0'ın önemli bir hedefi, iş güvenliğini artırmaktır. Endüstri 4.0'da otomatikleştirme süreçleri ve robotlarla çalışma, bazen işçi güvenliğini riske atabilme potansiyeline sahiptir. Endüstri 5.0'da ise işçilerin ve robotların aynı alanda güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak önlemler geliştirilir.
3. Esneklik: Endüstri 4.0, üretim süreçlerinde daha fazla esneklik sağlama amacı güderken, Endüstri 5.0 bu esnekliği daha da ileri taşır. Üretim hattı ve işçiler, hızla değişen taleplere ve pazar koşullarına uyum sağlamak için daha esnek hale getirilir.
4. İnsan merkezli yaklaşım: Endüstri 5.0'ın temel felsefesi, teknolojiyi insanın refahını artırmak için kullanmaktır. Endüstri 4.0, üretkenlik artışını hedeflerken, Endüstri 5.0'da insanların iş tatmini, iş güvenliği, sağlık ve refahı gibi faktörler daha ön plandadır.
5. Veri kullanımı: Endüstri 4.0'da büyük veri analitiği ve yapay zeka, üretim süreçlerini optimize etmek için kullanılırken, Endüstri 5.0'da veriler daha çok işbirliği ve insanların karar süreçlerine entegre edilme amacıyla kullanılır. Bu sayede insanların daha etkili ve çevik kararlar vermesi sağlanır.
Endüstri 5.0, daha insana odaklı bir üretim sürecini amaçlar ve iş güvenliğini de gözeten bir yaklaşım sunar. Endüstri 4.0'dan bir adım ileri giderek insan-robot işbirliğini ön plana çıkaran Endüstri 5.0, gelecekteki endüstriyel dönüşümün bir parçasını oluşturacaktır.