AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Endoskopiye yalniz gidilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Endoskopiye yalnız gidilir mi?​

içi boş organların iç yüzeylerinin optik bi aygıtla incelenmesi tekniidir, idrar kesesi, mide, yemek borusu, bağırsaklar vb. teknikle incelenir.

Endoskopi kaç yılda bir yapılır?​

Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi şikayetiniz varsa 5 yılı da beklemeden endoskopik muayeneden geçmeniz gerekiyor.

Endoskopiye nasıl gidilir?​

Endoskopiye nasıl gidilir?
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.

Endoskopi tehlikesi var mıdır?​

Endoskopi tehlikesi var mıdır?
Her tıbbi işlem gibi endoskopinin de düşük olmakla birlikte riskleri bulunmaktadır. Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür.

Endoskopi için kaç saat aç olmak gerekir?​

İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.

Endoskopi öncesi su içilir mı?​

Gastroskopi için son 6-8 saat içinde hiçbir şey yenilmemiş ve su dışında bir şey içilmemiş olunmalıdır.

Her sene endoskopi yapılır mı?​

Her sene endoskopi yapılır mı?
50 yaş üzerinde herkesin düzenli olarak endoskopi yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, “Çünkü 50 yaş sonrası mide tümörü riski var. 50 yaş altında şikâyetleri olan kişiler de endoskopi yaptırmalı. Herhangi bir şikâyetiniz yoksa 50 yaş altındaysanız hemen endoskopi yaptırmanızı önermiyoruz.

Midesiz bir insan yaşayabilir mi?​

Midesiz bir insan yaşayabilir mi?
Bir insan, midesi olmadan da yaşamını sürdürebilir. Hastanın yaşam konforu açısından, midesinin bir kısmının ya da tamamının alınması arasında çok fazla fark yoktur. Her iki durumda da beslenme sorunları ortaya çıkar ve hasta kilo kaybeder.

Endoskopi yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.

Endoskopi sonucu ne çıkar?​

Bir gastroenteroloji doktoru tarafından yapılan endoskopi işleminde, hastanın vücudunda herhangi bir kesi yapılmaz. Bu işlemin sonucu olarak kişinin mide bölgesi, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağındaki problemler detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.

Endoskopi zor bir işlem midir?​

Endoskopi zor bir işlem midir?
KORKULACAK KADAR ZOR DEĞİL Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir.

Endoskopi yapılmadan önce su içilir mi?​

Endoskopi yapılmadan önce su içilir mi?
Endoskopi Öncesi Beslenme Gece 00.00’a kadar sıvı ağırlıklı beslenmeniz önerilmektedir. Ancak bu sıvılar kan sulandırıcı etkisi olan bitkisel çaylar olmamalıdır. Aynı zamanda endoskopi öncesi alkol alımı da son derece risklidir. Bunun yerine su ağırlıklı bir sıvı alımı önerilmektedir.

Endoskopi öncesi ne yenmeli?​

İşlemden bir gün önce hafif gıdalar tüketiniz. Sulu, yumuşak, haşlama türü gıdalar tüketip bol su ve meyve suyu içiniz. 7. İşlemden bir gün önce ağır, hazmı zor, kızarmış gıdalar yasaktır. Süt, yoğurt, ayran yasaktır.

Endoskopi öncesi kan tahlili yapılır mı?​

Endoskopi yapılmadan önce uygulanan, mide patolojilerini saptayan ve eğer gerçekten ihtiyaç varsa hastayı endoskopiye yönlendiren GastroPanel test, 1 tüpe kan alınarak yapılır. 1 gecelik açlık veya gün içinde 4 saat açlık yeterlidir.

Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır?​

Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır?
Bağırsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 50 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir. Ailesinde kolon veya rektum kanseri geçmişi olan kişiler için kolonoskopi sıklığı değişebilir.
 
Endoskopiye yalnız gidilir mi sorusuna cevaben, endoskopi genellikle hasta tarafından bir refakatçi veya yakın biri eşliğinde yapılması tercih edilen bir işlemdir. Çünkü endoskopi sırasında hastaya sedasyon (hafif uyutma) uygulanabilir ve işlem sonrasında hasta bir süre etkiler altında olabilir. Bu nedenle, endoskopiye gidilirken genellikle bir refakatçi veya bir yakınının yanında olması tercih edilir.

Endoskopi işlemi, içi boş organların iç yüzeylerinin optik bir cihaz aracılığıyla incelenmesini sağlayan bir tekniktir. Mide, yemek borusu, bağırsaklar gibi organların incelenmesinde kullanılır. Endoskopik muayene genellikle kısa bir sürede, yaklaşık 10 ila 30 dakika arasında tamamlanabilir. Kişinin bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak süre değişebilir.

Endoskopi işlemi genellikle güvenli bir prosedürdür. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi endoskopinin de bazı riskleri bulunmaktadır, fakat bu riskler genellikle düşüktür. Endoskopi sırasında oluşabilecek riskler, endoskopun son derece hassas ve hasta dostu bir tasarıma sahip olması nedeniyle minimal düzeydedir.

Endoskopi işlemi öncesinde hasta genellikle en az 8 saat aç olmalıdır. Bununla birlikte, işlem sedoanaljezi (hafif uyutma) ile veya lokal anestezik bir sprey ile yapılabilmektedir. Endoskopi öncesinde sadece belirli şartlarda su içilmesine izin verilmekte olup, bu konuda doktorunuza danışmanız önemlidir.

Endoskopi sonrasında ise genellikle 2 saat boyunca hiçbir şey yenilip içilmemesi önerilir. Daha sonra sıvı gıdalara geçilmesi tavsiye edilir. Endoskopi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda doktorunuzun önerilerine uymak önemlidir.
 
Geri
Üst