AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Endokrin bozucu kimyasallar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Endokrin bozucu kimyasallar nelerdir?​

Endokrin bozucu kimyasal (EBK) tanımı nedir? Endokrin sistemin işlevini değiştirerek, doğadaki tüm canlılarda hormonal dengeyi bozan, sağlıklı bir organizmada ve onun gelecek kuşaklarının sağlığında istenmeyen etkilere yol açan doğal ya da yapay madde ya da kimyasallara endokrin bozucu kimyasallar denir.

Endokrin sistemine zarar veren kimyasal maddeler nelerdir?​

Endokrin bozulmaya yol açtığı düşünülen birçok kimyasal madde vardır. Bunlar arasında dietilstilbestrol (sentetik östrojen), dioksin ve diksin benzeri bileşikler, poliklorine bifeniller, DDT ve baz diğer pestisidler sıralanabilir.
Endokrin sisteme zarar veren kimyasal hangisi?
Bisfenol A ise östrojen benzeri aktivite göstererek östrojenik endokrin bozucu kimyasal olarak düşünülmektedir.
Lateks alerjisi nasıl anlaşılır?
Lateks alerjisi, lateks içeren ürünlere cilt yolu ile temas edildikten sonra ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Solunum yolu ile temas sonucunda hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı, hırıltı ya da nefes darlığı gibi şikayetlere yol açabiliyor.

Endokrin ne ile ilgili?​

Birçok hormon uyum içinde çalışarak vücudun çeşitli fonksiyonlarında görev alır. Büyüme, gelişme, metabolizma, elektrolit dengesi ve üreme işlevi temel olarak hormonların kontrolünde gerçekleşir. Hormon sentezleyen bezlere “endokrin bez” denir ve endokrin sistem içerisinde fonksiyon gösterirler.

Endokrin nedir nasıl tedavi edilir?​

Kanserde hormon (Endokrin) tedavisi nedir? Hormon tedavisi, büyümek için hormonları kullanan kanserin büyümesini yavaşlatan veya durduran bir kanser tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, büyümek için hormon kullanan bazı prostat kanseri ve meme kanseri gibi kanserleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.
Endokrin bozulma nedir?
Salgı bezlerinin işleyişini bozan, hormonlar ve sistemin fonksiyonlarını değiştiren kimyasallar “endokrin bozucu” olarak tanımlanır.
BPA endokrin sistemine zarar verir mi?
Bisfenol-A (BPA): Plastik kapların ve boyaların içinde bulunur. Östrojen benzeri etki gösterebilir. Obeziteyi, nörolojik hastalıkları, üreme sistemi ile ilgili hastalıkları, astımı, hormon bağlantılı kanserleri tetikleyebilir. Tiroit testlerini bozar ve kalp-damar hastalıklarında rol oynayabilir.

Lateks Hangi Gıdalarda Bulunur?​

Bu gıdalardan bazıları şunlardır: Ananas, muz, kivi, sert çekirdekli meyveler (Örneğin; şeftali, kayısı, erik), mango, kavun ve karpuz, papaya, avokado, çiğ patates, çiğ domates, kestane, fıstık, badem. Bunların yanı sıra lateks eldivenlerinin imalatında süt kazein özü gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Lateks alerjisi ne iyi gelir?​

Lateks Alerjisi Tedavisi Semptomlar irritan kontakt dermatit ise, antihistaminik veya kortikosteroid ilaçları semptomları tedavi etmek için yeterli olabilir. Eğer reaksiyon şiddetli ise, epinefrine, damar yolu sıvılara ve diğer acil tıbbi yardımlara ihtiyacınız olabilir.
Endokrin bölümüne neden gidilir?
Böbrek üstü rahatsızlığı yaşayanlar, metabolik kemik hastaları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği gibi hastalıklar ile Endokrinoloji bölümü ilgilenir. Aynı zamanda çeşitli metabolizma hastalıkları ile hormon hastalığı olan kişiler tedavi için Endokrinoloji bölümüne giderler.
Endokrin bölümü hangi hastalıklara bakar?
Endokrinoloji, vücutta hormon salgılayan birçok salgı bezini kontrol eden ve bu salgı bezlerinin hastalıklarını inceleyen tıp dalıdır.

Endokrin bezler nelerdir?​

Hipotalamus, epifiz bezi, adrenal (böbrek üstü) bez, yumurtalık ve testis gibi üreme organları, tiroid bezi ve pankreas, vücutta bulunan endokrin dokulara örnek teşkil ederler.

Metabolizma bozukluğu belirtileri nelerdir?​

Aşırı halsizlik, tansiyon düşüklüğü, kilo kaybı, cilt renginin koyulaşması böbrek üstü bezinin az çalışmasını düşündürebildiği gibi (Addison Hastalığı), aşırı kilo alımı, tüylenmede artış, tansiyon yüksekliği, karında mor renkli kalın çatlaklar da böbrek üstü bezinin bazı bölgelerinin fazla çalıştığına işaret edebilir …
 
Geri
Üst