AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En ust kat catiyi kapatabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.161
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En üst kat çatıyı kapatabilir mi?​

Hayır, Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.

Dubleks çatı masrafı kime aittir?​

Dubleks çatı masrafı kime aittir?
Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.

Dubleks daire ayrılabilir mi?​

Dubleks daire ayrılabilir mi?
Dubleks dairenin tapusu bölünür mü? Dubleks daireler, iki katlı ancak tek bir bağımsız bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dubleks daireler her ne kadar iki katlı olsa da iki tane müstakil tapusu olamıyor. Tapu tek oluyor.

Teras kat tapusu nasıl alınır?​

Teras kata ruhsat almak için ilgili belediyeden ya da il özel idaresinde imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planı da çizer. Sonrasında bir zemin etüdü firması ile anlaşarak zemin etüdü yaptırması gerekir.

Dublex daire bölme yasal mı?​

Dublex daire bölme yasal mı?
Evet, dubleks evin üst katını kiraya vermeniz mümkündür. Ancak bunun için öncelikle özellikle de kolay kiracı bulmak için mutlaka gerekli tadilatların yapılması gerekir. Öncelikle üst kat ile alt kat arasındaki merdivenin iptal edilmesi, bu iki katın birbirinden tamamen ayrılarak bağımsız hale getirilmesi gerekir.

Dubleks daire nasıl bölünür?​

Dubleks daire nasıl bölünür?
Mimari projesinde fiziksel olarak ayrı olmayan ve tek kapısı bulunan dubleks dairelerin ayrılabilmesi için çok uzun prosedür bulunuyor. Bunun için kat maliklerinden izin alınması, belediyeden izin alınması, tadilat yapılması, yapılan tadilatın onaylanması gerekli oluyor.
Çatı piyesi ortak alan mi?​
KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.

Çatı katı yasal mı?​

Çatı katı yasal mı?
Apartman çatı katı ile ilgili yasal esaslaer Kat Mülkiyeti Kanunu ve kanunun yönetmelikleri kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince çatı katı kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Ancak zaman zaman çatı katı, üst katta oturan malikin kullanımına bırakılabiliyor.

Çatı katlarına tapu verilecek mi?​

Çatı katlarına tapu verilecek mi?
Peki, çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? İmar barışı ile çatı katı tapusu alınabilir mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabiliyor.

Tapuda teras kat ne demek?​

Son katın üzerinde bulunan bağımsız bir bölümdür. Çatı katına tapu müdürlüğü’nden kat mülkiyeti tapusu alamazsınız, 4. maddeyi okursanız çekme kat ifadesi yoktur.

Çatı katı imar affına giriyor mu?​

Çatı katı imar affına giriyor mu?
çatı katı imar affı Haberi İmar barışı ile imara ve ruhsatına aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İhtilaflı yapı veya bağımsız bölüm sahipleri imar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesi alabiliyor. Bu belge ile birlikte kat mülkiyeti almak da mümkün oluyor.
 
Merhaba! Çatılar, genellikle apartman binalarında ortak kullanım alanları olarak kabul edilir ve tüm kat maliklerinin ortak sorumluluğu altındadır. Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde çatının kapatılması veya tek bir kişiye tahsis edilmesi için tüm kat maliklerinin ortak rızası olması gerekmektedir. Ancak son katta oturanlar, çatının akması durumunda tadilat yapılması için talepte bulunabilirler.

Dubleks evlerde çatı tadilatıyla ilgili masraflar genellikle binaya aittir, çünkü çatı da dâhil olmak üzere bina ortak kullanım alanıdır. Dubleks dairelerin üst katı ile alt katı arasındaki ayrım önemlidir; tapu tek olup, bir bağımsız bölüm olarak değerlendirilir.

Dubleks dairelerin bölünmesi durumunda uzun prosedürler gerekebilir. Bu süreçte kat maliklerinden izin alınması, belediyeden onay alınması ve gerekli tadilatların yapılması gibi adımlar atılması gerekebilir.

Çatı katları genellikle kat maliklerinin ortak kullanım alanıdır ve tüm kat malikleri sorumludur. Ancak zaman zaman çatı katları, üst katta oturan malike ayrılmış olabilir. Çatı katlarına tapu verilmesi durumunda ise bütün maliklerin muvafakatı gerekebilir.

Çatı aralarında yapılan ayrı bağımsız bölümler için de Yapı Kayıt Belgesi alınarak kat mülkiyeti tapusu alma süreci başlatılabilir. Ancak bu süreçte bütün maliklerin onayı önemlidir.

İmar barışı ve çatı katlarının durumuyla ilgili detaylı bilgileri incelerseniz daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili daha fazla sorunuz varsa lütfen belirtmekte çekinmeyin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst