- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 249.745
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Endokrin bezler nedir?
Endokrin sistemi oluşturan salgı bezleri, hipotalamus,hipofiz,tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (kadında overler, erkekte testisler), böbreküstü bezi (yağ dokusu, endotel (damar iç duvarını döşeyen hücreler)dir.Endokrin sistemi ne ise yarar?
Endokrin sistemin üreme, beslenme, maddelerin hücreler tarafından kullanımı, tuz ve sıvı dengesini ayarlama, metabolik aktiviteyi düzenleme, büyüme gelişme gibi pek çok görevleri vardır. Endokrin sistem, sinir sistemi gibi organizmanın iç ve dış ortamındaki değişimlere bağlı olarak vücutta çeşitli düzenlemeler yapar.Endokrin etki ne demek?
Buna göre 4 etki şekli bulunmaktadır: 1.Endokrin etki: Hormon kanda bulunur ve uzaktaki hedef hücreye bağlanır. 2.Parakrin etki: Hormon lokal olarak yayılır ve yakınında bulunan hedef hücreyi etkiler. reseptörlerine bağlanarak kendisini etkilemesidir.
Endokrin sistemine dahil olan bezler nelerdir?
Hormonlar, endokrin bez adı altında değerlendirilen çeşitli bezler tarafından salgılanan kimyasal maddelerdir. Hipotalamus, epifiz bezi, adrenal (böbrek üstü) bez, yumurtalık ve testis gibi üreme organları, tiroid bezi ve pankreas, vücutta bulunan endokrin dokulara örnek teşkil ederler.Endokrin bezler kaça ayrılır?
Endokrin bezleri arasında epifiz bezleri, hipofiz bezi, tiroid bezi, paratiroid bezleri, timus bezi ve böbrek üstü bezleri bulunmaktadır.Endokrin sistemi organları nelerdir?
Oldukça geniş bir alana sahip olan endokrinoloji, şeker hastalığı olarak bilinen karbonhidrat metabolizma bozukluğu, tiroit, hipofiz, böbrek üstü bezleri rahatsızlıkları, metabolik kemik hastalıkları, testis ve yumurtalık hormonu eksikliği ya da fazlalığı gibi hastalıkların yanı sıra protein, karbonhidrat ve yağ …
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları
Endokrinoloji muayenesi nasıl yapılır?
Hormon testlerinin her birinin ölçümleri ile şekli değişkenlik göstermektedir. Hormon testleri genellikle kan alınarak yapılmaktadır. Bir hastalığın tanısında hormon seviyelerine bakmak yeterli oluyorsa o zaman kandaki hormon miktarından hormon seviyesi öğrenilebilmektedir.