AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Endokrin Bolumu hangisi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Endokrin Bölümü hangisi?​

Endokrinoloji genellikle hormon hastalıkları ve iç salgı hastalıkları ile ilgilenir. Çeşitli metabolizma hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroit bozuklukları gibi hastalıklar endokrinoloji bölümü tarafından incelenir.

Genel endokrinoloji 1 Nedir?​

Endokrinoloji, endokrin bezlerinin çalışma sistemi ve ürettikleri hormonlar ile ilgilenen bilim dalıdır. Kesin anatomik sınırlarla ayrılamamasından dolayı tıptaki diğer bölümlerinden ayrılır. Endokrinoloji nedir sorusuna kısaca iç salgı hastalıkları bilimi ya da hormon hastalıkları şeklinde cevap verilebilir.

Metabolizma Bölümü Nedir?​

Metabolizma Bölümü Nedir?
Vitamin ve mineral emiliminde eksiklikler, cinsel hastalıklar, diyabet, obezite ve guatr gibi çok sayıda hastalık endokrin sistem hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları kliniklerinin uzmanlık alanına girer.

Endokrin bezler nelerdir?​

Endokrin bezler nelerdir?
Hipotalamus, epifiz bezi, adrenal (böbrek üstü) bez, yumurtalık ve testis gibi üreme organları, tiroid bezi ve pankreas, vücutta bulunan endokrin dokulara örnek teşkil ederler.

Endokrin bölümüne neden gidilir?​

Endokrin hastalıklardan da kaynaklanan bu sıkıntılı süreçte doğru tedavi yöntemleri ile çocuk sahibi olmak mümkün olabilmektedir. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları birimi adet düzensizlikleri, menopoz, cinsel güçsüzlük, polikistik over sendromu gibi sorunları çözüme kavuşturmaktadır.

Endokrinoloji muayenesi nasıl yapılır?​

Hormon testlerinin her birinin ölçümleri ile şekli değişkenlik göstermektedir. Hormon testleri genellikle kan alınarak yapılmaktadır. Bir hastalığın tanısında hormon seviyelerine bakmak yeterli oluyorsa o zaman kandaki hormon miktarından hormon seviyesi öğrenilebilmektedir.

Endokrinoloji vitaminlere bakar mı?​

Endokrinoloji vitaminlere bakar mı?
Ayrıca; diyabet, obezite, beslenme ve diyet, kolesterol ve trigliserid (kan yağları) yüksekliği, ürik asit yüksekliği, metabolik sendrom, vitaminler ve minerallerin metabolizması ve osteoporoz gibi metabolizma hastalıklar ile endokrinoloji ilgilenmektedir.

Metabolizma için hangi bölüme gidilir?​

Metabolizma için hangi bölüme gidilir?
Bu bölümde diyabet, metabolik bozukluklar, hipertansiyon, tiroid hastalıkları, menopoz, hormonların fazla ya da az üretimi, osteoporoz, yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar, büyüme geriliği (boy kısalığı), infertilite (kısırlık), şişmanlık, salgı bezlerinin tümörleri gibi hastalıklar yakından inceleniyor.

Beslenme ve metabolizma Bölümü neye bakar?​

Çocuk Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümünde kalıtsal (doğuştan) metabolik hastalıkların tarama, tanı ve tedavileri ve normal çocuk beslenmesi ile beslenme bozuklukları konularında klinik ve laboratuvar hizmetleri vermektedir. Yaklaşık 1000 adet farklı kalıtsal metabolik hastalık vardır.

Endokrin bezleri ne salgılar?​

Enerji üretimi, kullanımı ve depolanmasını gerçekleştirir. Organizmanın ihtiyacına göre hormon sentezleyen ve sentezlediği hormonu kana salgılayarak ilgili hücrelerin çalışmasını etkileyen organlardır. Endokrin bezler, salgı epiteli hücrelerinden oluşur.

Endokrin ve ekzokrin bez nedir?​

Endokrin ve ekzokrin bez nedir?
Tükürük bezleri, derideki yağ, gözyaşı ekzokrin bezlere örnektir. kana veren bezlerdir. Salgılarına “Hormon” denir. Salgılarını vücudun diğer bölgelerindeki hedef hücrelere ulaştırabilmek için kana veya lenfe veren bu bezlere endokrin bezler denir.

Endokrinoloji bölümüne neden randevu alamıyorum?​

Endokrinoloji bölümüne neden randevu alamıyorum?
“Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları” polikliniği tıpta ileri uzmanlık gerektiren poliklinik olduğundan Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) üzerinden direkt randevu alınamaz. Öncelikle İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümünde muayene ve tetkik olunması gerekir.

Endokrinolojiye hangi şikayetlerle gidilir?​

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
- Diyabet. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları arasında en çok görülen hastalık diyabettir.
- Obezite.
- Tiroit.
- Hipertansiyon.
- Kısırlık.
- Büyüme.
- Aşırı Tüylenme.
- Osteomalazi ve Raşitizm.

Endokrinoloji hormon testi nasıl yapılır?​

Bazı hormon testleri vücuttaki doku ve organlara bağlı olarak farklı vücut sıvılarının incelenmesi yöntemiyle yapılır. Mesela böbrek üstü bezine bağlı çalışan hormonların testlerinde idrar seviyesi ölçülür. Tiroid hormon testinin yapılması ise dirseğin iç kısmından kan alınması yöntemiyle olur.

Metabolizma muayenesi nasıl yapılır?​

Metabolizma muayenesi nasıl yapılır?
 
Geri
Üst