AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En son nufus sayimi ne zaman yapilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.658
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En son nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?​

En son nüfus sayımı 2000 yılında yapılmıştır. 2007 yılından itibaren ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kapsamında nüfus sayımları yapılmaktadır. Son olarak açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 31 Aralık 2018 tarihi itibari ile Türkiye’nin nüfusu 82.003.882 kişi olmuştur.

Ülkemizde hangi tarihlerde nüfus sayımı yapılmıştır?​

Cumhuriyet’in ilanından sonra ise ilk kez 28 Ekim 1927 tarihinde nüfus sayımı olmuştur ve bu yıldan itibaren genellikle 5 yıllık aralarla yapılmıştır. Bu uygulama esnasında ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulanmıştır. İlk kez sokağa çıkma yasağı olmaksızın adrese dayalı nüfus sayımı 2007 yılında yapılmıştır.

1927 nüfus sayımında hangi bilgilere ulaşılır?​

1927 nüfus sayımında hangi bilgilere ulaşılır?
1927 Türkiye nüfus sayımı, 28 Ekim 1927 günü yapılmış olup Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. “Umûmî Nüfûs Tahrîri” adı altında 63 vilâyet, 328 kazâ ve 39.901 köy sayılmış ve Türkiye’nin o günkü nüfusu 13.649.945 kişi olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun 7.065.541’i kadın, 6.584.404’ü erkektir.

Türkiye’de ikinci nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?​

20 Teşrinievvel 1935’de yapılan sayım Türkiye Cumhuriyetinin ikinci nüfus sayımıdır.

Nüfus sayımı sokağa çıkma yasağı en son ne zaman?​

Genel nüfus sayımı nedeniyle ilan edilen son sokağa çıkma yasağı 2000 yılında oldu. Nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı dönemi sona erdi. Önceki yıllarda yaşanan, zaman ve iş kaybına neden olan nüfus sayımları yeni sistemin hayata geçirilmesiyle tarihe karıştı.

Türkiye nüfus bakımından dünyada kaçıncı sırada?​

Türkiye nüfus bakımından dünyada kaçıncı sırada?
Türkiye, 83 milyon 384 bin 680 kişiyle nüfus büyüklüğüne göre 235 ülke arasında 19’uncu sırada yer alırken, dünya toplam nüfusunun yüzde 1,1’ini kapsadı.

Doğrudan nüfus sayımı sonucunda hangi bilgiler elde edilir?​

Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı, okur yazar oranı, eğitilmiş nüfus durumu, işsiz sayısı, çalışan nüfusun iş kollarına göre dağılımı, köy ve kent nüfus sayıları belirlenir.

Ilk nüfus sayımı hangi dönemde yapılmıştır?​

Osmanlı Devleti’nde ilk nüfus sayımı, 1831 yılında II. Mahmut döneminde yapılmıştır.

Modern anlamda ilk nüfus sayımı hangi ülkede yapılmıştır?​

Modern anlamda ilk nüfus sayımı hangi ülkede yapılmıştır?
Çağdaş anlamda ilk sistemli nüfus sayımı ise, 1749 tarihinde İsveç’te yapıldı. İsveç’i 1760 tarihinde Norveç izledi. 1769 tarihinde ise Danimarka’da yapıldı. ABD’de ilk nüfus sayımının tarihi 1790, Fransa ve İngiltere’de ise ilk nüfus sayımları 1801 tarihinde .

Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1927 yılında yapılmıştır Bu sayım sonucunda verilen bilgilerden hangisine ulaşılamaz?​

Sayım sonuçlarının açıklanmasının ardından ise hem nüfusun büyüklüğünün hem de çeşitli niteliklerinin tartışıldığı yazılar yayınlanmıştır. 1927 Nüfus Sayımı Türkiye’nin modernleşme projesinden bağımsız bir şekilde ele alınamaz.

Türkiye’deki ilk nüfus sayımı hangi Tarihtedir ve okur yazar oranı kaçtır?​

Türkiye’de düzenli ve sistemli olarak istatistiksel veri toplamayı hedefleyen kurum, 28 Ekim 1927 tarihinde ilk nüfus sayımını gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında basın, okur-yazarlık oranının düşüklüğüne rağmen toplumu bilgilendirme ve yönlendirmede güçlü ve önemli bir araçtı.

Osmanlı devletinde ilk nüfus sayımı hangi padişah döneminde yapılmıştır?​

Osmanlı devletinde ilk nüfus sayımı hangi padişah döneminde yapılmıştır?
 
Osmanlı Devleti'nde ilk nüfus sayımı, II. Mahmut döneminde, yani 1831 yılında yapılmıştır. Bu sayım, Osmanlı Devleti'nin modernleşme sürecinde gerçekleştirilen önemli adımlardan biridir. II. Mahmut dönemi, Tanzimat Dönemi olarak da bilinir ve bu dönemde birçok reform gerçekleştirilmiştir. Nüfus sayımı da bu reformların bir parçası olarak yapılmıştır. Sayımın amacı, devletin nüfus ve sosyo-ekonomik yapısını daha iyi anlamak ve yönetimde verimliliği artırmaktı. Nüfus sayımı sonuçları, devletin politika oluşturması ve kaynakları daha etkin kullanması için önemli veriler sunmuştur.
 
Geri
Üst