Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Endoskopi turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.469
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Endoskopi türleri nelerdir?​

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?
- Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi)
- Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi)
- Çift Balonlu Enteroskopi.
- Kapsül Endoskopi.
- Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP)
- Kromoendoskopi.
- Dar Bant Görüntüleme (NBI)
- Endoskopik Ultrason (EUS)

Endoskopik cihazlar nelerdir?​

Endoskopik cihazlar nelerdir?
Endoskop, ucunda optik görüntüleyici ve kendine ait ışık kaynağı bulunan silindir formunda, tüp benzeri bir cihazdır. Sindirim sistemine ait rahatsızlıkların incelenmesini sağlayan endoskopi cihazı, pek çok farklı hastalığın tanı ve tedavisi amacıyla kullanılır.

Endoskopi nedir ne için yapılır?​

Endoskopi nedir ne için yapılır?
Ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan gastrointestinal sistemin incelenmesine olanak veren işleme endoskopi denir.

Bogazdan endoskopi nasıl yapılır?​

Boğazı uyuşturmak için ağız içine anestezik püskürtülür. Endoskop ağıza yerleştirilir. Doktorunuz endoskop boğazdan geçerken yutkunmanızı isteyebilir. Boğazda baskı hissi oluşabilir ancak genellikle acı hissedilmez.

Endoskopi yapılırken hasta Bayıltılır mı?​

Endoskopi yapılırken hasta Bayıltılır mı?
En çok merak edilen konular içerisinde endoskopinin nasıl uygulandığı geliyor. Bu yöntem genel olarak birçok hastada bayıltma veya uyutma üzerinden gerçekleştirilir. Yani genel anestezi altında yapılır ve hasta bayıltılır.

Adet döneminde endoskopi yapılır mı?​

Adet döneminde endoskopi yapılır mı?
Hayır. Adet döneminiz de kolonoskopi yaptırabilirsiniz.

Endoskopi yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.

Kolonoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?​

Kolonoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?
Hastaların kolonoskopi yapılacak günde, sabahtan itibaren diğer ilaçlarının tamamını almaları gerekiyor. Kolonoskopi işlemi uyutularak yapıldığından hastaların kolonoskopiye refakatçili ve dönüşlerinde otomobil kullanamayacaklarını bilerek gelmeleri gerekiyor.

Tıpta Ögd ne demek?​

Tıpta Ögd ne demek?
Özefagogastroduodenoskopi. ÖzofagoGastroDuodenoskopi (ÖGD) Nedir? Yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının (özefagus, mide ve duodenum-ince barsağın üst bölümünün) endoskopik olarak, ağızdan kamera ile girilerek, renkli olarak incelenmesi işlemidir. Bu işleme, halk arasında kısaca ENDOSKOPİ de denilmektedir.

Endoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?​

Genel anestezi altında bayıltma yöntemi eşliğinde gerçekleştirilen endoskopi, genel olarak çok kısa süren bir uygulamadır. Bu uygulama en fazla 3 veya 5 dakika kadar sürer. Anestezi ekibi tarafından damardan verilen ilaçlar ile beraber, hasta bu şekilde uyutulur ve daha sonra endoskopi uygulaması gerçekleştirilir.

Kaç çeşit endoskopi var?​

Kaç çeşit endoskopi var?
Endoskopi, gastroskopi ve kolonoskopi olmak üzere ikiye ayrılır.

Gastroskopi nedir nasıl yapılır?​

Gastroskopi nedir nasıl yapılır?
Gastroskopi yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının direkt görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Bu işlem, ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.

Endoskopi öncesi kaç saat su içilmez?​

Bu inceleme için 6-8 saat kadar aç kalmak yeterlidir, bu süre içinde su veya açık çay içilebilir. Eğer önceden romatizmal kalp kapak hastalığınız varsa işlemden 2 saat önce ve 8 saat sonra 2 ayrı antibiyotik injeksiyonu yaptırmalısınız.

Endoskopi riskleri nelerdir?​

Endoskopi riskleri nelerdir?
Endoskopi sırasında ya da sonrasında gelişebilen komplikasyonlar
- Kan basıncında düşme.
- Kalp ritim bozukluğu.
- Solunum sıkıntısı
- Akciğer enfeksiyonu ve Bağırsak enfeksiyonu.
- Doktorun doku numuneleri aldığı veya polip çıkardığı bölgeden kanama.
- Sindirim kanalında kanama ya da delinme.
 
Endoskopi türleri oldukça çeşitli olup farklı bölgeleri incelemek için kullanılan yöntemlerdir. Bazı endoskopi türleri şunlardır:

1. Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi): Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının incelenmesini sağlayan endoskopi türüdür.
2. Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi): Kalın bağırsağın incelenmesini sağlayan endoskopi türüdür.
3. Çift Balonlu Enteroskopi: İnce bağırsakta inceleme yapmak için kullanılan endoskopi türüdür.
4. Kapsül Endoskopi: Kapsül şeklindeki bir cihaz ile bağırsakların görüntülenmesini sağlayan endoskopi türüdür.
5. Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP): Safra yolları ve pankreasın incelenmesi için kullanılan bir endoskopi türüdür.
6. Kromoendoskopi: Boyalı maddelerin kullanıldığı özel bir endoskopi tekniğidir.
7. Dar Bant Görüntüleme (NBI): Optik filtreler kullanılarak daha detaylı görüntüler elde etmek amacıyla yapılan bir endoskopi tekniğidir.
8. Endoskopik Ultrason (EUS): Endoskopi ile birlikte ultrasonografi kullanılarak organların daha detaylı incelenmesini sağlayan endoskopi tekniğidir.

Ayrıca endoskopik cihazlar, hastanın sindirim sistemi rahatsızlıklarını incelemek ve teşhis koymak için kullanılan optik görüntüleyici ve ışık kaynağı bulunan tüp benzeri cihazlardır.

Endoskopi, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Bu tür incelemeler genellikle hasta uyutularak veya bayıltılarak gerçekleştirilir ve genellikle kısa süren işlemlerdir. Endoskopi sonrasında bazı önlemlere dikkat edilmesi önerilir, örneğin işlem sonrası belirli bir süre aç kalınması gerekebilir.

Endoskopi yapıldıktan sonra oluşabilecek riskler arasında kan basıncında düşme, kalp ritim bozukluğu, solunum sıkıntısı, enfeksiyonlar ve kanama gibi komplikasyonlar yer alır. Bu nedenle endoskopi işlemi uzman sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmeli ve önerilen önlemler alınmalıdır.
 
Geri
Üst