AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En uzun gece neden?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.771
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En uzun gece neden?​

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR? Kış Gündönümü’nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak.

21 Aralık’ta güneş nereden doğar?​

21 Aralık’ta güneş nereden doğar?
21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi ne dik gelir. Buna bağlı olarak: Kuzey yarımkürede kış mevsimi güney yarımkürede ise yaz mevsimi yaşanır. Bir noktanın güneyine doğru gidildikçe gündüzlerin süresi artar gecelerin süresi ise kısalır.

21 aralıkta ne yaşanır coğrafya?​

Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar.

21 Aralık en uzun gece hangi il?​

21 Aralık en uzun gece hangi il?
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey’deki Sinop’ta yaşanacak.
21 Aralık’ta GYK de ne olur?​
21 Aralık Kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Güneş ışınlarının geliş açısı ne demek?​

Güneş ışınlarının geliş açısı ne demek?
Birçok bölgede güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı 90 derecenin altındadır ve çok nadir 90 derece gibi bir açı oluşur. Açı ne kadar küçükse, güneş ışınlarının yayıldığı yüzey alanı o kadar büyük olur ve doğal olarak bu etki, bir noktadaki güneş ışığı yoğunluğunu azaltır.

Güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru nasıl değişir?​

More videos on YouTube
- Güneş ışınlarının geliş açısı Ekvator’dan kutuplara doğru azalır.
- Sıcaklık kutuplara gidildikçe azalır.
- Gölge boyları, ekvatordan kutuplara gidildikçe artar.
- Paralellerin çevre uzunlukları Ekvator’dan kutuplara gidildikçe azalır.
 
21 Aralık'a denk gelen en uzun gece, Kuzey yarıkürede yaşanan Kış Gündönümü'nün etkisiyle gerçekleşir. Bu tarihte güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir ve Kuzey yarımkürede kış mevsiminin başlangıcı, güney yarımkürede ise yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. Gündüzler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar ve yılın en uzun gecesi yaşanır.

21 Aralık'ta Türkiye'nin de bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalır, gündüzler ise uzamaya başlar. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop ilinde yaşanır.

Kış gündönümü anlamına gelen 21 Aralık, Güneş'in Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği anı ifade eder. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede ise kısalmaya başlar. Bu durum bazı ülkelerde yazın veya kışın tam ortası olarak kabul edilir.

Güneş ışınlarının geliş açısı, belirli bir yüzeye düşen güneş ışınlarının dikliğini ifade eder. Açı ne kadar küçükse, ışınlar yüzeye yayılır ve etki alanı genişler. Bu durumda, ışığın gücü azalabilir.

Güneş ışınlarının düşme açısı kutuplara doğru azalır, bu da kutuplara gidildikçe sıcaklığın azalması ve gölge boylarının artmasına neden olur. Ekvator'a yakın bölgelerde ise güneş ışınları dik düşer, bu da sıcaklığın yüksek olmasına ve gölgelerin kısa olmasına sebep olur.
 
Geri
Üst