AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Endirekt iscilik giderleri tahakkuk ettikleri zaman hangi hesabin borcuna kaydedilir?

Editör

Yeni Üye

Endirekt işçilik giderleri tahakkuk ettikleri zaman hangi hesabın borcuna kaydedilir?​

8 730-Endirekt İşçilik Giderleri 20.000 Üretim faaliyetlerinin yapılmadığı olağan dışı dönemlerde çalışmayan kısımlara ilişkin işçilik giderleri bu hesabın (721) alacağına karşılık “çalışmayan kısım giderleri” hesabının borcuna kaydedilir.

Direkt işçilik gideri nasıl bulunur?​

Direkt İşçilik Giderleri hesaplanmasında aşağıdaki adımlar uıygulanır;
- Önce Birim başına gerekli Direkt İşçilik Saatleri(DİS) bulunur.
- Bulunan DİS ile üretim miktarları çarpılır.
- Elde edilen DİS ortalama direkt işçilik ücretiyle çarpılır.
- Tüm bu işlemlerden sonra direkt işçilik giderleri tespit edilir.

Işçilik ve işçilik maliyetleri nelerdir?​

Işçilik ve işçilik maliyetleri nelerdir?
İşçilik maliyetleri, işveren tarafından işgücü ile ilgili yapılan ödemelerin tümüdür. Emek, insanların gereksinimlerini gidermek için gelir elde etmeyi amaç edinmiş zihinsel ve bedensel çalışmalardır ücret ise insan emeğinin karşılığıdır.

Işçilik maliyeti özellikleri nedir?​

İşçilik üretim için harcanan insan emeğinin parasal tutarıdır. İşçilik giderlerinin genel özellikleri şunlardır; Saklanması, stoklanması ve biriktirilmesi mümkün olmayan bir giderdir. Saatlik, günlük, aylık ücretlere sosyal mevzuat ve toplu sözleşme hükümlerine göre ilaveler yapılabilmektedir.

760 hesaba hangi giderler yazılır?​

760 kodlu hesap, Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri hesabı olarak adlandırılır. İşletmenin sahip olduğu mamulün stoklara girmesi ve hizmetin tamamlanmasından mal veya hizmetin alıcıya teslimine kadar olan süreçte yapılan tüm giderler, bu hesaba borç olarak kaydedilir.

Direkt işçilik giderleri hangi ücretlerden oluşmaktadır?​

Direkt işçilik giderleri hangi ücretlerden oluşmaktadır?
Direkt İşçilik Giderleri Hesabı : Bu giderler hangi mamül veya mamül grubu için harcandığı izlenebilen ve herhangi bir dağıtım anahtarına gerek duymadan, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilen işçilik giderlerinden oluşur.
Direkt işçilik gideri ne demek?​
Direkt İşçilik Giderleri Hesabı : Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar.
En direkt işçilik nedir?​
Nihai mamullerin üretiminde kullanılan direkt işçilik dışında kalan ve bu mamullere doğrudan doğruya yüklenmeleri olanaksız olan işçiliklere, Endirekt İşçilik adı verilir. Endirekt işçilikler de aynı direkt hammadde gibi, yardımcı işçilik ve yönetici işçilik olmak üzere ikiye ayrılır.

Endirekt işçilik maliyetleri nelerdir?​

Endirekt işçilik maliyetleri nelerdir?
ENDİREKT İŞÇİLİK MALİYETLERİ (MALİYET MUHASEBESİ) (MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR) Nihai mamullerin üretiminde kullanılan direkt işçilik dışında kalan ve bu mamullere doğrudan doğruya yüklenmeleri olanaksız olan işçiliklere, Endirekt İşçilik adı verilir.

Işçilik maliyetini oluşturan unsurlar nelerdir?​

İşçilik maliyetlerini oluşturan ücret, esas ve ekleri olmak üzere iki gruptan oluşur. sözleşmesine uygun olmalı ve işçiye hak ettiği tam olarak ödenmelidir. tutarları, büyük ölçüde uygulanan ücret sistemine bağlıdır. dışında, fazla çalışma primleri, ikramiyeler, sosyal yardımlar ve tazminatlar da hesaplanarak bulunur.

Işçilik maliyeti nedir?​

İşçi maliyeti en basit tanımı ile emek karşılığı çalışan işçilere yapılan ödemelere verilen isimdir.

760 Pazarlama Satış Dağıtım giderleri Hesabı Gelir tablosu oluştururken hangi hesaba aktarılır?​

760 Pazarlama Satış Dağıtım giderleri Hesabı Gelir tablosu oluştururken hangi hesaba aktarılır?
760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİD. Değerleme gününde 760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabının borç kalanı ters kayıt yapılarak 761 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 631 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabına aktarılır.

Endirekt işçilik giderleri, üretim faaliyetlerinin yapılmadığı olağan dışı dönemlerde çalışmayan kısımlara ilişkin işçilik giderlerinin 730-Endirekt İşçilik Giderleri hesabının borcuna kaydedilir. Bu durumda, 721 hesabı alacaklandırılırken, 730 hesabı borçlandırılır.

Direkt işçilik giderleri hesaplanırken aşağıdaki adımlar takip edilir:
1. Öncelikle birim başına gerekli Direkt İşçilik Saatleri (DİS) belirlenir.
2. Bulunan DİS, üretim miktarları ile çarpılarak hesaplanır.
3. Elde edilen değer ortalama direkt işçilik ücreti ile çarpılarak direkt işçilik giderleri tespit edilir.

Işçilik maliyetleri, işveren tarafından işgücü ile ilgili yapılan ödemelerin tümünü kapsar. Emek, insanların gereksinimlerini gidermek için gelir elde etmeyi amaç edinmiş zihinsel ve bedensel çalışmaları ifade ederken, ücret ise insan emeğinin karşılığıdır.

760 kodlu hesap, Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri hesabıdır. İşletmenin sahip olduğu mamulün stoklara girmesi ve hizmetin tamamlanmasından mal veya hizmetin alıcıya teslimine kadar olan süreçte yapılan tüm giderler bu hesaba borç olarak kaydedilir.

Endirekt işçilik giderleri, nihai mamullerin üretiminde kullanılan direkt işçilik dışında kalan ve mamullere doğrudan yüklenmesi zor olan işçiliklere denir. Endirekt işçilikler, direkt hammadde gibi, yardımcı işçilik ve yönetici işçilik olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

İşçilik maliyetlerini oluşturan unsurlar ücret, esas ve ekleri olmak üzere iki gruptan oluşur. Bu unsurların belirlenmesinde genellikle ücret sistemleri, fazla çalışma primleri, ikramiyeler, sosyal yardımlar ve tazminatlar dikkate alınarak hesaplama yapılır. İşçilik maliyeti ise, emek karşılığı çalışan işçilere yapılan ödemeleri ifade eder.

Geri