AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Enduktif ve Deduktif nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.511
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Endüktif ve Dedüktif nedir?​

Temelde iki çeşit akıl yürütme vardır, indüktif(tümevarımsal) ve dedüktif(tümdengelimsel) muhakeme. Yani ön kabulümüz doğru ise dedüktif muhakeme ile vardığımız sonuçta kesinikle doğrudur. İndüktif muhakeme de bunun tersi.

Endüktif muhakeme nedir?​

endüktif akıl kullanarak, bir araştırmacı ilk sonra onu bulgularını açıklamak için bir kuram inşa, toplar ve verileri analiz eder. sosyoloji alanında, araştırmacılar her iki yaklaşımı kullanır. sonuçlardan sonuçlar çizerken araştırma ve, çoğu zaman, iki bağlantılı olarak kullanılır.

Dışaçekim nedir felsefe?​

Dışaçekim nedir felsefe?
Dışaçekim (Abduction, Geriçıkarım) En iyi açıklamanın üretilmesi şeklinde de ifade edilebilir. Dışaçekim, eldeki -çoğu zaman eksik olan- bilgi ile mümkün olanın en iyisinin yapılmaya çalışıldığı günlük karar verme süreçlerinin temelini teşkil eden bir muhakeme metodudur.

Tümevarım ve tümdengelim ne demek?​

Tümdengelim: Bir şeyin doğruluğunu birden fazla duruma dayanmak suretiyle, ileri sürerek akıl yürütme yöntemine tümdengelim denir. Tümevarım: Tümevarım ise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır.
Temelde iki çeşit akıl yürütme vardır, indüktif(tümevarımsal) ve dedüktif(tümdengelimsel) muhakeme. Türkçe karşılıklarından da anlaşıldığı gibi dedüktif muhakemede tüm için geçerli olan önermeden, doğal olarak özel bir durum için de geçerli olacağı önermeye geçeriz.

Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan Hangi filozoftur?​

“Tümdengelim” yöntemi mantıkta, bir yada daha fazla öncülden zorunlu olarak sonucun çıkarılmasıdır ve tümelle tikel (genelle özel) arasında sıkı bir ilişki gören ve bu ilişkiyi en doğru olarak ortaya koymanın yollarını araştıran Aristotales’in buluşudur.

Tümdengelim yöntemine karşı tümevarım yöntemini öne süren düşünür kimdir?​

Tümdengelim yöntemine karşı tümevarım yöntemini öne süren düşünür kimdir?
aristoteles tümdengelimi bilimsel bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. tümdengelim de tümevarım gibi bir akıl yürütme şeklidir. ancak burada aristoteles’i asıl bağlayan yön sonucun zorunlu olmasıdır. bu akıl yürütmede akıl bir veya birkaç önermeden hareket ederek zorunlu sonuca varmaktadır.

Endüktif metot nedir?​

Tümevarım, özel veya tekil önermelerden genel veya tümel önermelere doğru yapılan bir akıl yürütme biçimidir, “indüktif akıl yürütme” olarak da bilinir. Diğer bir tanımla özelden genele ulaşmayı hedefleyen akıl yürütme biçimine tümevarım denir.

Dedüktif yöntem ne demek?​

En basit tanımıyla tümdengelim, genel nitelikteki bir önermeden daha az genel olan yeni önermelerin elde edilmesi sürecidir. Bir diğer ifadeyle genelden özele ulaşmayı hedefleyen akıl yürütme biçimine “tümdengelim” denir. “Dedüksiyon” ya da “Dedüktif akıl yürütme” olarak da bilinir.

Tümevarım prensibi nedir?​

Tümevarım prensibi nedir?
Tümevarım: Tümevarım ise özelden genele doğru devam eden, parçalardan bütüne doğru ulaşan akıl yürütme yöntemidir. Bu akıl yürütme yöntemi yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır. Bu sebepten dolayı deneysel bilimler ile beraber, olayları yasalara ulaştıran bir yöntem şeklinde ifade etmek mümkün.

Felsefe var olmaları bakımından varlıkların bilinmesi şeklinde tanımlayan düşünür kimdir?​

Aristoteles varlık olmak bakımından varlık ifadesiyle, varlığı ilineksel değil tözsel anlamda ele almayı ve ilk ilkelerin ancak tözleri bilmek sayesinde elde edilebileceğini kastetmektedir.

Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan Hangi filozoftur bu filozofun mantık alanında yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?​

Bacon’a göre bilimin başlıca yöntemi tümevarım yöntemidir. Bacon yapıtlarıyla bilimin ve felsefenin, gelişimini göstermiş, doğa ve akıl arasında bir bağ kurulabileceği fikrini yerleştirmiştir. Aynı zamanda, ötanazi kavramını günümüzdeki anlamına yakın içerikte ilk kez Francis Bacon kullanmıştır.

Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?​

Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?
Tümevarım bizi başlangıç ilkelerine götüren akıl yürütme biçimidir. Tümdengelim ise bu başlangıç ilkelerinden başlayan akıl yürütme biçimidir. Dayandığı kaynak ne kadar doğruysa o kadar geçerli bir akıl yürütmedir.

Tümevarım ve tümdengelim yöntemi nedir?​

Tek tek olgulardan genel ilkelere ulaşılır (tümevarım). Genel ilkelerden yola çıkılarak varsayımlarda bulunulur (tümdengelim). Varsayımların doğruluğunu sınamak için deneyler ve incelemeler yapılır. Bu incelemelerin sonucunda genel ilkelere ulaşılır (tümevarım).
 
Endüktif ve Dedüktif muhakeme, felsefe ve bilim gibi alanlarda sıkça kullanılan akıl yürütme yöntemleridir.

Endüktif muhakeme, gözlemlere dayanarak genel bir kural veya prensip çıkarma sürecidir. Araştırmacı önce veri toplar, analiz eder, ardından bunlardan genel bir teori oluşturmaya çalışır. Örneğin, bir araştırmacı 100 farklı örnek üzerinde yaptığı deneyler sonucunda A'ya benzeyen her örneğin B'ye de benzediği sonucuna varabilir.

Dışaçekim (Abduction) ise eksik bilgiyle en iyi açıklamayı yapma sürecidir. Mevcut verilerin eksik olduğu durumlarda kullanılır ve olasılıklara dayalı bir akıl yürütme sürecidir.

Tümdengelim, genelden özele akıl yürütme yöntemidir. Birden fazla duruma dayanarak genel bir kural ortaya koymayı hedeflerken, tümevarım ise özelden genele doğru akıl yürütme biçimidir. Yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşma imkanı tanır.

Tümdengelim yöntemini ilk kez yazılı olarak ortaya koyan filozof Aristoteles'tir. Aristoteles mantık alanında tümdengelim yöntemini geliştirmiş ve bu yöntemi bilimsel bilginin kaynağı olarak kabul etmiştir.

Tümevarım prensibi ise özelden genele doğru akıl yürütme biçimidir. Bu yöntem, parçalardan bütüne doğru ilerleyerek yeni ve bilinmeyen sonuçlara ulaşmayı sağlar.

Tümevarım ve tümdengelim, felsefede başlangıç ilkelerine ve genel ilkelere ulaşmak için kullanılan akıl yürütme biçimleridir. Bu iki yöntem birlikte kullanılarak bilgi ve anlayışımızı derinleştirebiliriz.
 
Geri
Üst