AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Endokrin doktoru hangi tahlilleri ister?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Endokrin doktoru hangi tahlilleri ister?​

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarında Yapılan Testler

Endokrin hastalıklar 3 grupta toplanır. Hastalıkların tanısında fizik muayene, kan testleri, görüntüleme yöntemleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, sintigrafi) ve gerekirse biyopsi kullanılır.

Endokrin sistemi ne kontrol eder?​

Büyüme, gelişme, metabolizma, elektrolit dengesi ve üreme işlevi temel olarak hormonların kontrolünde gerçekleşir. Hormon sentezleyen bezlere “endokrin bez” denir ve endokrin sistem içerisinde fonksiyon gösterirler.
Endokrin hormon testi nasıl yapılır?
Bazı hormon testleri vücuttaki doku ve organlara bağlı olarak farklı vücut sıvılarının incelenmesi yöntemiyle yapılır. Mesela böbrek üstü bezine bağlı çalışan hormonların testlerinde idrar seviyesi ölçülür. Tiroid hormon testinin yapılması ise dirseğin iç kısmından kan alınması yöntemiyle olur.
Endokrinolojiye Ne zaman gidilir?
Böbrek üstü rahatsızlığı yaşayanlar, metabolik kemik hastaları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar ile Endokrinoloji bölümü ilgilenir. Aynı zamanda çeşitli metabolizma hastalıkları ile hormon hastalığı olan kişiler tedavi için Endokrinoloji bölümüne giderler.

Endokrinoloji tahlilleri kaç günde çıkar?​

Yapılan testlere göre kan tahlillerinin sonuçlarının çıkması farklılık gösterir. Hormon testleri 3-4 saat, hemogram testleri 1-2 saat, fibrojen testleri ise 2-3 saat içerisinde hazırlanabilir. İlgili merkezde çalışılamayacak olan talepler için kan veya idrar örnekleri farklı birimlere gönderilir.

Endokrin hastalıkları ne demek?​

Endokrin hastalıklar, hormon adı verilen maddeler aracılığıyla insan vücudundaki hayati fonksiyonları kontrol eden organ ve bezlerden oluşan kompleks bir sistem olan endokrin sistemde görülen bozukluklardır.
Hormon Testine nasıl gidilmeli?
Hormon testi standart bir uygulama olarak aç karnına yapılır Bunun dışında mesela prolaktin hormonuna bakılması gerekiyorsa, adetle ilgili olduğundan belirli zamanlarda yapılmalıdır. Bu testin özelliğinden dolayı bir gün önce cinsel ilişkide bulunulmamalı, meme başı uyarılmamalıdır.
Endokrinoloji fiziki muayenesi nasıl yapılır?
Hormon testlerinin her birinin ölçümleri ile şekli değişkenlik göstermektedir. Hormon testleri genellikle kan alınarak yapılmaktadır. Bir hastalığın tanısında hormon seviyelerine bakmak yeterli oluyorsa o zaman kandaki hormon miktarından hormon seviyesi öğrenilebilmektedir.
“Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları” polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.
ACTH Stimülasyon testi, adrenal yetmezlik teşhisinde uygulanan bir testtir. Buna bağlı olarak ACTH Stimülasyon testi, Böbrek üstü bezlerin, bir diğer adı ile adrenal bezlerin, sorunsuz çalışıp çalışmadığını test etmek için yapılmaktadır.
Endokrin testi ne için yapılır?
Hormon testleri; endokrin sistemine bağlı gelişen hastalıkların tanı ve teşhisinde uygulanan yöntemlerdir. Kronik hastalığı olan ve düzenli doktor kontrolü gerektiren hastalarda da düzenli aralıklarla hormon testleri yapılır. Farklı hormon testleri vücuttaki farklı organ ve dokuların incelenmesini sağlar.
Endokrinoloji bölümüne nasıl randevu alınır?
Çağrı Merkezimizden hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında telefonla randevu verilmektedir. Randevu telefonumuz 0312 911 48 48’i arayarak randevu alabilirsiniz.

Endokrinoloji bölümüne direk randevu alınır mı?​

Endokrinoloji aile hekimi sevk edebilir mi?​

Aile Hekimi endokrinolojiye sevk edemez, MHRS randevu alamaz. Endokrinolojiye, Genel Cerrahi, Dahiliye, Kadın Doğum uzmanı gibi ana branş hekimleri sevk ediyor.
Endokrin için hangi bölümden randevu alınır?
 
Geri
Üst