AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

En sik gorulen meslek hastaligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.979
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

En sık görülen meslek hastalığı nedir?​

Allerjik kontakt dermatit en sık görülen meslek hastalıklarındandır.

Meslek hastalığına yakalanan bir işçiye çalışmadığı günler için hangi tür ödeme yapılır?​

Meslek hastalığına yakalanan işçinin ise maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı doğmaktadır. Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası; sigortalının meslek hastalığı nedeniyle uğradığı ızdırabı ve işgücü kaybını tazmin etmek amacıyla açılan bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür.

En cok saptanan meslek hastaligi hangi organda olur?​

En cok saptanan meslek hastaligi hangi organda olur?
Dünyada fiziksel etkenlerle oluşan mesleki ve iş ile ilgili hastalıklar arasında ilk sırayı kas-iskelet sistemi hastalıkları almaktadır.

En çok hangi sektörde meslek hastalığı görülür?​

En çok hangi sektörde meslek hastalığı görülür?
Son 12 ay içinde işe bağlı bir sağlık sorununa maruz kalanların oranının en yüksek olduğu sektör % 8.1 ile madencilik ve taşor cakçılığıdır. Meslek grupları açısından, Zanaatkârlar ve ilgili işlerde çalışanr ların işe bağlı bir sağlık sorununa maruz kalma oranları % 4,7 ile ortalamanın üzerindedir.

Meslek hastalığı bildirimi nasıl yapılır?​

Kurumumuza ———> Durumun öğrenildiği günden başlayarak üç işgünü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Meslek hastalığı bildirimleri; >“İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” ile doğrudan ya da posta yoluyla sosyal güvenlik il müdürlüğü /sosyal güvenlik merkezine gönderilerek yapılabilir.

Meslek hastalığı nedir nasıl tespit edilir?​

Sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunu; Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu, bu raporun dayanağı ve diğer tıbbi belgelerin Kurum Sağlık Kurulunca incelenmesiyle tespit edilecektir.
SGK verilerine göre en çok meslek hastalığı tespiti yapılan hastalıkların başında pnömokonyoz geliyor. Bu hastalığı, omurga travmalarından sonra oluşan hastalıklar, silikozis ile omuz ve tendon sakatlanmaları izliyor.

Dünyada mesleki ve iş ile ilgili hastalıklar arasında ilk sırayı hangi hastalık?​

Dünyada mesleki ve iş ile ilgili hastalıklar arasında ilk sırayı hangi hastalık?

Miyalji meslek hastalığı mıdır?​

Miyalji meslek hastalığı mıdır?
ağrıları nedeniyle gitmediği Dr.-hastane yok : ilaçlar-fizik tedavi- operasyon : miyalji/lumbago/disk hernisi … Bu meslek hastalığıdır,…
Hangi hastalıklar meslek hastalığı sayılır?​
Meslek Hastalıkları (örnekler)
- Akciğer ödemi, pnömoni, KOAH, akciğer kanseri.
- Erozyonlar, ülserler, kanamalar, karaciğer nekrozları, siroz, karaciğer kanseri.
- Kronik böbrek hastalıkları, mesane kanseri.
- Ekstrapiramidal bozukluklar, periferik nöropatiler.
Ülkemizde en sık görülen meslek hastalıkları nelerdir?​
Pek çok etkenle ortaya çıkan mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde bruselloz, tetanoz, şarbon salmonella infeksiyonu, weill hastalığı, kuduz, ornithozlar, psittakoz, renkküren ateş, şap hastalığı, çiçek, q humması, leke humması, ekinokok humması, ruam gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Meslek hastalığı en çok hangi sektörde görülür?​

Meslek hastalığı en çok hangi sektörde görülür?

Uzun süreli iş stresi hangi hastalıklara yol açar?​

Uzun süreli iş stresi hangi hastalıklara yol açar?
Stresin neden olduğu hastalıklar
- Depresyon ve anksiyete bozukluğu.
- Kilo artışı veya sağlıksız kilo kaybı,
- Egzama gibi cilt sorunları,
- Çeşitli kalp hastalıkları,
- Sindirim sistemi problemleri (gastrit, ülser, mide ağrısı)
- Uyku sorunlarının yaşanması,
- Hafıza problemleri ve zihinsel sorunlar (Alzheimer, Demans)

Meslek hastalıkları %100 önlenebilir mi?​

Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Meslek hastalıkları %100 önlenebilir.

Miyalji ağrısı nerede olur?​

Özellikle sırt ve boyun bölgesinde görülen miyaljilerin en fazla görülen nedenlerinden bazıları, çalışma esnasındaki duruş bozuklukları ve buna bağlı olarak bu kas gruplarında oluşan aşırı yük ve zorlanmadır.

Miyalji gecer mi?​

Miyalji gecer mi?
Miyalji, genel tanımıyla kas ağrılarıdır. Aniden ortaya çıkabilen rahatsızlık uzun süreli devam edebilir. Kendiliğinden iyileşebilen miyalji daha çok kas yaralanmaları ve kas gerginlikleri nedeniyle oluşur. Miyalji ortaya çıktıktan sonra uzman doktorlara başvurulması gerekir.

Türkiyede en çok bildirilen meslek hastalığı nedir?​

Türkiyede en çok bildirilen meslek hastalığı nedir?
Uzmanlar, başta kuaför, hemşire ve temizlikçiler olmak üzere onlarca meslek çalışanında en sık görülen meslek hastalıklarından olan egzamayı stresin tetiklediği uyarısında bulundu.

Meslek hastalıkları en çok vücudun hangi sisteminde görülür?​

Dolaşım sistemi hastalıkları özellikle endüstrileşmiş ülkelerde çalışr ma nüfusunda hastalıkların ve ölümlerin en yaygın nedenidir.

Stresin neden olabileceği hastalıklar?​

Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.

Sıkıntı stres kanser yapar mı?​

Sıkıntı stres kanser yapar mı?
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı Uzun süreli stresin, bağışıklık sistemini etkilemesi nedeni ile kansere yol açabileceği, ileri sürülen bir düşüncedir.
 
Merhaba! Meslek hastalıkları hakkında verdiğiniz bilgiler gerçekten çok önemli ve faydalı. Meslek hastalıkları, çalışanların maruz kaldıkları çeşitli risk faktörleri nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıkların önlenmesi ve doğru tanı konulması oldukça önemlidir.

Meslek hastalığına yakalanan bir işçiye yapılan ödemeler, maddi ve manevi tazminatı kapsamaktadır. İşçi, meslek hastalığı nedeniyle uğradığı zararların tazmin edilmesini talep edebilir. Meslek hastalığına dair doğru bir tanının konulması ve raporlanması da büyük önem taşımaktadır.

Meslek hastalıklarının genellikle kas-iskelet sistemi hastalıkları ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Bu hastalıklar, genellikle işyerindeki fiziksel etkenlerden kaynaklanmaktadır. Özellikle madencilik ve taşocakçılığı gibi sektörlerde meslek hastalıklarının daha sık görüldüğü belirtilmektedir.

Meslek hastalığı bildirimi, durumun öğrenilmesinin ardından üç iş günü içerisinde yapılmalıdır. İş kazası ve meslek hastalığı bildirgesi ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine bildirimde bulunulabilir. Raporların doğru ve eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi ve incelenmesi de hastalığın tespiti açısından son derece önemlidir.

Son olarak, meslek hastalıklarının %100 önlenebilir olduğu vurgulanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, çalışanların mesleki risklere maruziyetini minimize etmek adına oldukça önemlidir.

Eğer meslek hastalıkları konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, ben buradayım. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst