AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En son 2010 yilinda yayinlanan yeni protokoller dogrultusunda temel yasam destegi siralamasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

En son 2010 yılında yayınlanan yeni protokoller doğrultusunda temel yaşam desteği sıralaması nedir?​

En son 2010 yılında yayımlanan yeni protokoller gereği, sağlık çalışanı ve ilk yardımcı tarafından uygulanacak TYD uygulama açısından farklılıklar bulunmaktadır. TYD basamakları sıralamasında yetişkinler ve pediyatrik hastalar için “A-B -C” uygulaması “ C-A-B” (Dolaşım, Havayolu, Solunum) olarak değiştirilmiştir.

Hasta yaralıya temel yaşam desteği başlarken ilk yapılması gereken nedir?​

Hasta yaralıya temel yaşam desteği başlarken ilk yapılması gereken nedir?
Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.

4 çocuklarda yapılan temel yaşam desteği uygulamasında göğüs kemiği kaç cm aşağı inecek şekilde kalp basısı uygulanır?​

Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3’ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.

Temel Yaşam Desteği protokolleri nedir?​

Temel Yaşam Desteği protokolleri nedir?
Temel Yaşam Desteği ani kardiyak arrest, kalp krizi, inme ve yabancı cisim obstrüksiyonu belirtilerini tanımak; kardiyopulmoner resüsitasyon yapmak ve otomatik eksternal defibrilatör ile defibrilasyon yapmayı içerir.
Yetişkinlerde temel yaşam desteğinde hangi sıralama doğrudur?​
30 tane göğüs basısından (Kalp masajı – cpr) sonra hastaya 2 sunni solunum vermelisiniz. bu amaçla hastanın hava yolunu açmak için yukarıda bahsettiğimiz hava yolu açma yöntemlerinden (Baş geri, çene yukarı yada alt çene pozisyonu) uygun olanı kullanın.

Temel yaşam desteğinde ilk yardım uygulaması nasıl olmalıdır?​

Temel yaşam desteğinde ilk yardım uygulaması nasıl olmalıdır?
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
- Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,
- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup “iyi misiniz?” diye sorularak bilinci kontrol edilir; eğer bilinci yok ise:
- Çevreden yüksek sesle yardım çağrılır; 112 aratılır;
- Hasta/yaralı sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır,

Temel yaşam desteğinde aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır?​

Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile değerlendirilir, Normal solunum yoksa( solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır.

Çocuğa kalp masajı nasıl yapılır?​

Çocuğa kalp masajı nasıl yapılır?
Kalp masajı 2-8 yaş arası çocuklarda tek elle göğüs kemiği ortalama 2-3 cm, 2 yaşına kadar olan çocuklarda iki parmak ile 1-2 cm çökecek kadar ve dakikada ortalama 100 defa yapılır. Bebeklerde kalp masajı baş parmaklarla her iki meme hattının ortasının bir parmak altına yapılır.

Yetişkinlerde temel yaşam desteği uygulaması hangisi ile başlanır?​

Asistolide ne yapılır?​

Asistolide ne yapılır?
tıp dilinde kalp kasılması yokluğuna ya da yetersizliğine asistoli denir. bilinen bütün kalp rahatsızlıkları ilerlemiş durumlarda asistoli halini alabilirler. türk televizyonlarında en sık defibrilasyon/kardiyoversiyon yapılan ve aslında yapılmaması gereken ritmdir.
 
En son 2010 yılında yayınlanan yeni protokoller doğrultusunda temel yaşam desteği sıralaması, yetişkinler ve pediyatrik hastalar için "C-A-B" (Dolaşım, Havayolu, Solunum) olarak belirlenmiştir. Yani artık öncelikle dolaşım, ardından hava yolu ve en son solunum kontrol edilmektedir.

Hasta yaralıya temel yaşam desteği başlarken ilk yapılması gereken şey, hastanın solunumunu kontrol etmektir. Bu kontrol "bak-dinle-hisset" yöntemi ile yapılır. Yani hastanın göğüs kafesinin solunum hareketleri izlenir, solunum sesi dinlenir ve göğüs üzerine hafifçe basılarak solunum hissedilir.

Çocuklarda temel yaşam desteği uygulamasında göğüs kemiği, bebeğin göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar yani 4 cm aşağı inecek şekilde bası uygulanır. Bu basılar dakikada 100 kez olacak şekilde uygulanmalıdır.

Temel yaşam desteği protokolleri, ani kardiyak arrest, kalp krizi, inme ve yabancı cisim obstrüksiyonu belirtilerini tanımayı, kardiyopulmoner resüsitasyon yapmayı ve otomatik eksternal defibrilatör ile defibrilasyon uygulamayı içermektedir.

Yetişkinlerde temel yaşam desteğinde doğru sıralama şu şekildedir: 30 göğüs basısının ardından 2 suni solunum verilmelidir. Bu süreçte hava yolu açık tutulmalıdır ve uygun pozisyonlardan biri kullanılmalıdır.

Temel yaşam desteğinde ilk yardım uygulaması, kendisinin ve hastanın güvenliğinden emin olunmasıyla başlar. Hasta/yaralının bilinci kontrol edilir, bilinci kapalıysa yardım çağrılır ve gerekli tedbirler alınır.

Hasta/yaralının hava yolu açıldıktan sonra, solunum kontrol edilmeli ve normal solunum yoksa hemen yapay solunuma başlanmalıdır.

Çocuğa kalp masajı yaparken, çocuğun yaşına göre uygun şekilde göğüs kemiğine bası uygulanmalıdır. 2-8 yaş arası çocuklarda tek elle, 2 yaşına kadar olan çocuklarda ise iki parmakla kalp masajı yapılmalıdır.

Asistoli durumunda kalp kasılması yokluğuna veya yetersizliğine işaret eder. Bu durumda defibrilasyon/kardiyoversiyon yapılmamalıdır. Gereken diğer tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.
 
Geri
Üst