AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En yuksek kanatli et tuketimi hangi ulke?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.296
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En yüksek kanatlı et tüketimi hangi ülke?​

Türkiye’de kişi başına kanatlı eti tüketimi sürekli artarak 22 kilograma ulaşmıştır. Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya açık ara öndedir. Bu üç ülke dünya üretiminin yüzde 46,5’ini gerçekleştirmektedir.

En iyi et hangi ülkenin?​

ABD ile Avustralya en çok et tüketilen ülkeler konumunda. Yeni Zelanda ve Arjantin de listede üst sıralarda. Bu ülkelerde bir kişinin yılda tükettiği ortalama et miktarı 100 kilonun üzerinde. Bu da yaklaşık 50 tavuk ya da yarım dana demek.

Dünyada en çok tüketilen et hangisi?​

Dünyada en çok tüketilen et hangisi?
Kültürel özelliklerin belirlenmesinde dünyanın farklı yerlerinde tüketilen et türleri önemli bir faktör. Küresel çapta bakıldığında, en yaygın tüketilen et türü domuz eti.

Türkiye’de kişi başı et tüketimi ne kadar?​

Türkiye’de kişi başı et tüketimi ne kadar?
Türkiye yıllık kişi başı 39 kilogram tüketim ile en az kırmızı et yiyen ülkeler arasında.

Türkiye et tüketiminde dünyada kaçıncı sırada?​

En çok İspanya, en az ise Gürcistan’da et tüketiliyor Gürcistan’ı ise Türkiye, Azerbaycan ve Bosna Hersek ülkeleri takip ediyor. Kişi başı senelik et tüketimi 2013 yılında 28.1 kg olduğu Türkiye’de ise bu oran 2017’de 32.3 kilograma, 2020 yılı verilerine göre ise 38,8 kilograma yükseldi.

Türkiye’de günde kaç ton et tüketiliyor?​

Kişi başı et tüketiminin en az olduğu ülke, ortalama 4 kilogram ile Hindistan’dır. Türkiye’de yaşayan kişiler günlük ortalama 89,3 gram et tüketebilmektedir.

Türkiye et tüketiminde kaçıncı sırada?​

Türkiye et tüketiminde kaçıncı sırada?
En çok İspanya, en az ise Gürcistan’da et tüketiliyor Kişi başı senelik et tüketimi 2013 yılında 28.1 kg olduğu Türkiye’de ise bu oran 2017’de 32.3 kilograma, 2020 yılı verilerine göre ise 38,8 kilograma yükseldi.

Dünyada en çok üretilen et nedir?​

Dünyada en çok üretilen et nedir?
Küresel üretim de geçtiğimiz yıl arttı Kümes hayvanları, toplam içinde yüzde 43’lük pay ile ticareti en fazla yapılan et türü oldu. Ticarette dağılım kümes hayvanları, büyükbaş hayvan eti, domuz eti ve küçükbaş hayvan eti olarak sıralandı.

Türkiye’de günlük et tüketimi ne kadar?​

Kişi başı et tüketimi ne kadar olmalı?​

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yıllık kişi başı kırmızı et tüketiminin 2019’da ortalama 12 kilo iken 2020’de 7-8 kiloya gerilediğini söyledi.
 
Türkiye'de kişi başına kanatlı et tüketimi sürekli artarak 22 kilograma ulaşmış durumda. Dünya genelinde ise en çok tavuk eti üretimi yapan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya'dır; bu ülkeler dünya üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştirmektedirler.

En çok et tüketilen ülkeler arasında ABD ve Avustralya öne çıkmaktadır, bu ülkelerde kişi başı yıllık et tüketimi ortalama olarak 100 kilogramın üzerindedir. Yeni Zelanda ve Arjantin de et tüketiminde üst sıralarda yer almaktadır.

Dünya genelinde en çok tüketilen et türü ise kültürel farklılıklara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında, domuz eti dünya genelinde en yaygın tüketilen et türüdür.

Türkiye'de ise kişi başı et tüketimi 39 kilogram olarak belirtilmektedir. Türkiye, en az kırmızı et tüketen ülkeler arasında yer almaktadır.

Türkiye'de et tüketiminde dünya genelinde kaçıncı sırada olduğu konusunda bilgiler paylaşılmış; İspanya'nın en çok et tüketilen ülke olduğu belirtilmiş. Türkiye ise 2013 yılında kişi başı senelik et tüketimi 28.1 kg iken, 2020 yılında bu rakamın 38,8 kilograma yükseldiği ifade edilmiş.

Kişi başı en az et tüketimine sahip ülke Hindistan olarak belirtilmiş; burada ortalama olarak kişi başına günde 4 kilogram et tüketilmektedir. Türkiye'de ise kişilerin günlük ortalama 89,3 gram et tükettiği bilgisi paylaşılmış.

Dünya genelinde en çok üretilen et türüne ilişkin bilgiler de verilmiş; kümeste yetiştirilen hayvanların toplam et üretiminin yüzde 43'lük bir paya sahip olduğu belirtilmiş. Domine edilen et türleri arasında kümes hayvanları, büyükbaş hayvan eti, domuz eti ve küçükbaş hayvan eti yer almaktadır.

Son olarak, kırmızı et tüketimiyle ilgili veriler paylaşılmış; ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan'ın açıklamalarına göre, kişi başı kırmızı et tüketiminin 2019 yılında ortalama 12 kilo iken 2020 yılında 7-8 kiloya gerilediği ifade edilmiş. Kişi başı et tüketim miktarı konusunda ideal bir rakam belirtilmemiştir. Bu konuda genelde sağlık otoriteleri aşırı tüketimden kaçınılması gerektiğini önermektedirler.
 
Geri
Üst